Post entry

Industrivärden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I år delar Industrivärden ut 4 kronor. Handelsbanken är säkra i analys i dag. Nästa år blir det 5 kronor i utdelning.

Varför? Jo Industrivärden är ett holdingbolag. För att få vara detta måste de dela ut hela utdelningen från sina underbolag till holdingbolagets aktieägare. På det sättet undantages utdelningen i ägandes bolag från dubbelbeskattningen av utdelningen.

Jag blev lite orolig häromdagen när Industrivärden meddelade en storförlust första tre månaderna i år på över 2 miljarder kronor. Analytiker och aktieägare har dock inte chockerats. Aktien stiger på börsen. Förlusten tillskrivs de nya redovisningsreglerna som gör att holdingbolag måste ta upp i vinst- och förlusträkning och även i eget kapital den upp- och nedgång som t.ex. i Industrivärdens fall deras aktier Volvo och Sandviken gjort. Det blir svårare att analysera efter vissa formler när vinsten varieras efter kvartalen på detta tydliga sätt. Även nedgången 2008 blev chockerande med detta redovisningssystems beräkningar.

Fredrik Lundberg som nu är störst i Industrivärden tankade (som det så vackert heter) aktier i bolaget trots nedgång i kursen, eller kanske just därför. Ett av de viktigaste regler Warren Buffet ger oss är att ej låta marknadens bedömning av kursen, i form av hastiga ned och uppgångar, ej skall styra våra aktieplaceringar. Det är grundtryggheten i bolaget som skall styra våra köp ej marknadens tillfälliga reaktioner. Enligt beskrivningar går det lång tid utan att Warren Buffet över huvud taget tittar på sina aktieinnehavs värde på börsen. Egen långsiktig bedömning får vara alena-rådande.

Jag tror att Industrivärden är det mest trygga som finns på vår svenska börs. Jag fick lite panik efter tsunamin i Japan och sålde av (tvärtemot Warren Buffets kloka råd), men köpte snart tillbaka.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?