Post entry

Affärsförslag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bolag som ligger i vinnarhålet.

Konjunkturutvecklingen i Sverige

Orderingången till den svenska industrin steg i juni på hemmamarknaden med 22,3 procent samtidigt som den ökade med 2,1 procent på exportmarknaden jämfört med föregående år.

Jämfört med närmast föregående månad steg orderingången säsongsrensat på hemmamarknaden med 16,4% medan exportmarknaden minskade med 4,3%. För att sätta det i perspektiv, 16,4% per månad innebär en ökning på över 500% i årstakt. Under det senaste kvartalet t.o.m. juni, såg vi en ökning på 10,3 % på hemmamarknaden motsvararande 48% i årstakt.

Orderingången torde vara den bästa indikatorn på den förestående konjunkturutvecklingen. Så vi ser med andra ord en exceptionell förstärkning av den inhemska konjunkturen den senaste tiden medan exporten ser ut att få en svag utveckling.

Generellt borde man förhålla sig avvaktande till aktier i export företag, företrädelsevis större företag t.ex de inom S30 indexet och titta på listorna med mindre bolag.

Inom vilka segment ökar orderingången mest?

Vi kan först konstatera att tillverkningsindustrin som står för ca 97% av ordervärdet, har genomgående något högre ökningstakt än genomsnittet, t.ex. har man en ökning med 24,3% jämfört med föregående år.

Segment av speciellt intresse utifrån ökning jämfört med föregående år är

Industri för investeringsvaror 58%

Industri för datorer, elektronikvaror och optik 96,1%

Ännu högre ökningstakt har Energirelaterade insatsvaror, Stenkolsprodukter och raffinerade petroleumprodukter, samt skyhög ökningstakt inom Annan transportmedelsindustri. I gruppen Annan transportmedelsindustri ingår fartyg, båtar, flygplan, rälsfordon och militära stridsfordon, gruppen karakteriseras av stora enskilda order men ökningstakten är ändå anmärkningsvärd över året. Möjligen kan gruppen raffinerade produkter ha påverkats av ett lågt oljepris.

Industrisegment att undvika på hemma marknaden är, gruvor o mineral -12,3% (dock förbättrade siffror sista månaden) livsmedel, kemisk industri o läkemedel, och metallvaror ligger runt -7 - -8%. Starka segment jämfört med föregående år stämmer även väl överens med de segment som gått starkt den senaste tiden. Noterbart kan vara att ökningstakten har ökat inom investeringsvaror.

Vilka börsbolag gynnas av denna utveckling?

Att gruppen med investeringsvaror utvecklats mycket starkt indikerar en förestående ökning av orderingången inom de områden som investeringsvarorna skall användas. Så generellt inom tillverkningsindustrin ser det ut att bli viss varaktighet i uppgången på hemmamarknaden då investeringarna inte minst senaste månaden visar en extrem hög ökningstakt.

Men det är inom Tillverkningsindustri med stort elektronikinnehåll som vi i första hand kan förvänta oss ett markant uppsving. Det leder onekligen tankarna till kontraktstillverkarna som de som direkt gynnas och på den svenska börsen har vi Inission, Note och Hanza.

Highlights för kontraktstillverkarna är:

Inission (redefining electronics) är ett företag inriktat på elektronik tillverkning med god lönsamhet och stora dolda värden, se analys http://www.redeye.se/aktiebloggen/inission/manadens-aktie

Hanza har nyligen köpt en finsk kontraktstillverkare för 1,5 EBITDA, vilket markant förändrat resultat och balansräkningen i bolaget. (Jämför tex att Unibet betalade 6,5 EBITDA för sitt senaste bolagsköp) Man har även ett pågående internt omstruktureringprogram för att höja lönsamheten, och senaste Q rapporten visade att man är på rätt väg.

Note arbetar med ett program för att höja marginalerna i verksamheten, främst genom att kunna ta bättre betalt för sina tjänster och har kommit igång bra.

Efter att marknaden placerat kontraktstillverkarna i frysboxen kan det var idé att ta fram dem till sensommargrillen. Potentialen torde vara uppenbar med låga värderingar och pågående omstruktureringar både internt och mellan företag. Noterbart är att även den finska marknaden ser stark ut, uttalanden från bolagen säger, att i Incap kommer rörelseresultat H2 att bli klart bättre från att i Q2 var EBIT 100% bättre än i Q1 och i Scanfil att rörelseresultatet H2 kommer att bli ca 100% bättre än H1. Det är värt att notera då vi sett ett antal sammanslagningar/köp mellan svenska och finska bolag. Inission och Hanza har nyligen köpt finska bolag, Scanfil har köpt Partner Tech och Inission äger drygt 40% i Incap.

Indirekt gynnas företag med tjänster riktade mot tillverkningsföretag speciellt inom elektronik o investeringsvaror. Här finns rimligen ett stort antal konsulter.

Men det finns säkert andra på forumet som kan komma med initierade affärsförslag. Ser gärna att ni kommenterar detta inlägg.

Ref

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Naringsverksamhet/Industrins-leveranser-och-order/Industrins-orderingang-och-omsattning/11333/11340/Industrins-orderingang/30681/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?