Post entry

Kanonrapport i det tysta

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vinsten per aktie i Inission blev ca 6kr Q3, trots att det är det svagaste kvartalet då alla fabriker utom Borås haft semesterstängt. Man har en reavinst från försäljning av Incap aktier under perioden på 1,7 miljoner, men detta balanseras av ungefär lika stora godwillavskrivningar både i egna verksamheten och Incap. Så resultatet är ca 6 kr per aktie efter justeringar för extraordinära intäkter och goodwill avskrivningar. Eftersom Q3 är sämsta kvartalet då man i stort sätt bara jobbar 2/3 av perioden, borde en kalkyl på en vinst om 4x6 = 24 kr per aktie för kommande år vara mycket konservativ. Inission har växt mycket kraftigt genom att köpa bolag den senaste tiden och arbetet med att integrera nya verksamheter och skapa en optimal struktur av gamla och nya fabriker pågår. Vi kan med andra ord allt annat lika förvänta oss att stigande marginaler och högre beläggning gör att vinsten per aktie kommer att med marginal överstiga 24kr. Med dagens kurs på ca 190 kr ger det utrymme för en avsevärd kursstegring i aktien.

Inission och kontraktstillverkarna i stort anser jag vara en underskattad grupp företag p.g.a. historiska lönsamhets problem, även om kursutvecklingen generellt varit god det senaste halvåret. Som jag ser det har det tagit tid att skapa en struktur av fabriker som både ger närhet till kunden och låga produktionskostnader och effektiv logistik, så att man kan erbjuda produktion och logistiktjänster för hela livscykeln hos kundernas produkter. Man har identifierat problemet med att man har två kundtyper som kräver olika prissättning, de som bara köper extra kapacitet och de som vill ha en partner som tar över hela produktionsansvaret. Kunderna har genom egna och andras erfarenheter insätt att det finns dolda kostnader i att bara i egen regi flytta produktion till ett lågkostnadsland. Man har även sätt möjligheterna att skapa nya tjänster kring produktion, som ett led i att bli totalleverantörer, från projektering till utfasning av produkter.

Nu finns stora möjligheter att växa både organiskt och genom uppköp på en fragmenterad marknad. Risken är konjunkturen som ändå idag är god inom huvudmarknaden Sverige. Inission ligger långt fram i utvecklingen, man har för branschen under längre tid haft uttalat bra lönsamhet, man är mycket aktiva inom omstruktureringen och man har även historiskt klarat sig relativt bra i lågkonjunktur. Omsättningen i Inission har mer än fördubblats på ett års sikt.

Långsiktigt är kontraktstillverkarna del i den stabila trenden mot specialisering, där man erbjuder specialisttjänster inom produktion och därtill kopplad logistik på en internationaliserad marknad.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?