Post entry

Inte säkert att det blir mera ras

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

2006 vände börsen upp under hösten efter just kraftiga ras från just dagensnivåer för OMX-30. Även då fanns en tro om att konjukturen var över. Det som hände var att vi fick ännu högre toppar mot sommaren 2007, då det visade sig att konjukturen inte var över.

Frågan är om inte oron startat med huvudsakligen USAs skuldtaks diskutioner denna gång, Greklandskrisen och SoP kreditsänkning kan också ha påverkat. Kanske företagen bromsade medvetet pga av ovannämnda i juli och augusti. Statistiker från främst USA har visat på svag ökning, men inte på minus sidan ännu. Empire index visade på svagare order ingång, men ökad sysselsättning samt att Philadelpia index var super dåligt. Phil är dock bara en enkät från 100 producenter och den gjordes i början på augusti. Därför kan indexet ge sämre uttryck än verkligheten då det föll in nära USA skultaksbråket. Statistikerna kan dock bli bättre framöver i september och oktober om jag har rätt. Vissa statistiker har varit rent av bra från USA såsom sysselsättningen, varaktiga varor och ledandeindikatorer.

Det som skiljer sig idag mot 2008 var att företagets vinster var extremt dåliga under Q2 2008 till skillnad från i år då resultaten snarare speglar 2006 för Q2, med starka resultat och orderingångar.

Jag tror att oron skapats av främst USAs skuldtaks diskutioner och att det är större chans för hause än baise. Just därför har statistiker varit bättre än undersökningar från USA.

Kommande vecka är högst avgörande med både USA ICM och USA sysselsättning. Jag tror siffrorna blir svaga men inte dåliga och därför blir det mera sannolikt för rally. Inget kan uteslutats ännu men för att ge exp så har både BOA och Swedbank har uttryckt optimism inför hösten.

Det som talar för rally:

1. Inga avtryck ännu i resultaten

2. Stabila banker

3. Starka resultat

4. låga värderingar

Det som skulle kunna fälla börsen på kort sikt:

1. ICM USA svagare än 50, förra månaden 50,5 men allt över 50 kommer ge rally.

2. Sysselsättningen USA, förra månaden var siffran stark.

Jag tror att båda siffror ger större odds för rally än tvärt om. Därav USAs uppgång i fredags. Jag tror börsen tar höjd hela veckan då oddsen går åt uppgångshållet med tanke på värderingar mot Q3 är för låga.

Allt kan dock hända eftersom vi inte sett de avgörande siffrorna ännu. Vi ligger på OMX-30 900 stödet så det kan även tekniskt fara åt båda hållen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?