Post entry

Irras - ny prisbild för USA

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ny prisbild för USA signifikant för caset, men fortfarande osäkerheter

Irras har vid tidigare presentationer givet en bild av priserna i USA, Tyskland och övriga Europa. Bolaget har även som mål att för 2020 uppnå 250 miljoner kronor i omsättning med en bruttomarginal om 70 %. Detta mål har bolaget baserat på antaganden om antal sålda enheter och consumables, vilket tidigare har kommunicerats vara 25k euro per enhet och omkring 4k euro per consumable i Tyskland och att prisnivån är något lägre i USA och övriga Europa.

För några veckor sedan intervjuades dock VD om prisbilden i USA och gav uttryck för att den uppskattas till 35k euro (eller över) per enhet. Efter att ha kontaktat bolaget har jag även fått det bekräftat att de, sedan de startat upp sin säljorganisation i USA, fått en klarare bild av den möjliga prissättningen på den marknaden. Detta betyder alltså att prisbilden för USA är 40 % högre än den för Tyskland (som agerat benchmark).

Efter mail med bolaget har jag fått det bekräftat att målet är baserat på just antal enheter och consumables sålda. Detta är då alltså ganska intressant. Om man utgår från att bolagets intäkter fördelas omkring 50/50 från USA kontra Tyskland/Övriga Europa, skulle då bolaget möjligtvis uppnå intäkter om 300 msek 2020. (0,51,4250) Måhända är fördelningen än mer viktad mot USA då bolaget använder sig av distributörer i övriga Europa och således uppnår lägre intäkter för den marknaden.

Att prisbilden har reviderats upp för USA sett till enheten leder till frågan om prisbilden då även för consumables kan komma att revideras upp. Vore så fallet skulle det även möjligtvis leda till en högre bruttomarginal.

Det är dock otroligt viktigt att i åtanke att bolaget idag har en mycket lång väg att gå. IRRAflow har förvisso fått FDA-godkännande men ett CE är ännu inte på plats. Bolaget menar att CE-godkännande förväntas komma i januari, men av egen erfarenhet kan jag säga att dessa godkännande verkligen, verkligen, verkligen kan dra ut på tiden. Vidare har CFO varit noggrann med att poängtera att målet om 250msek inte är en kommunicerad prognos och att målet givetvis kan komma att ändras.

Personligen vet jag om att det är mycket svårt att försöka bilda sig en uppfattning omsiffror som ännu inte bygger på någon existerande försäljning, således är det och kommer under en tid förbli, ett case som det är svårt att sia om. 

Framgent förväntas CE-godkännande och påbörjad försäljning i USA (om än troligtvis relativt modesta intäkter Q1/Q2). Hursomhelst måste verkligen försäljningen ta fart om de, som de tidigare har meddelat, siktar på break even vid Q4 2019.

I de case som inte har mycket konkret att gå på är det oerhört viktigt att se till ledningen, styrelsen och ägarna, som i detta case är oerhört unisont. Vilka är de? Vad är deras bakgrund och vad har de åstadkommit? Med det i bakhuvudet känns ändå investeringen relativt trygg trots avsaknad av så många andra parametrar, men återigen beror det på ens tidshorisont.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?