Post entry

Izafe Group - nästa svenska tillväxtmonster

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

iZafe är ett företag som gått under radarn för många. De är på god väg att börja göra vinst och får ett stadigt flöde av nya kunder, samt återkommande. Deras produkt Dosell är snart ute i flera olika kommuner och börjar göra avtryck på säkerheten hos äldre. Nedan får ni en presentation av bolaget, dess idé samt vad man kan förvänta sig inom en snar framtid.

iZafe group innefattar tidigare MediRätt och iZafe (tidigare Sensec personlig säkerhet). 

MediRätt grundades 2008 av allmänläkaren Göran Sjönell och industrimannen Sten Röing. Dosell lanserades Q4 2018 och har skrivit avtal med 16 kommuner, varav ett är en studie med Uppsala kommun som är ledande inom innovation. Totalt deltar 40 personer i projektet - 20 stycken i gruppen som nyttjar Dosell och 20 stycken i en jämförelsegrupp som inte nyttjar Dosell. Pilotprojektet ska bland annat undersöka om andelen felmedicineringar minskar med Dosell, samt hur mycket tid som vård- och hemtjänstpersonal kan spara med Dosellsystemet. Studien kommer att användas som referens av MediRätt.

Under 2018 blev iZafe uppköpta av Medirätt. Det skapade förutsättningar att erbjuda en unik helhetslösning till kunder, vilket gav en tryggare vardag både på arbetsplats och i hemmet.

Izafe är idag ett snabbt växande bolag som har gått ifrån 3 anställda till 13 på kort tid. Dem har ett moderniserat system med egenutvecklade appar. Izafe använder sig av en kundportal som är integrerad mot Nokas, Stanley och SOS där man snabbt kan få en överblick över alla befintliga kunder och enkelt kan göra justeringar på befintliga inställningar.

iZafe erbjuder säkerhetslösningar för ökad trygghet och säkerhet för människor. Genom trygghets- och personlarm skapar de förutsättningar för människor att leva ett säkrare liv. 

iZafe har en tredjedel av Sveriges kommuner som kunder och är en viktig aktör på den växande marknaden för säkerhets- och välfärdsteknik. 

MediRätts förvärv av iZafe innebär att samarbetet mellan dessa stärks. iZafe hade sedan tidigare ett samarbete med MediRätt genom att vara skaparen av Dosells tillhörande applikation. Numera kan Medirätts (numera iZafe Group) utöka sitt erbjudande gentemot kund genom att erbjuda en helhetslösning, från dosdispensensering till person- och trygghetslarm. Därmed utökas även MediRätts produktportfölj. Ytterligare en fördel med förvärvet av iZafe är att MediRätt fick tillgång till deras CRM-System för försäljningstöd, IT-lösningar för kunduppföljning, supportärenden och mätning av kundnöjdhet. Dessutom skapade det förutsättningar att i vissa fall gå förbi den långa process som offentlig upphandling innebär, då iZafe redan har samarbeten och avtal med många kommuner.

Framtida utdelning

I samtal med styrelseordförande Carl-Johan Merner har informationen framgått att iZafe strävar efter att ha en framtida utdelning. Carl-Johan har själv sagt att 50% av vinsten kommer att gå till utdelning till aktieägare. Med det sagt vet vi att målet är att dela ut en del av den vinst bolaget förväntas börja göra inom en snar framtid.

Tillväxt

iZafe har satt en relativt låg satt prognos. I denna prognos väntas de göra vinst i slutet av 2019, början av 2020. Omsättningen ska öka markant från att ligga runt 10m kr i mitten av 2019 till att överstiga 80m år 2023. Vid år 2023 har iZafe som mål att minst ha ett positivt resultat på 30m kr.

Finansiering

I maj 2018 inrättades en finansieringslösning där ESGO tillhandahöll finansiering i form av likvida medel i utbyte mot aktier i MediRätt. Avtalet innefattade emittering av konvertibler i flera steg, så kallade trancher, till ett värde av upp till 50 miljoner kronor över 18 månader. Per idag har MediRätt avropat 4 trancher, till ett totalt värde av cirka 11 miljoner kronor.

MediRätts styrelse uppskattar att behovet av externt kapital är 10 miljoner kronor tills koncernen är kassaflödespositiv. MediRätts huvudägare kommer att finansiera bolaget tills kassaflödet är positivt.

Produktportfölj

iZafe Group har en gedigen produktportfölj som innefattar såväl person- och trygghetslarm, som läkemedelsautomat och utbildningar. Portföljen har till syfte att skapa säkerhetslösningar för hemmet och arbetsplatsen. Tillsammans ska det skapa en tryggare vardag genom ett helhetskoncept som är unikt på marknaden. 

Portföljen innefattar:

Mobilen som personlarm/överfallslarm.

iZafe har utvecklat Sveriges säkraste applikation för att enkelt kunna använda mobilen som ett personlarm/överfallslarm. Med iZafes personlarm i mobilen kommer användaren snabbt i kontakt med den valda larmcentralen och/eller mottagaren av larmet genom ett enda knapptryck på en extern larmknapp.

Ptt: Push to talk, egenutvecklad app, som fungerar som en comradio i telefonen. Första kunden är SF(filmstaden)

Hårdvarularm

I vissa miljöer och arbetssituationer är hårdvarularm en bättre lösning för ökad trygghet och säkerhet. Vi erbjuder kvalitétslarm från SRT och TWIG som vi implementerar i vårt serversystem för att göra dem ännu smartare.

Säkerhet och miljö

Koppla systemet till extern Larmcentral

Kameradetektorer, Magnetkontakt, Mobilt/fast överfallslarm kopplat till larmcentral, Rökdetektorer.

GPS tracking:

 För fordon som tex lastbil, buss, personbil, motorcykel, taxi, båt, gräsklippare, telefon, personer med demens osv.

TRYGGHETSLARM

Trygghetslarmen är skapta för att användas på arbetsplatsen, på vägen hem och i hemmet.

iZafe har trygghetslarm från 9Solutions, vilket ger unika fördelar för kunderna genom att kombinera positionering i realtid, situationsmedvetenhet, sjukvårds-säkerhetslösningar och intelligent arbetsflödesoptimering som integreras i ett stabilt system.

Det innebär att säkerheten ökar och arbetsflödet effektiviseras. Det blir en snabbare driftsättning då systemet är installerat på en tredjedel av tiden som konkurrerande lösningar har. Låga investerings- och installationskostnader. iZafe tar upp ett exempel där ett system har installerats i ett sjukhus med 140 rum och installationsarbetet tog 12 timmar för en person. Övrig personal på sjukhuset behövde inte delta i intallationsprocessen. 

iZafe trygghetslarm använder sig av standardiserad ”Bluetooth Low Energy” teknik. Detta ser till att kostnaderna för drift endast är 10% jämfört med konkurrerande lösningar. 

I snitt nådde även 55% av företagen ”return of investment” på mindre än 12 månader. 80% på mindre än 18 månader. Det innebär att det är en investering som ger positiv effekt både för personal, men också ekonomi inom en kort framtid. 

Mer om iZafes trygghetslarm går att läsa här: https://izafe.se/wp-content/uploads/2018/11/Trygghetslarm.pdf

DOSELL

Dosell är en patenterad läkemedelsautomat med CE märkning klass 1, framtagen av MediRätt. Felmedicinering är ett enormt problem i samhället och varje dag läggs 500 personer in på sjukhus landet runt. Dosell är kompatibel med alla existerande dosleverantörer och dospåsar som finns på den svenska marknaden. Varje enskild Dosell har ett personligt IP nummer, och inställningar skräddarsys efter brukarens behov.Genom att automatisk mata ut tabletter i dospåsar vid ordinerad tidpunkt säkerställer dosell att patienten får sin medicin vid rätt tillfälle och rätt mängd. Dosell påminner när det är dags för medicinering och kan larma vårdpersonal och närstående vid utebliven medicinering. På så sätt kan Dosell minska risken för att användaren överdoserar, tar fel kombination av läkemedel eller inte tar sin medicin alls.

Hur står sig Dosell emot konkurrenter? Dosell är väldigt kostnadseffektiv och de konkurrenter som finns i Sverige är ca 4 gånger så dyra. Dosell har inga knappar på apparaten, utan allt är inprogramerat i enheten. Till skillnad mot konkurrenter kräver Dosell ingen patientmedverkan och gör det väldigt enkelt för brukaren att ta rätt medicin i rätt tid. 

Marknaden för Dosell enbart i Sverige är enorm. Man räknar med att kunna spara in 1 timme/dag för en sjuksköterska per patient. Det innebär att man potentiellt kan spara in 14.160 kr per månad. Slår man ut det på dom 200.000 som idag använder sig av Dosetter för att förvara sin medicin skulle man spara in 2.5 miljarder kronor i månaden för Sveriges kommuner. Den potentiella marknaden i Sverige för multimedicinerande är 400.000 ca 4% av Sveriges befolkning. Och i Europa ca 15 miljoner.

Dosell är patenterad i Sverige sedan 2009, och i USA och Europa sedan 2016.

Några av de anställda på iZafe Group. iZafe Group har flertalet säljare och andra anställda som inte kommer nämnas nedanför. 

VD

Anders Segerström.

Anders blev VD 2019 efter dess att han tagit över rodret efter Carl-Johan Merner. Anders har en bakgrund inom affärsutveckling, försäljning och bolagsledning. I Januari 2017 blev Anders VD för Sensec Personlig Säkerhet (nuvarande iZafe) och drev det till ett framgångsrikt och lönsamt bolag. Anders har tidigare varit affärsområdeschef och försäljningschef. 

Försäljningschef och Vice VD

Tobias Johansson

Tobias har varit försäljningschef och vice VD sedan 2019. Han har tidigare drivit egna bolag inom detaljhandel och affärsutveckling. Hans främsta roll har kretsat kring strategiutveckling och försäljning. Från 2017 till dagens roll var han försäljningschef för Sensec Personlig Säkerhet (iZafe).

Operativ Chef

Mikael Svensson

Mikael har över 20 års erfarenhet av verksamhetsutveckling med stöd av IT, där de sista sju åren varit inriktade mot digitala lösningar för vårdgivare och patienter. Mikael kommer senast från FRISQ AB där han var chef för affärsområdet Vård. 

Mikael är civilekonom från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och arméingenjör med Majorsgrad från militärhögskolan.

COO

Göran Hermansson

Göran har en lång erfarenhet av marknaden för säkerhets- och trygghetslösningar. 1989 påbörjades han karriär då han byggde upp Securitas Direct, idag Verisure. Under den tid på Verisure har han bland annat haft rollerna som vide VD i Sverige och VD i Danmark, där han också var ansvarig för operations i Norden. Innan han anslöt sig till iZafe Group var han ansvarig för affärsutveckling för verksamhetsområdet Care, som utvecklar larmlösningar för äldre som vill leva ett aktivt och oberoende liv i sina hem. 

STYRELSEN

I styrelsen till iZafe Group sitter det en rad med stora namn som bidrar med sin kunskap och erfarenhet. 

Styrelseordförande

-      Carl Johan Merner

Carl Johan Merner var tidigare VD för Medirätt. Han inledde sin VD-resa år 2014 och satt på den positionen tills Anders tog över år 2019. Carl tog då istället över som styrelseordförande, samtidigt som han arbetar med finansiering. iZafe Group väljer att kalla den positionen för arbetande styrelseordförande. Carl har jobbat med tillväxtbolag och kapitalanskaffning sedan 2002 och har erfarenheter av att notera och driva börsnoterande bolag. Han driver även en familjeverksamhet vid namn Marmorbruks AB.

Styrelseledamöter

-      Mikael Stolt

Mikael är läkare och entreprenör och har bred kunskap inom vårdproblematik. Han har arbetat inom primärvårdenm och bland annat startat ett antal vårdcentraler. Han är medgrundare och arbetande styrelseordförande i Bruka Äldrevård AB.

-      Helene Gille

Helene är utbildad farmaceut och har många års erfarenhet inom apoteksbranchen. Att arbeta med affärsutveckling och förändring på strategisk och operativ nivå är några av de erfarenheter hon besitter. Närmsta uppdraget innan styrelseledamot hos iZafe Group är som affärsområdeschef för Apodos-verksamheten inom Apoteket AB.

-      Viveca Gyberg

Viveca disputerade vid Karolinska Institutet inom förbyggande av hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes. Idag är hon post doc och bedriver forskningsprojekt vid institutionen för medicin, enheten för kardiologi, vid Karolinska sjukhuset i Solna. Hon arbetar parallellt som ST-läkare i allmänmedicin vid kvartersakuten Mörby Centrum. 

-      Charlotte W Wiebe

Charlotte är HR-direktör på resebyråkoncernen TUI sedan 2010. Hon har lång erfarenhet av HR- och organisationsfrågor inom resebranschen. 

-      Carl Sjönell

Carl arbetar som head of creative Shop Nordics på Facebook och hade innan en position som Creative Director på Lowe Brindfors. Carl har arbetat med företag som Google, Coca-Cola, Axe och IKEA.

-      Göran Sjönell (Styrelsesuppleant)

Göran är en specialist inom allmänmedicin och är en av medgrundaren av Medirätt. Göran var VD för Medirätt under 2008-2012. Idag är Göran husläkare på deltid och utvecklingschef på MediRätt AB (iZafe Group). Han är uppfinnare till flera patent, där ett exempel är iZafe Groups Dosell.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?