Post entry

Att sitta med en tenbagger..

..innebär sjuklig klåda på fingrarna.

Amerikanska webbutiken Sound Earphones rapporterar nu att JAYS hörlursmodell v-JAYS är slutsåld. Det är ju naturligtvis det här som händer när hundratals sajter världen över kablar ut nyheten om samarbetet med Samsung – att varorna tar slut!

V-Jays är den modell som avslöjades ingå i partnerskapet som offentliggjordes i slutet av januari och som omfattade gemensamma säljaktiviteter i Sydkorea under februari. Efter att nyheten kablades ut spred den sig blixtsnabbt på internet och i flera artiklar spekulerades det att Samsung testade hemmamarknaden inför en större satsning och att eventuellt det nya flaggskeppet Samsung Galaxy S3 kommer att innehålla JAYS hörlurar. På en rysk sajt spekulerades det dessutom att förutom v-JAYS även in ear-modellen t-JAYS skulle lanseras i kombination med Samsungs smarta telefoner.

Eftersom HTC lanserat färska telefonmodeller med Beats by Dr Dre:s hörlurar kan man ju anta att Samsung-fantasterna och övriga intresserade sprang ut på stan för att köpa v-JAYS för att testa lurarna och vara först med varumärket på öronen. Detta är ju egentligen inget märkvärdigt. Det händer dagligen och är startskottet till hur en trend skapas och hur det lockar konsumenterna att identifiera sig med varumärken. Lägg ett varumärke runt halsen på Lady Gaga så resulterar det naturligtvis i en explosiv försäljningseffekt, likaså sannolikt med Samsung, som alldeles nyligen blev av med första platsen som världens största smartphonetillverkare.

Varumärket JAYS har alltså tagit ett sjumilakliv vare sig det blir en fortsättning av samarbetet eller inte och naturligtvis kommer detta att synas i bolagets Q4-rapport för perioden februari-april som presenteras 28 juni. Det kablas visserligen ut en rapport före det, den 30 mars, men det är Q4 som kommer att innehålla effekten av Samsung-samarbetet där naturligtvis själva försäljningen i Sydkorea också kommer att bidra och ge ett hyggligt avtryck. Jämförelsesiffran som skall knockas för Q4 är dessutom en nettoomsättning på 6,6 Mkr som nog redan står ganska ostadigt i ringhörnan. Med tanke på att den senaste publicerade kvartalsrapporten innehöll en försäljning på 11,8 Mkr och att hörlurarna sedan dess börjat säljas hos bl a giganterna Tesco Online och Walmart samt att Samsung-samarbetet kablats ut, finns det givetvis alla skäl i världen att förvänta sig en rapport som kan bli något i hästväg. Det återstår givetvis att se om det verkligen blir så men vad talar egentligen för motsatsen?

Försäljningen av hörlurar i prisklassen över 100 usd fördubblades under 2010 och är en effekt av att hörlurar blivit en modetrend tillsammans med att konsumenterna är villiga att spendera mer för att få bättre ljudkvalitet. Nyligen kablades det ut bilder på rapparen Lil Wayne som bar Beats by Dre-hörlurar värda 1 miljon dollar vilket givetvis hör till de mer extrema exemplen. Det som utmärker JAYS är att de i tester jämförs ha samma höga kvalitet som lurar i premiumklassen trots att de saluförs i mellanprissegmentet. På sajten alatest som finns i över 20 länder är nu JAYS hörlursmodell a-JAYS One topprankat med 99 poäng av 100. Det ger visserligen inte några bevis på försäljningsframgångar men är en jäkligt bra signal om att JAYS har något stort på gång och utökas dessutom Samsung-samarbetet kommer det att synas på Richterskalan. Jag läste igår på en filippinsk sajt där det surrades om att iPhone 5 kommer att innehålla hörlurar från Shure. Mobiljättarna är alltså på jakt efter konkurrensverktyg bland hörlursföretagen och det närmaste året blir naturligtvis oerhört spännande att följa.

Vid årsskiftet låg JAYS börskurs på 7 kr. Idag blev stängningskursen 25,90 kr. En raketuppskjutning givetvis men når aktien i år 70 kr väntar tenbagger-fyrverkeri, något som är varje aktiespekulants dröm och som sällan inträffar inom 12 månader. Börsvärdet för JAYS skulle då nå 490 Mkr. Omöjligt eller inte är frågan?

1-årshögsta för Precise biometrics är en kurs på 2,19 kr motvarande ett börsvärde på 413 Mkr. Företaget omsatte ifjol 21,6 Mkr med ett resultat på – 33,2 Mkr. Försäljningstrenden pekar rakt ner eftersom försäljningen minskade med 50 % jämfört med året före men aktien hålls uppe av bolagets vision att nå Mid Cap år 2015.

JAYS färdas däremot i motsatt riktning och frågan är vad som kommer att vänta om kommande rapporter fortsätter att visa stark tillväxt? Aktien har nu kört igenom alla tekniska motstånd då kursen nått ATH och passerat stratosfären. Frågan är om omloppsbanan stannar inom Vintergatan eller ifall det blir ett besök runt Andromeda-galaxen när försäljningssiffrorna presenteras?

Med fortsatt framgång kommer börsen i allt större grad att snegla på konkurrenternas tillväxtmål och siffror. Svenska branschkollegan Zound omsatte ifjol 245 Mkr och siktar på 1 miljard kronor i försäljning under nästa år. Skullcandy spås i år nå en försäljning på 285 MUSD, alltså nästan 2 miljarder kronor, har ett börsvärde på ca 2,5 miljarder kronor och toppade ifjol med ett marknadsvärde på över 4 miljarder kronor, vilket kan ställas i relation till att bolaget under 2005 nådde en försäljning på ynkliga 1,5 MUSD. Då är det givetvis extra intressant att notera att modellen a-JAYS One nu ligger tvåa på bästsäljarlistan hos brittiska MobileDEN.co.uk tätt efter Skullcandy:s modell Lowrider. I Indien har en av de populäraste onlinebutikerna börjat sälja JAYS och i Ryssland finns en handfull webbutiker, vilka marknader JAYS ännu inte avslöjat att de satt foten på.

Rekommendationen av detta blir väl ändå att det är värt att panta på aktien ett tag för vi vet ju hur aktiemarknaden brukar ta ut svängarna när det gäller bolag verksamma inom en megatrend. Sedan är det naturligtvis så att det under vägen kommer att finnas ”fundamentalister” som skriker sig hesa över att JAYS är övervärderat men frågan är om det inte är ”nötskrikans” sång som kommer att låta högst?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?