Post entry

Karo Bio – makt rocarder…

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Följande blogg bör absolut inte göra underlag för placeringsbeslut då syftet är enbart att ge näring åt spekulationer vad som är på gång i bolaget Karo Bio…Med andra ord, rena spekulationer i konspiratorisk anda…

Helgens händelser, som egentligen började för flera månader sedan, utmynnade nu i måndag i en pressrelease där Ratos tillkännager att de lagt en kontant erbjudande på Biolin på 11.50kr/aktie. En bit över de ca 9kr som aktien vistats den senaste tiden, men långt ifrån alltime high. Hade jag vetat om att ett bud kommer på Biolin, så hade jag trott att ett bud kring 13 kr skulle vara troligt, om det skulle finnas utsikter för att gå genom. Nu tycks budet vara förankrat och godkänt av Bo Håkansson samt andra storägare. Och man undrar varför?

Biolin som företag har utvecklats bra, läs flera analyser här på Redeye, och inget tyder på något annat än att framtiden är ljus/löftesrik, även om klirret i kassan väntas dröja något.

Ratos gör tydligen samma bedömning eftersom de köper bolaget.

Ratos för mig är en ”slitvarg” som använder både bälten och hängslen i sin strävan att förädla företag mot bättre lönsamhet för att sedan sälja vidare med vinst. För det mesta går deras göranden lite väl sakta i min smak, så Ratos är för mig ointressant i nu läget.

Men Bo Håkansson är intressant, då han är engagerad i Karo Bio. Jag kan tänka mig att de senaste 2 åren har varit tuffa för honom i form av förmögenhets tillväxt, eftersom riskkapitalet sökt snabbare avkastning än hans olika Bioteknik projekt kunnat erbjuda. (De flesta förbrukar pengar istället för att intjäna.)

Karo Bio står nu inför Epro final i form av fas 3 test och finansieringen är säkrad. Men som de flesta vet, så finns där mycket mer på gång. Karo är ju det i särklass mest skrivna bolaget hos Redeye med kunniga analytiker som vänt ut och in varenda molekyl och dess möjligheter, så jag tänker inte upprepa varken ev. lönsamhetskalkyler eller avtal i närtid.

Det som nu ser ut som en tanke, är att Fredrik (karos VD) flyttades över från Biolin i våras. Han är en sk. ”framtids löfte”. Jag har inte djupdykt i hans formalia, men han lär ha det ”rätta sättet” vad gäller person kontakter – och – ännu viktigare, han får saker ”ur händerna”. Inte undra på att Bo Håkansson vill ha honom på förarsätet i Karo Bio.

Karo Bio är Bo Håkanssons ”ögonsten”, så vitt jag kan bedöma, och det är inte bara några timmar eller miljoner som han har satsat i bolaget, utan förmodligen allt vad han kunnat. Därför ser jag det som löftesrikt att han i nu läget väljer att fokusera på Karo Bio istället för i den lovordade Biolin. Man undrar ju vad som gör Karo Bio mer lönsamt än Biolin?

Som Karo ägare skulle jag sovit mycket dåligt ifall Bosse hade prioriterat tvärtom. För mig är Bo Håkansson mycket målmedveten person, siktet inställd på maximal avkastning, och total insyn i bägge bolag. Det kan inte vara slumpen som avgör hans val.

Från Biolin affären lösgör han XXX antal miljoner som nu söker ny hävstång. Att exakt räkna ut hur mycket han ökat sin ”köpkraft” är inte lätt att göra, då han måste ha rätt så breda marginaler då tiderna är lite osäkra.

Ryktesfloran från andra forum spekulerar i att tekningsoptioner i Karo Bio står i fokus, att han den vägen ökar sitt direkta ägande, så som han tidigare aviserat, men vem vet ?

Klart är att huvudfiguren i Karo Bio har lediggjort resurser i form av tid och pengar, samt att han väljer Karo istället för Biolin. Det är detta vi vet.

Resten kommer senare som det heter, på sätt och vis typiskt i växande småbolag. Ägaren gör sina planer, positionerar sig, sedan verkstad, och först därefter klirr i kassan. Vi småsparare får hålla i hatten och ev. lita på ”magkänslan”, vad det är nu värt, men en sak är givet, den som inte deltar i NE får sitt kapital utspädd med besked.

Med tanke på den nuvarande kursen och utspädningen skulle jag inte råda någon att sälja i nu läget, varken TR eller aktier. För Karo är förmodligen så nedtryckt i källaren som det någonsin går och allt ”skit” är så att säga taget, så varför pricka botten läget?

Jag ser en relativt riskfri 6 månaders period framför mig, med chans för skräll.

Handeln med TR blir intressant att följa, finns där huvudaktör som kör med aktiekursen för att tjäna på TR? ( relativt vanligt, och som det mesta, lagligt i finans världen)

Springman analyserade nyligen Karo Bio med rubriken ”sista urblåsningen” - får han rätt - eller är det Ture Tratt som aktualiserar ”tuppkammen” igen?

Mitt grundtips är att Karo vaknar till liv igen, osagt av vilken anledning….

Jag ser också att handelsmönstret är något annorlunda, där finns många som enbart köper för omväxlingens skull istället för att örestrada…

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?