Post entry

Kort om Latvian Forest

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Lite kort om varför jag har valt att investera lite i ett okänt bolag med verksamhet på andra sidan Östersjön.

Hela inlägget med bilder hittar ni på borstankar.se samt portföjens struktur finns presenterad där. Tag i beaktan att investeringen är tänkt att passa i min portfölj och behöver inte nödvändigtvis passa andra portföljer.

Ett kort inlägg om Latvian Forest som jag inte har nämnt så mycket om tidigare. En kort presentation:

Latvian Forest Company är ett noterat svenskt bolag som förvärvar och förvaltar skogsfastigheter och bedriver skogsbruk i Lettland. Utgångspunkten är tron att skogen är en trygg investering i sig och att skogsbruk är en stabil och värdeskapande verksamhet.

De tre huvudsakliga grunderna för verksamheten är, förutom att skog är eftertraktad tillgång som växer av egen kraft, skapandet av värden för aktieägarna genom aktiv skogsförvaltning, skapandet av värden genom att konsolidera ett större innehav av fastigheter och en tro på en allmän ökning av prisnivåerna för lettiska skogs- och jordbruksfastigheter. Expansionen finansieras allt eftersom fastigheter förvärvas och verksamheten utvecklas. ”

Så beskriver de sig själva. Branschen i sin helhet kan vara väldigt komplicerad. Jag läser, läser och läser om bolaget men har svårt att kunna se en riktning de ska gå i. Något ser jag och det verkar vara positivt.Det som framförallt har lockat in mig med till en början en liten post är att skogen de förvärvar värderas otroligt lågt. Dessutom värderas bolaget otroligt lågt också. Visserligen finns det en risk med Rysslands ”utrikespolitik” vilket verkar vara väl inprisat i aktiekursen. Det är dålig volym i handeln på aktietorget så att kunna ”komma ur” lite snabbt kommer inte gå.

Efterhand har jag upptäckt att det finns flera intressanta triggers i bolaget. Delvis har vi nu en löst Greklandsröra vilket kan stärka EUR mot SEK och ge bolaget fina valutaeffekter. Men framförallt är det stigande priser på avverkad skog som stigit senaste åren meden topp runt 2011 så är vi på väg tillbaka mot de nivåerna.Överlag så värderas skogsfastigheterna i Lettland väldigt lågt efter 2008/2009. Det gör det väldigt förmånligt att förvärva skog i landet.

Riskerna bolaget ser är mest skadedjur och bränder samt valuta. I valutaspåret har vi nu en intressant framtid i EUR. Jag tror den kommer stärkas av en löst Greklandsröra vilket givetvis är positivt. Vidare så upplever jag det som att Latvian Forests skogsfastigheter är segregerade och de själva ser det som en riskspridning.

Flertalet insiderköp har skett under året.Antalet nyemissioner tror jag kommer minska framöver. Det beror på hur mycket mer bolaget vill växa. Det blir kanske en fråga att ta upp på nästa bolagsstämma.

Ser egentligen inte aktien som köpvärd nu på mer än att den värderas lågt. Triggers ligger längre in i framtiden men jag har tagit en liten position för att känna på det. Överlag så har den hittills rört sig väldigt lite och gett stabilitet i portföljen. Det är positivt. Under sommaren kan den komma att handlas till lägre kursen då volymen förmodligen kommer vara ännu sämre så då kanske man ska slå till med fler köp. Beroende på hur det ser ut i portföljen.I Lettland har de dessutom precis infört nya regler kring förvärv av skogs och jordbruksfastigheter vilket har resulterat i mer administrativ tjänst. Vilket Latvian Forest säger bero på myndigheternas hantering. Men att det ska bli bättre. Det är orosmoln och branschen ser lite osäker ut just nu.

Mitt råd för den som har är att ligga kvar och avvakta. Det kommer jag göra. Handlar vid lägre nivåer runt 7 kr gärna under. Rapport i slutet av augusti vilket kan komma att bli spännande. Fram till dess väldigt ovisst.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?