Post entry

Mantex - väldigt bra risk/return

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nynoterade Mantex fick en mödosam start på börsen, aktien öppnade 49% ner vid handelsstart 5/5. Introkurs var 8,7kr och aktien står idag på 4,5kr vilket ger ett väldigt bra köpläge. Värderingen är i dagsläget ca 60 miljoner kronor samtidigt som bolaget har en kassa på cirka 48-50 miljoner kronor. Det har även investerats 150 miljoner kronor i bolaget totalt sedan starten. Det är svårt att hitta bättre R/R än det här.

Bolaget

Mantex har utvecklat och patenterat en mätteknik för biomaterialindustrin som beröringsfritt, automatiskt och i realtid analyserar biomaterials karakteristik, såsom fukthalt, askhalt och energiinnehåll, i syfte att kunna optimera processen för bearbetning av materialet.

Bolagets produktsystem består av en skannermodul med en röntgenutrustning som skannar biomaterialet och en dator med avancerade algoritmer som analyserar uppmätt data.

Företaget utvecklar och levererar kundanpassade system som kan integreras med kundernas produktionsprocesser och man är nu i färd med att bygga en global distribution och försäljning av systemen.

Kundnyttan med systemen är stor. Systemen ger:

  • Produktivitetsvinster – med rätt kunskap om biomaterialet som går in i tillverkningsprocessen kan användaren styra processen rätt och på så sätt generera stora produktivitetsvinster.
  • Korrekt prissättning av råvara – exempelvis kan bioenergitillverkare direkt få information om ett levererat biomaterials energiinnehåll, vilket innebär att de kan prissätta materialet på ett korrekt sätt.
  • Bättre säkerhet – Mantex system kan upptäcka och larma om främmande föremål i biomaterialet, såsom metallföremål och stenar. Därmed förhindras skador på dyr utrustning och medföljande produktionsstopp.

Det finns stora kostnadsbesparingar för kunderna att göra genom att använda Mantex system. Förutom de miljömässiga vinsterna, står mycket stora effektivitetsvinster på spel. Ett medelstort fjärrvärmeverk och ett mellanstort pappersmassabruk omsätter cirka en miljard kronor respektive tre miljarder kronor per år, varje ” procents ökad produktivitet är alltså värd tiotals miljoner”.

I prospektet anges för bioenergiområdet. “Potentialen för ”Kostnadsreduktion, råvara” uppgår till cirka 5-15 Mkr, vilket ska jämföras med biokraftverkets kostnad för en Mantex BFA som är cirka 0,6 Mkr per år.”

Mantex kunder inom bioenergiområdet finns idag i Sverige. Bolaget samarbetar i dagsläget med flera svenska bioenergiföretag. Exempel är Fortum, Jämtkraft och Borås Energi. Mantex bedömning är att det enbart i Sverige finns cirka 70 bioenergiverk (fjärrvärmeverk, kraftverk och inom industri) där ett abonnemang av en Mantex BFA skulle ge en god ekonomisk avkastning för kunden.

Pappersmassaområdet är det andra stora området där Mantex har kunder i dagsläget.

En fabrik med en produktionskapacitet som genererar intäkter på cirka 3 miljarder kronor får med Mantex system potential till förbättrad lönsamhet på 15-100 miljoner kronor per år. Det ska jämföras med fabrikens investeringskostnad för en Flow Scanner som är cirka 10 miljoner kronor. “Mantex bedömning är således att fabriken normalt kommer att ha en pay-off på investeringen på mindre än sex månader.”

Mantex kunder inom pappersmassaområdet finns för närvarande i Europa (Sverige, Finland, Österrike och Polen) Bland bolagets pappersmassa- och fibertillverkarkunder finns Domsjö, International Paper, Stora Enso, BillerudKorsnäs, Holmen och Schweighofer. Mantex bedömning är att det globalt finns cirka 600 pappersmassaproduktionslinjer för vilka en investering i en Flow Scanner skulle ge god eller mycket god ekonomisk avkastning.

Mantex bedömer i dagsläget att inga konkurrenter kan ge samma mervärde till kunden.

Men varför går bolaget inte med vinst redan när produkten är såpass bra?

Mantex är alltså inget nytt bolag utan bildades 2005. De senaste 10 åren har ägnats åt forskning och produktutveckling genom nära samarbeten med pilotkunder för att få insikt i kundernas problemställningar och för att säkerställa prestandan och nyttan med Mantex system. Mantex har i dagsläget en patentportfölj som består av åtta patent/ patentansökningar. Samtliga patent har en löptid på 20 år från prioritetsdatumet. Att få fram ett tillräckligt bra system har alltså tagit lång tid. Försäljningen har inte heller varit tillräckligt stark. VD säger: “Kunderna, stora papperstillverkare och kraftvärmeverk, vill köpa via en större systemleverantör, som integrerar Mantex scanner i en större leverans av styr- och reglerteknik.” För att kunna ge den typen av försäljning har Mantex i januari 2017 slutit ett distributionsavtal med Andritz, en världsledande systemleverantör inom pappersmassasegmentet. Ytterligare en faktor som försvårat för bolaget har varit en utebliven investering från förra huvudägaren, tyska energijätten RWE, som lade ned det affärsområde Mantex ingick i vilket bidrog till likviditetsbrist som ledde till rekonstruktion. I dagsläget är likviditeten hög pga genomförda emissioner.

Ny fas nu, expansionsfasen startar

Nu är Mantex efter att ha lämnat utvecklingfasen på väg in i en expansionsfas där de ska lansera Flow Scanner och Biofuel Analyzer till en bredare och geografiskt mer utspridd kundkrets.

Till detta behövs kapital som man fått in från notering förra veckan. Man har i dagläget en sprängfylld kassa på ca 50 milj kr. Bättre försäljningskanaler behövs också vilket säkerställts av avtalet med Andritz. som är ett väletablerat kvalitetsbolag med 250 kontor jorden runt och cirka 25 700 anställda.

Den volym de kan nå genom de här nya förutsättningarna är det som enl VD Max Greger behövs för att nå god lönsamhet. “När vi får volym på det här kommer vi ha en mycket god lönsamhetspotential. Vi pratar inte 10 procent utan snarare runt 30 procents rörelsemarginal, förutsatt att vi får de volymer vi har planerat på kanske 5-6 års sikt", sade Max Gerger till Nyhetsbyrån Direkt den 14 mars.

Tillväxtmål

Det övergripande tillväxtmålet är att fram till och med 2022 ha en årlig tillväxt av orderingång i intervallet 45-55 procent samt att vid utgången av år 2022 ha nått en ackumulerad orderingång för perioden 2017-2022 på omkring 1 000 Mkr. Bolagets marginalmål är att redovisa en EBITDA-marginal överstigande 30 procent från och med 2019. Det totala finansieringsbehovet för tvåårsperioden 2017-2018 med nuvarande affärsplan uppskattas av Bolaget till 50 Mkr (vilket senaste emissionen på 48 Mkr tillgodoser).

Om ovanstående siffror uppfylls innebär det drygt 300 Mkr i vinst under en 5 årsperiod. Enkelt sett 50 Mkr i vinst / år. Detta ger i dagsläget ett P/E på låga 1,25.

Sammanfattning mycket bra R/R

De här faktorerna ger enligt mig väldigt bra R/R i dagsläget:

  • Värdering knappt högre än befintlig kassa
  • Stark kassa och ny säljorganisation med välkända Andritz
  • Insiderköp av Vd 5/5 samt 8/5 (se nedan)
  • Lägre aktiepris än stor del av investerare
  • Höga tillväxtmål och goda marginaler
  • Färdigutvecklad konkurrenskraftig produkt redo för stor lansering

Insynsköp av VDn

https://twitter.com/InsynsMannen/status/861516305589055488

"Mantex AB: Max Gerger rapporterar Förvärv av Aktie till volym 11 000 @ 4,396314 utfört 2017-05-08"

https://twitter.com/InsynsMannen/status/860428369611149313

"Mantex AB: Max Gerger rapporterar Förvärv av Aktie till volym 29 000 @ 4,816234 utfört 2017-05-05"

Länkar

För er som vill sätta er in bättre i caset hittar ni prospektet här:

https://www.nordnet.se/kampanjer/ipo/mantex.html

Här nedan finns ytterligare länkar för mer information:

http://www.stockholminnovation.com/case/case-mantex-att-mata-biomassa-en-affarside-med-global-potential/

https://wonderland.videosync.fi/mantex

https://www.youtube.com/watch?v=dXt_78fN8Ug

http://www.nyteknik.se/startup/33-listan/mantex-total-koll-pa-fukten-6406538

http://www.nyteknik.se/startup/rontgen-pa-nytt-satt-gav-arets-cleantech-pris-6413986

Disclaimer: Jag är själv aktieägare kortsiktigt då jag tror på uppvärdering från dessa nivåer. Detta är ingen köprekommendation utan enbart mina egna tankar och motiveringar till min investering för att belysa caset.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?