Post entry

Meda - mäklarmygel - dubbla budskap

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Meda faller kraftigt på rapporten. Jag skrev häromdagen ett blogginlägg på detta forum om just denna aktie.

Meda inför rapporten:

bridge.redeye.se/aktiebloggen/meda/meda-infor-rapporten

Det verkar rimligt att fundera på hur det kommer att gå i framtiden.

Det gjorde även mäklaren SEB. Men de gav finurligt nog dubbla budskap. Ett som skickades ut till marknaden via Nyhetsbyrån direkt. Det var en köprekommendation. Ett annat, dagen efter till sina kunder. Det innebar att man skulle förvänta sig ett kraftigt kursfall.

Den 1 november gick SEB ut med en offentlig köprekommendation på MEDA, riktkurs 67 kronor.
Publicerad genom Nyhetsbyrån Direkt.

Den 2 november gick SEB ut internt med följande information till sina kunder:

MEDA - INFÖR RAPPORT DEN 3 NOVEMBER
Rapporten släpps omkring klockan 08.00. Vi prognostiserar en försäljning på 2,6 miljarder kronor och ett rörelseresultat före avskrivningar på 872 miljoner kronor. Konsensus ligger cirka 2 procent högre än vår prognos för försäljningen och 6 procent över oss på rörelseresultat före avskrivningar. Vi förväntar oss att försäljningen minskar organiskt med 8 procent i kvartalet. Till den negativa utvecklingen bidrar att Medas allergipreparat Astelin har tappat patentskydd i USA. Marknadens höga resultatförväntningar inför rapporten innebär att risken för en negativ kursreaktion när siffrorna släpps framstår som relativt hög"

(Min markering)

Den 3:e november.

Delårsrapporten klargör att försäljningen är svag.

Kursen faller kraftigt med 7 procent och hamnar på ca 51 kr.

VD:S KOMMENTAR

Det tredje kvartalet är normalt det svagaste för Meda. Så är det också i år och detta förstärks av valutaeffekter som under kvartalet påverkade försäljningen med -174 MSEK. Effekter av generisk konkurrens för Astelin och Optivar slår också igenom.

Siffrorna talar för sig själva:

Medas försäljning av allergimedicinen Astelin uppgick till 84 miljoner kronor (261) under det tredje kvartalet.

Astepro, uppföljare till Astelin, sålde för 96 miljoner kronor (75). I september uppgick Astepros andel av den totala förskrivningen av azelastin till 44 procent.

Försäljningen av Tambocor, mot hjärtrubbningar, nådde 189 miljoner kronor (228) under det tredje kvartalet.

Försäljningen av Betadine, för antiseptisk behandling, uppgick till 191 miljoner kronor (227) för perioden.

Det muskelrelaxerande preparatet Soma sålde för 91 miljoner kronor (106).

Koncernens nettoomsättning uppgick till 8 561 (9 918) MSEK. Valutaeffekter och ökad konkurrens för produkterna Astelin och Optivar utgjorde de viktigaste orsakerna till den lägre försäljningen jämfört med föregående år.

***

"Nyhetsbyrån Direkts" talesman, Gunnar W, har omedelbart svarat, på en mailförfrågan, om hur budskapet som skickades ut via Nyhetsbyrån direkt, kunde vara så optimistiskt. Han skriver:

Citat:

Det ser onekligen konstigt ut. En förklaring kan vara att SEB är så stort och har olika analysavdelningar, en sk "buy side" vars analyser går till den egna bankens fonder och traders, och en sk "sell side" vars analyser är ämnade för massmarknaden.

Nu vet jag inte exakt varifrån dessa analyser kommer. Men man måste inte vara konspiratorisk, det kan vara så enkelt att den ena handen inte vet vad den andra gör.

Det kan också vara början på en reportageserie som innebär döden för storbankerna. Men dit är det en ganska lång resa... :) Jag kan hur som helst konstatera att buy side-analytiker är betydligt mer pålitliga än sell side, men det är en öppen dörr som inte behöver slås in. MVHGunnar W

*****

SEB har alltså skickat ut ETT meddelande till marknaden och ETT HELT ANNAT till sina kunder.

I vilken utstäcking håller mäklarna på så här?

Källa:

www.avanza.se/aza/press/forum/trad.jsp

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?