Post entry

Håller insiders på att ta över i Medirätt?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sällan eller aldrig har insiderköp i den här kalibern skådats. I förra veckan tog de in ytterligare 7 % av bolaget. Kan man tolka det på mer än ett sätt?

Samtidigt som aktiekursen knappast skvallrar om några större saker talar insiderlistan sitt tydliga språk http://aktietorget.se/QuotesInstrumentInsider.aspx?Language=1&InstrumentID=SE0003656834 . Visst har det varit någon enstaka transaktion mellan insiders, men det verkar som folket med absolut mest insyn fullkomligen dammsuger marknaden efter aktier. Senast 6:e september gjordes en transaktion om 410 000 aktier vilket motsvarar närmare 7 % av hela bolaget. Medirätt har under sommaren berättat att de förhandlar med ett flertal större aktörer angående licenser för deras mjukvara och det kommer att röra sig om stora summor pengar som varje år strömmar in till 100 % bruttomarginal. Jag tolkar sommarens insiderköp som att förhandlingarna går väldigt bra. Det finns såklart ytterligare informationsvärde i resten av aktiehandeln där man ser att t.ex. Avanza pension och danica pension är storägare genom pensionsförsäkringar. Alltså folk som varken vill skatta eller synas i aktieboken. Man ser tidvis en handel där en aktör till varje pris vill komma över aktier och jag misstänker att det rör sig om välinformerade spelare som fått nys om att något stort ska hända. Vi har sett affärer i teckningsoptionen som gjorts på kurser som är helt vansinniga givet dagens kurser.

Det finns alltså folk som sitter inne med betydligt mycket mer information än vad vi småsparare gör och det finns ett enormt informationsvärde i att studera hur de agerar. Bolaget har tidigare kommunicerat volymer runt 150 000 licenser där patentintrång redan har gjorts. Priset för en licensens har Medirätt tidigare sagt ligger på 3600 kr per år. Den i matematik bevandrade läsaren inser snabbt att det här finns enorma pengar att hämta. Jag säger inte jag tror att Medirätt kommer att få ut 3 600 per år och per licens MEN om man tänker sig 10-20 % av denna summan hamnar man i alla fall på summor som får en att kasta sig på köpknappen (något som insiders redan gjort…) Intäkter på 54-108 Miljoner svenska kr med 100 % i marginal är väldigt bra pengar för ett bolag som idag värderas till ca 20 miljoner. Om vi för ödmjukhetens skull räknar på det lägre alternativet och tänker oss att Medirätts årliga kostnader hamnar på 10 miljoner får vi en vinst efter skatt på ca 31 milj. Sätt ett likaledes försiktigt p/e-tal på 15 på detta så får man ett motiverat börsvärde på 475 MSEK. 475! Dagens börsvärde alltså 20. Inte konstigt att insiders köper som besatta.

Visst kan det finnas invändningar att göra, men detta är såklart invändningar som även insiders känner till och uppenbarligen ignorerar, eller i alla fall är mindre än den potential som finns.

Som en extra krydda i den här synnerligen välsmakande anrättningen ligger naturligtvis det inside track som Medirätt får för sin andra produkt efter att alla licenser är på plats. Då har de ett rejält försprång på andra aktörer när det gäller Dosell eftersom deras mjukvara och patent är anpassat efter dosell. Siffrorna som räknats på är de som bolaget bekräftat idag existerar. Naturligtvis finns möjligheter till internationell expansion och därmed miljardintäkter. Det blir så stora summor att det inte ens är någon idé att räkna på i nuläget. Min största oro just nu är att insiders ska köpa ut bolaget från börsen och därmed skörda de sköna frukterna för sig själva.

Något enstaka "stödköp" kan ju alltid dyka upp men i fallet Medirätt rör det sig om miljonbelopp som investerats av människor med direkt insyn i verksamheten och det är i min värld den bästa köpsignalen man kan tänka sig. Jag tror att de kommande månaderna blir mycket intressanta.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?