Post entry

Veckobrevet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ohoj vilken rapportvecka det har varit. Banker, industri, verkstad, IT. Tungviktare inom dom flesta branscher har rapporterat denna vecka. Bolag som Volvo, ERicsson, Swedbank, SAAB, Haldex, Nobia, Gunnebo, Addnode, Nordnet och Biogaia är bara några få som har släppt sina delårsrapporter föregående vecka. Att få med sig allt är omöjligt och enbart ett genomplöjande på ytan av rapporterna kan göras om man skall hinna med någotsånär.

Som alltid är det stor fokus på Ericssonrapporten och även undertecknad har tittat lite på den även om intresset kanske inte är jättestort mer än som konjukturmätare och "börsindikator". Tycker inte rapporter var direkt trevlig läsning. En rejäl omsättningsminskning på 12% justerat för valutaeffkter inte direkt trevligt. Aktien fick även storstryk i den inledande handeln och även under dagen. Aktien återhämtade sig under fredagen och förhoppningsvis beror detta på att dom som kan Ericsson och bolagets verksamhet har läst på rapporten ordentligt och gjort bedömningen att rapporten kanske inte var så dårlig!?.

Under fredagen rappoterade Volvo och SAAB bättre siffror än förväntat och Leif Johansson påpekar att "det värsta är över" och botten har varit här. Även en kommentar om att bolaget klarar sig utan en nyemission bidrog säkert till uppgången.

Jag kommer publicera en egen rapportkommentar om MSAB som kom med sin rapport i fredags. Det är nog den rapporten jag har ägnat störst uppmärksamhet kring denna vecka. Vid första anblicken var det en riktig usel rapport och det var även vad marknaden tyckte. Aktien fick storstryk och åkte ned rejält under morgonen. Som lägst var kursen nede i under 12 kronor, men återhämtade sig något under dagen och stängde på 13 kronor blankt. Har nu efter att ha studerat rapporten med konstaterat att om bara bolaget kan få lagt ut tillverkningen till "rätt" företag och minskat ned sina leveranstider tror jag förutsättningarna för fortsatt tillväxt finns där.

Att riksbanken skulle ligga kvar på 0,25% var väl ingen större nyhet, men dom flesta har fått med sig nyheten och prognosen är att ingen höjning kommer ske före nästa höst. Talar väl för att man skall ligga kvar med rörliga räntor ett tag till. Att även SEB och Swedbank arbetar med fortsatta stora problem i baltikum var heller inga större överaskningar. Läge för Handelsbanken och Nordea att gå på offensiven kanske?.

Några "mindre" nyheter som jag har fått med mig under veckan är att Obama förklarar nationell kris med anledning av svininfluensan, i Norge har nio personer dött av svininfluensan medans det i Sverige enbart har avlidit en person, varför det tro?. På tal om mina landsmenn (norrmänn alltså), Christian Ager Hanssen, alla känner väl till den "gamla bedragaren" med förflutet i FlyMe. Han plundrade bolaget för tiotalsmiljoner och har både begärts i personlig konkurs och hans bolag har gått omkull. Men uppenbarligen finns det fortfarande lite kapital undangjömt lite här och där. Nyligen ropade han (eller rättare sagt förmodligen någon i hans stab) in huset i Kullavik för över 5 miljoner kronor. Denna gången kunde även handpenningen skakas fram, med farsen är nog inte slut här. Fortsättning följer säkert....

Nja det var allt för denna gången, trevlig söndag önskar frefec er alla.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?