Post entry

Dagen efter

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ibland undrar jag hur mycket humöret styr ens analyser. Hur gärna man än vill vara oberoende och objektiv, finns det många sätt att se på samma historik och samma framtidsutsikter för ett bolag. Är glaset halvfullt eller halvtomt? Kanske finns det någonstans en forskare som studerat detta.

Inte desto mindre vaknade jag trött idag, och tröttare blev jag när jag såg de rapporter som kommit in:

  • Tilgin AB presterar knappt någon omsättning alls, ynka 31 MSEK. Tydligen var Belgacom allt man hade, och nu är dom borta. Även med en förbättrad bruttomarginal behövs minst 100 MSEK per kvartal minst för breakeven.
  • Micronic har inte heller mycket omsättning att skryta med, 79 MSEK, och knaprar som bäst på sin orderstock. Kunderna skruvar på sig i väntan på bättre tider och nästa generation av större skärmar. Den tidigare stora kassan tappar nästan 100 miljoner till 350 MSEK på bara ett kvartal. Hur ska man försvara ett börsvärde på 1200 MSEK då? Doftar AudioDev lång väg.
  • HQ Bank tappar 23% av omsättningen och 38% av resultatet, pga motvind i tradingverksamheten. Tydligen krävs det en legendarisk bullmarket för medvind - är det inte bättre att gå 5x lång i index istället och skippa tradingverksamheten då?
  • Note pratar och pratar om sina koncept (räkna antalet gånger NOTEfied och NearSourcing förekommer i rapporten) men var är kassaflödet - nu när industrikonjunkturen toppar ut?

Men allt kan se annorlunda ut en annan dag. Kanske vaknar jag imorgon och tänker att

  • Tilgin ju snart värderas som sin kassa, har ett avtal med NokiaSiemens (som är Belgacoms nya leverantör så vitt jag förstår) och att huvudägarnas optimism ändå är förtroendeingivande
  • Micronic kanske faktiskt får sin beskärda del av de ljusa marknadsprognoserna från DisplaySearch som pekar på 50% högre investeringar 2008 och 2009 än 2007.
  • HQBank lever rätt gott på sin kapitalförvaltning i alla fall
  • NOTE mellan alla floskler framstår som rätt förutseende i sina ansträngningar att flytta produktion ur SEK/EUR-området till lågkostnadsländer - det kan vara en väldigt attraktiv partner för mindre industriföretag som tycker en etablering i Kina ensam är allt för riskabel

Vi får väl se när kaffet kickar in, om fundamentan förbättras ;-)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?