Post entry

Microsoft - ett värdebolag!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hej,

Jag tycker Microsoft ser ut som en intressant kandidat för värdeinvestering.

Om vi börjar att titta på bolagets verksamhet så har man två stora kassakor. Det ena är Office-produkterna och den andra operativsystemen. Dessa två är högmarginalaffärerna där Microsofts marknadsandelar bara kan gå nedåt. Utöver detta försöker man slå sig in på marknaden för sök och mobiler t.ex., men det går trögt. Man har svårt att få fram nya affärsområden med samma höga marginaler.

Det finns dock många andra fina delar av bolaget som t.ex. Xbox och verktygen för mjukvaruutveckling. Idag finns flera miljoner utvecklare som utvecklar i .NET, jag själv är en av dom.

Apple lär fortsätta sin vinstexplosion och gör fantastiska saker just nu. Därav ytterligare skepsis mot Microsoft.

Tittar man på siffrorna ser det dock bra ut. P/E justerat för nettokassan ligger i år på 9.2. Nästa år faller det under 9. Bolaget har senaste 10 åren haft en vinsttillväxt på ca 9.5% per år. Bolaget har ett enormt fritt kassaflöde och betalar en utdelning på ca 2.5% och köper tillbaks aktier för betydligt mer.

Hur man än vrider och vänder på det tycker jag att risken för att förlora pengar på en investering i Microsoft är liten om vi tittar på några års sikt. Även om Microsoft inte har de allra hetaste idéerna i konsumentledet just nu så kommer man vara med i kampen i framtiden och totalmarknaden för mjukvara lär ha en fortsatt fin tillväxt.

Den stora frågan är hur bolaget kommer klara av att tackla flytten av exekverbara program och tjänster till molnet. Microsoft satsar på detta men det är svårt att veta hur den marknaden kommer utveckla sig. Microsoft kommer vara med i kampen i alla fall.

Ett rimligt justerat P/E för att bolag med Microsofts historik bedömer jag till 15. Det ger en kursökningspotential på 66%. Jag tror dock inte vi får se sådana kurser på ett bra tag.

Hälsningar Whimsical

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?