Post entry

Moberg Pharma - kommentar på senaste händelserna

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tajmingens mamma. Lade ut min analys några timmar innan bolaget fick otroligt stora nyheter, här följer mina kommentarer på vad som har hänt och hur jag ser på det.

Moberg Pharma – en kortare uppdatering efter de senaste händelserna

I måndags lade jag ut min analys om Moberg Pharma, slutsatsen av den analysen var att caset byggde på MOB-015 och att OTC-delen inte var den huvudsakliga anledningen till mitt bet. Kort efter att analysen publicerades kom det två otroliga nyheter för bolaget.

Milstensbetalningar

I analysen menade jag att MOB-015 har potentialen att inbringa mellan cirka 513 msek 2022 och 810 msek 2023 räknat på en royalty om 30 %. Totalt sett skulle detta innebära 190 musd 2022 och 300 musd 2023. Bolaget själva har pratat om intäkter mellan 250 – 450 musd. Värt att notera är att bolaget har benämnt detta som ”peak annual sales”. Med det i åtanke kan det också vara värt att belysa det faktum att Jublia, det läkemedel som MOB-015 ska utmana, nådde sina peak annual sales redan andra året efter lansering (2014) om 336 musd. Jag har alltså inte räknat med att bolaget når sina möjliga ”peak annual sales” vare sig första eller andra året.

Utöver detta gjorde jag också antaganden i analysen om att läkemedlet BUPI genererar intäkter om 31,5 msek 2022 och 54 msek 2023, då med 10-procentig royalty. Totala intäkter dessa år skulle därmed uppgå till 544,5 respektive 864 msek. Vidare är jag numera även av den uppfattning att BUPI kommer att säljas av. Till vilket pris bemödar jag mig i detta inlägg inte att tänka på.

Sammanfattningsvis räknade jag med att bolaget uppnår 76% (om 250 pas) till 42 % (om 450 pas) av peak annual sales 2022 och 67 % av (om 450 pas) till 20 % (om 250 pas) över peak annual sales 2023. Eftersom det är ett mycket brett intervall om 200 musd är det alltså en viss osäkerhet kring eventuella intäkter.

Nåväl, något jag faktiskt inte belyste överhuvudtaget i analysen var möjligheten till milstensbetalningar. På måndagen efter stängning framkom det nämligen att bolaget signerat ett licensavtal med jätten Bayer. Finansiell inverkan för Moberg Pharma blir de eventuella milstensbetalningarna om ungefär 450 msek som avser utvecklingsfasen samt kommersialiseringen av MOB-015. Detta var ju givetvis mycket intressant och ett tecken på att MOB-015 lyckats attrahera ytterligare en partner utöver Cipher för Kanada.

Vidare menar bolaget att mer intäkter är möjliga i USA än Europa. Bolaget nämner exempelvis att MOB-015 kan säljas mellan 170 – 250 musd i USA och runt 80 – 200 musd utanför USA. Alltså bedömer jag det som högst sannolikt att ett kommande partnerskap även för USA inte kommer inneha milstensbetalningar lägre än de Bayer erbjuder, utan troligtvis högre. Men, med det sagt kanske det förstås kan vara annorlunda – exempelvis kanske royaltyn är bra mycket lägre än de 30 % jag räknat med för Bayer så det har troligtvis en inverkan på de möjliga milstensbetalningarna framöver i USA.

OTC-verksamhetens avyttring

Sju timmar efter första nyheten kring Bayer kom det även en nyhet om att bolaget ska sälja av hela OTC-verksamheten till två köpare för 1,4 miljarder kronor. Nettoresultatet av försäljningen, efter att ha betalat tillbaka skulden, skulle därmed uppgå till 500 msek. Utöver det skulle även köparna gå in med både lån och få ta del av en riktad nyemission, vars syfte är att vidare finansiera MOB-015:s utveckling.

Detta var för mig mycket oväntat, jag hade på sin höjd räknat med att bolaget skulle sälja av Domeboro och Kerasal Intensive Foot Repair, inte hela portföljen! Oavsett, så var det inte heller den delen av bolaget som fick mig intresserad av caset, jag såg det främst som ett sätt att generera kassaflöde som kunde underlätta utvecklingen av MOB-015. Nu kom allt på ett bräde istället. Det ser jag som positivt.

Slutsats

Bolagets produkt MOB-015 har absolut visat sig vara superintressant, med otroliga bevis genom både Bayer och OTC-verksamhetens avyttring och nya finansiärer. Men vad kan det innebära?

Först och främst så har bolaget helt ändrat verksamhetstyp. Bolaget står idag mer eller mindre enbet, dock med två kandidater (låt oss ej förglömma BUPI), varav MOB-015 är den intressantaste. Bolaget kommer framgent vara ett forskningsbolag eftersom de inte längre bedriver någon som helst kommersiell verksamhet i nuläget. Jag har tidigare räknat med att MOB-015 når marknaden 2022, och hade i mitt blue sky-scenario en tidigareläggning av lanseringen – 2021. Efter de senaste händelserna skulle det inte förvåna mig om lanseringen istället sker just 2021.

Vidare kanske vi ser både stora in- och utflöden kommande tid då bolaget ändras i grunden. Kanske lämnar investerare eftersom de känner sig osäkra med MOB-015, kanske kommer det in nya som ser potentialen istället. Det återstår att se och är inget jag lägger någon särskild vikt på.

Medan bolaget då alltså egentligen är mer riskfyllt idag än förut, så har bolaget i alla fall ingen skuld kvar, men nettorisken är fortfarande större nu, trots partnerskap och nya finansiärer eftersom caset är totalt binärt. Förut har man kunnat luta sig tillbaka på den bra bedrivna OTC-verksamheten, som enligt mig begränsade risken i bolaget till omkring 55 kronor per aktie. Nu har det dock bevisats, i alla fall för mig, att MOB-015 verkligen är en bra häst att satsa på. Precis som jag skrev förut – nagelsvamp is the future.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?