Post entry

Mumintrollet hittar guld!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Guldrushen har hittat till Muminland!

Guldbolagen investerar stort i Finland, men på plats finns redan Lappland Goldminers sedan 2004 - indirekt via deras köp av ScanMining den 12:e augusti 2008.

"Den nya gruvan i Finland ligger i det så kallade grönstensbältet, en berggrund som bildades för 2 miljarder år sedan och sträcker sig från Karelska näset, utmed östra Finland för att i norr vika av mot Norrbotten och norra Norge. Och i det området har Scanmining koncession på ytterligare en gruva, Hirvilavaanma, sex mil väster om Sodankylä. Dessutom har man prospekteringsrätten på ytterligare 30-talet platser." utklipp ifrån nedan länk.

http://www.dn.se/ekonomi/svenskt-gruvbolag-leder-guldrusch-i-finska-lappland

Prospekteringsrätter på ett 30-tal platser är intressant, vilka är dessa 30 platser? Det framgår inte utifrån Lappland Goldminers hemsida, och mycket tyder på att dessa platser innehåller ett och annat fyndområde. Ett flertal exempel på dessa möjliga prospekteringsrätter finns uppradade. Se blogginlägg av 'Minern' på Avanza.

"”Pahtavaaras nya kända mineraliseringar kommer att ge styrka åt företaget” / Martini41

Visst!

Pahtavara gruvans närområden är fortfarande underprospekterade. LGAB har bearbetningskoncession för Kaivospiiri (378 ha). Har LGAB dessutom kvar ScanMinings licenser inom ”Sirkka Shear Zone” för Hirvilavanmaa, Soretiavuoma N och Soretialehto kommer gruvverksamheten i Pahtavaara att säkerställas för många år framöver. Dessa prospekt ligger bl.a. i närheten av Taranis Resources Kettukuusikkos Au prospekt och Dragon Minings Hanhimaa Gold Project.

http://www.taranis.us/
http://www.taranis.us/Kettukuusikko_Geology.htm
http://www.taranis.us/Kettukuusikko_UM_Carb-rock.htm
http://www.infomine.com/index/pr/PB195843.PDF

http://www.dragon-mining.com.au/exploration/finland-hanhimaa

Hirvilavanmaa
http://en.gtk.fi/informationservices/commodities/Gold/hirvilavanmaa.html

Soretiavuoma N
http://en.gtk.fi/informationservices/commodities/Gold/soretiavuoma_n.html

Soretialehto
http://en.gtk.fi/informationservices/commodities/Gold/soretialehto.html"

https://www.avanza.se/aza/press/forum/postsForUser.jsp?signatureId=43367

Intresset för Finland är enormt stort idag, och det öppnas upp nya guldgruvor runt om i landet. Vissa gruvor återupplivas då guldpriset idag gör dem lönsamma. Northland Resources är ett bra bevis på detta:

http://northland.eu/sv-se/projekt/hannukainen

Nordic Mines har drabbats av finansiella svårigheter senaste året, och även gruvtekniska barnsjukdomar. Nomi ser ljuset i Finland och har planer på att expandera sina gruvor. Här är ett exempel på ett nytt område i grönstensbältet.

http://www.nordicmines.com/sv/test-1

Nya gruvor redovisar höga halter av guld och ansökningar om att öka sin produktion lämnas in runt om i Finland. Se Endomines framfart.

http://www.redeye.se/aktieguiden/nyheter/endomines-4-kv-guldproduktionen-steg-till-277-kg-ny2

Den mest erkända gruvan idag är 'Agnico-Eagles', Kittila gruva. Kittila befinner sig några mil ifrån Pahtavaara gruvan som drivs av Lappland Goldminers. 3 780 000 m2 (378 hektar) är storleken på LGAB's bearbetningskoncession som ligger granne med Kittila gruvan.

http://www.lapplandgoldminers.com/system/visa.asp?HID=1344&FID=1154&HSID=25326&ActMenu=25320&ActSubMenu=25367

http://www.agnico-eagle.com/English/Our-Business/Operating-Mines/Kittila/default.aspx

Ser man på de nya fyndigheterna i Pahtavaara, så ser man många likheter med Kittila gruvan då de båda visar på stora fyndigheter av guld, Au. Se tabell 1 ifrån nedan länk.

http://www.bequoted.com/investor/company/documents/lapplandgoldminers_press_121017.pdf

Lappland Goldminers aktie är idag mycket intressant med de möjliga 30-tal prospekteringsrätter som kan finnas kvar efter sitt köp av ScanMining 2008. Jag skriver möjliga för det finns risk att dessa rätter avyttrades innan uppköpet 2008.

Det i särklass intressantaste är att man har förberett de nya fynden för brytning i Pahtavaara sedan efter sommaren förra året - s.k. ortdrivning. Ett pressmeddelande ifrån LGAB är att vänta under januari, och i februari kommer bokslutskommunikén.

Lappland Goldminers har en given guld plats i min aktieportfölj - och Mumintrollet får följa med på resan ;-)

Må gott!

M.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?