Post entry

NASA och FMV är nya kunder hos svenska Unibap. Mer info på onsdag kväll.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

15 % på 1,5 vecka. Unibaps aktie ökar igen i takt med att de går från klarhet till klarhet. NASA har beställt ett utvecklingssystem från Unibaps SpaceCloud-familj, och Försvarets materielverk (FMV) har blivit kund inom ramen för forskning och teknikutveckling med köp av ett specialiserat demonstratorsystem "RAINX" för autonoma system med artificiell intelligens. Mer info om 2018 lär vi få nu på onsdag kväll. Då genomförs en efterlängtad exklusiv investerarträff (som du kan delta i, se deras sajt). Eventet filmas av bolaget. Det är 5 månader sedan senaste Investerarträffen och då stärktes aktien mycket - man fick många nya långsiktiga aktieägare som gillade vad de såg och hörde från vd Fredrik Bruhn på scen. Denna gång medverkar nye styrelseordföranden Hans Enocson (fd President för General Electric).

Unibap är ett modernt svenskt IT-bolag som ligger i framkant med integration av AI-lösningar och robotik. Bakgrunden till Unibap är erfarenheter från mångårig utforskning av rymden, av tillverkning av ruggade industridatorlösningar och robotiklösningar. Grundarna kombinerar forskning och industriell erfarenhet för att utveckla en AI-hjärna som kan användas för intelligenta automations- och robotiksystem med nyindustrialisering och effektivisering i tillverkarleden, i såväl stora som små företag. Bolaget handlas på marknaden Nasdaq First North under ticker UNIBAP.

Nya NASA-uppdraget och FMV-relationen 2018:

Unibaps SpaceCloud-produktfamilj är konstruerad för att erbjuda big data, bildanalys och artificiell intelligens för rymdsystem. SpaceCloud-produkterna är världsledande för intelligent informationsanalys för satellitkonstellationer med sensorer för jordobservation, rymdlägesbild, maskin till maskin-kommunikation, hyper spektral avbildning och syntetisk aperturradar (SAR). Produkterna har stöd för maskininlärning och djuplärande. Det är stort för Unibap att få Nasa på kundlistan för SpaceCloud. Nasa representerar ett starkt varumärke och allt de gör kräver 100 % kvalitet. För Unibap är denna kundrelation oerhört viktig nu när man bestämt sig för att positionera sig mot den växande kommersiella rymdmarknaden. Nasa är i sig ingen volymkund just nu men gör mycket avancerade rymdmissioner där inte minst interplanetära satelliter och sonder behöver stor lokal beräkningskraft för att analysera massiva datamängder. Prestigekund alltså som ger respekt och öppnar fler dörrar hos kunder med samma stora krav på innovation, exakthet och förtroende. Att Unibap dessutom har fått svenska Försvarsmakten i form av FMV som kund är även det spännande och hedrande. När myndigheter ser möjligheter i ett bolags produkter och teknikutveckling inom intelligent automation och robotik, då vet man att företaget som levererar har granskats in i minsta detalj. Bättre varumärkeshöjande godkännandestämpel finns knappt.

Vad har hänt i Unibap sedan förra Invsterarträffen i september 2017?

  • Leverans till FMV ordervärde 1 250 KSEK under november - december.
  • Förvärv av 25 % av aktierna i Ekobot AB samt en beställning om 3 900 KSEK för leveranser av IVS produkter och integrationstjänster. Första delleverans på 149 KSEK gjordes i december.
  • Fortsatt fokus på pilotprojekt med IVS-70 för industriell robotik, automation och automatiserad AI-driven kvalitetsavsyning.
  • Inom ramen för pågående projekt för Rymdstyrelsen, "INPROC", har produktion genomförts av den nya SpaceCloudplattformen anpassad för små satelliter.
  • Flertalet pilotprojekt har genomförts inom ramen för pågående VINNOVA projektet "Perfect View".
  • Unibap deltar i tre forskningsprojekt ledda av Swerea - Swedish research group of industrial renewable and sustainable growth inom RISE gruppen.
  • Vinnare av entreprenörstävlingen Subcontractor Jumpstart - en årlig entreprenörstävling för bolag i startup- och tillväxtfas - initierad av Elmia Subcontractor och Teknikföretagen.
  • Vid ordinarie årsstämma den 20 oktober fick styrelsen förstärkning med Hans Enocson som ny styrelseordförande och Ingrid Engström till ny styrelseledamot.
  • Kontoret i Västerås flyttade i december till nya större lokaler med eget robotiklaboratorium.
  • Fortsatta delleveranser av SpaceCloudprodukter till Satellogic, enligt plan.
  • Leverans av ett utvecklingskit (ODE) till Nasas Ames Research Center i Silicon Valley under januari.
  • Produktion av första volymserie av IVS-70.
  • Första skarpa tester genomförs av Ekobot.
  • Kraftigt ökad marknadsexponering under 2018 med deltagande i flertalet mässor och konferenser inom alla affärsområden.
  • Perfect View kompletteras med validering av gränssnitt till industrirobotar från KUKA. Projektet avslutas i februari och övergår i kommersialieringsfas av resultaten.
  • INPROC projektet slutrapporteras till Rymdstyrelsen.
  • Förstärkt marknadsnärvaro inom rymdområdet i USA genom befintlig distributör Troxel Aerospace.

Min analys och mina tankar om Unibap 2018:

Unibap har högt utvecklingstempo. Dehar gjort stora framsteg med algoritmer för artificiell intelligens och pilottester av intelligenta automationslösningar som öppnar för kommersiella genombrott. Vinsten av "Subcontractor Jumpstart" vid underleverantörsmässan på Elmia var mycket glädjande och motiveringen till segern var teknisk höjd och unik kompetens.

Unibap ser ut att bli först ut med något helt nytt som ligger helrätt i tiden: Automatiserad, ekologisk odling. Unibaps intelligenta och seende produkter i IVS-familjen är perfekt för detta projekt och denna affärsidé, och i januari startade skarpa tester av denna autonoma robotnavigering med hjälp av Unibaps produkter. 

Unibap har även fortsatt enligt plan med alla leveranser till rymdkunden Satellogic inom den följdbeställning som kommunicerades i oktober 2017. Inga förseningar. Imponerande effektivitet och pålitlighet från vd Fredrik Bruhn och hans team som växt rejält i antal under året som gått sedan IPO.

Nya siffror från Association for Advancing Automation (A3) visar att den nordamerikanska automationsmarknaden slog nya rekord under 2017. Konferensen Space 2.0 i Silicon Valley som genomförs i april 2018 lyfter särskilt fram maskinlärning med nyckeltalare från bland andra JPL, Boeing, Amazon och Raytheon. Unibap deltar via deras amerikanska distributör Troxel Aerospace Industries, Inc. 

Glädjande och mycket lovande för kommande försäljning i år är den stora marknadsexponeringen man satsar på, som ska öka kraftigt med deltagande i ett dussintal mässor och konferenser inom Unibaps affärsområden. 

Mer projekt inom rymdbusiness finns också: Inom ramen för ett pågående projekt för Rymdstyrelsen, "INPROC", har de startat produktionen av en ny SpaceCloud-plattform som är anpassad för små satelliter. Plattformen kommer att testas under första kvartalet 2018 innan projektet avslutas och produkten kommersialiseras med förväntad lansering innan sommaren 2018. Plattformen bygger på liknande arktiektur som de produkter som tidigare har levererats till USAF, FMV och NASA, och möjliggör intelligent databearbetning ombord på rymdfarkoster. 

För att möta personalökning och växande behov av lokaler för pilotprojekt och demonstratorer har verksamheten i Västerås flyttat till större lokaler. Där har Unibap byggt upp ett eget robotiklaboratorium för att kunna genomföra snabba valideringar av kundförfrågningar. Antalet offerter har därefter ökat starkt, enligt info från bolaget på deras hemsida.

I mitten på februari förväntas mer information om marknadsläget för de programmeringsfria monteringstillämpningar Unibap har tagit fram i sin nyutvecklade insticksmodul till Solid Works - men även för styrning av industrirobotar från ABB, Universal Robots och Yaskawa. Modellfri djupinlärning (deep learning) för automatiserad kvalitetsavsyning inom industrin kan bli det affärsområdet där miljardorders kan öppnas upp för Unibap redan i år. ABB-dealen bör gå i lås i vår, om den ska bli av.

Unibaps kommersialisering börjar således nu. Och på onsdag kan vi ställa frågor och diskutera allt spännande de står inför, samt mingla med likasinnade aktieägare som också upptäckt och förstått hur den 5:e industriella revolutionen kommer att förändra allt, med betoning på allt.

Att göra blinda robotar seende, som är Unibaps hisspitch, kan bli en riktigt lönsamt svensk verksamhet. Jag tror personligen att Unibaps granne i Västerås och testkund ABB väldigt snart bestämmer sig för att fullfölja allt samarbete de redan haft med att kröna ett stort långsiktigt avtal. Håll tummarna, det gör jag! Och självklart vet jag att alla investeringar är förenade med risk, men även reward, och att du som läser detta själv måste ta ansvar för dina aktieköp. Denna text är tänkt som en ventil för mig och som en inspiration för dig. Jag köprekar inget Du får själv ta det beslutet. Läs på. Jag är glad att jag läste på innan onsdag kväll, som du kommer förstå på torsdag ifall stora kommande projekt och idéer förhandspresenteras :)

Mer information om Unibap finns på deras webbplats: www.unibap.com

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?