Post entry

Nibe - värmeföretaget vinstar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

NIBE 63,25 kr

När byggbranchen vänder, och nyproduktionen av bostäder tar fart kommer NIBE att uppvärderas. Rapporten gav en vink om att botten kan vara nådd.

Affärsområdet villavärme, som är NIBES största, både ökade försäljning och resultat. Utlandsmarknaderna visar ett allt större intresse för värmepumpar. NIBE inriktar sig i allt högre grad på utlandsexpansionen.

Sämre går det för näst största affärsområdet element.

NIBE har märkt av en svagt vikande efterfrågan på värmepumpar och varmvattenberedare under första halvåret, men kunnat kompensera detta med ökad försäljning till renoverings och utbytesmarknaden, samt genom högre marknadsandel på den återstående nyproduktionen. NIBE drar nu ned produktionen i element, och därmed kommer situationen snart att förbättras

Kunderna har genomfört en lageranpassning, och därför förutses den framtida efterfrågan av NIBES produkter att vara en spegelbild av den verkliga försäljningen.

Minsta affärsområdet brasvärme har mer än fördubblat rörelseresultatet under andra kvartalet. Efterfrågan ligger kvar på samma nivå, trots att produktionen av småhus har minskat kraftigt.

Vinst per aktie blev 1,33 kr för de sex första månaderna. Att jämföra med 1,07 kr för samma period 2008. Det egna kapitalet har ökat till 20,44 kr (16,61)

Den avgörande förbättringen för nettoresultatet kom från de kraftiga räntesänkningarna som bankerna genomfört på alla Nibe huvudmarknader. Finansnettot låg på minus 26 miljoner ifjol, men är nu nere på minus 8,6 miljoner. Finansnettot kunde ha varit ännu bättre men kursförluster på lån i utländska dotterbolag har påverkat finansnettot negativt.

Nibes vd Gerteric Lindqvist ger uttryck för en försiktig optimism för resten av året.

Antag att Nibe når 3 kronor för 2009. Då handlas företaget till 21 gånger vinsten. Räkna med 1,15 kr i direktavkastning. I perspektivet 3 till 6 månader är Nibe rimligt värderat.

Men om placeringshorisionten förlängs, och byggmarknaden tar fart så är detta en aktie som kommer att dubbla, och nå 120 kr. Det klargörs om man räknar utifrån vad Nibe presterat tidigare. Vinstillväxten kan prognostiseras till 17 procent, och vinstmargionalen ligger stabilt på 9 procent. Rätabiliteten på eget kapital är 23 procent.

Förtroendet för ledningen är stort, kontrollen över bolaget betryggande och vändningen i byggbranshen är inte långt borta.

....

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?