Post entry

Odd Molly P/E-tal och PEG-tal talar för en kraftig uppvärdering!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

P/E-talet är bra vid värderingen av företag i samma bransch med likartade tillväxtutsikter och jämförbara resultatsiffror. Vanligtvis ligger P/E-talet i relation till företagets vinstutveckling, det vill säga ett företag med ett P/E-tal på 16 bör ha en vinsttillväxt på närmare 16 procent årligen.

Vi ska nu se hur siffrorna ser ut om vi räknar på tillväxtcaset Odd Molly.

Odd Molly kommer att omsätta ca 310 milj år 2009. Vi ponerar med en vinsttillväxt på 16% till 10 kr per aktie år 2009 (föregående års vinst 8,66 kr per aktie). Ett bolag som växer med 16% under rådande lågkonjunktur förtjänar ju då ett P/E-tal på minst 16. Idag har Odd Molly ett P/E-tal på enbart 8, det innebär att kursen kommer att gå upp i första hand till 160 kr per aktie.

En annan vinstmultipel är PEG-talet som visar relationen mellan P/E-tal och vinsttillväxt. PEG kommer från engelskans P/E/Growth. Multipeln får man genom att dividera P/E-talet med vinsttillväxten. Ett företag med 16 procents vinsttillväxt och ett P/E-tal på 16 får därför ett PEG-tal på 1. Ett annat företag med vinsttillväxt på 10 procent och ett P/E-tal på 20 har följaktligen ett PEG-tal på 2. Det första företaget är därmed lägre värderat och en bättre investering, eftersom det har ett lägre PEG-tal. En regel kan vara man bör undvika företag med PEG-tal över 1,5.

I Odd Mollys fall hamnar PEG-talet på bara 0,5

Jag vill med ovanstående exempel avspegla potentialen i Odd Molly. Enligt min bedömning kommer vinsten att överstiga 10 kr per aktie år 2009 och innan vi vet ordet av så går vi vidare in i 2010...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?