Post entry

Missa inte Optifreeze

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Optifreeze - Nyligen börsintroducerat bolag kommer med patenterad teknik att förändra hur konsumenter köper grönsaker och bär.

Kommer du ihåg hur ljuvligt de färska svenska jordgubbarna smakade under midsommarfirandet?! Tänk hur underbart det hade varit att när som helst under året kunna äta lika fina jordgubbar. Det kommer nu bli möjligt tack vare Optifreeze och deras patenterade teknik. Men det gäller inte bara jordgubbar, Optifreeze kommer att förändra hela livsmedelsbranschen.

"Optifreeze kommer att förändra hur människor ser på färsk och fryst mat"

Redan under sedermeradagen i Lund tidigt i mars 2014 hade bubblet börjat kring Optifreeze. Enligt flera aktiekunniga individer var Optifreeze den aktie som personerna verksamma inom Sedermeradagen höll som favorit bland de bolag som presenterades. Detta bland bolag som BimObject, WntResearch, Braincool. (http://www.sedermeradagen.se/bolag/)

Sedermeradagen är anordnat av Sedermera fondkommission som är en bifirma till ATS Finans som har omsätt runt 40 miljoner kronor årligen de senaste åren.

Med hjälp av en frysteknik där Optifreeze använder sig av naturliga proteiner som finns hos växter som är frostresistenta och behandlar jordgubbar, grönsaker och t.ex. mindre rotfrukter.

För att enkelt beskriva det som proteinerna gör är att de hindrar cellerna i livsmedel från att sprängas. Denna frysteknik är möjlig tack vare forskare från Sveriges högst rankade Universitet, Lunds Universitet, som dessutom är med på listan bland de absolut bästa Universiteten i världen.

Vad kan Optifreeze bidra med?

  • Miljöförbättning på flera plan
  • Bättre utbud av livsmedel till konsumenter
  • Högre kvalitét
  • Bättre möjligheter till etiskt riktiga livsmedel.

Miljöförbättning, när sallader och andra grönsaker kan förvaras frysta kommer det leda till färre transporter vilket i sig bidrar till lägre utsläpp. Genom att färre produkter slängs slipper producenter att överproducera och bidra till övergödning och resursspill.

Bättre utbud, genom att produkter som annars måste hållas färska och som har kort livslängd kan frysas ner kommer också dessa att kunna säljas på platser som tidigare inte var möjligt.

Högre kvalitét, redan idag finns det flera fördelar att äta fryst mat. Detta gäller främst vid bevaring av näringsämnen. Tack vare optifreeze kommer konsumenter att kunna plocka fram färsk mat direkt ur frysen med högre näringsinnehåll än vad de annars hade kunnat köpa på Ica.

Etiska livsmedel, genom att konsumenter får tillgång till fler exotiska varor öppnas också dörren upp för producenter i fattoga områden att exportera till västvärlden och kunna sälja till ett högre pris. Får de fattiga producenterna mer pengar för sina produkter tack vare mindre spill kommer det också kunna lyfta dem snabbare ur fattigdom och bidra till högre levnadsstandard.

Potentiella hinder:

Det kommer krävas viss investering av nerfrysningmaskiner från producenternas sida. Detta kan hindra mindre producenter i första ledet tills dess att maskinerna eller tekniken blir billigare. Detta gör att främst större producenter kommer att utnyttja tekniken i början. Dock bör detta kunna pressa priser och öka kvalitén för slutkonsumenten.

Det kan möjligvis ta viss tid att vänja konsumenterna vid frysta varor som färskvaror. Marknadsföring och proof of concept bör motverka denna tidsperiod. (En teknik som denna bör bli uppmärksammad i medier samtidigt som konsumenterna provar produkterna och rekommenderar för sina vänner. Detta bör leda till ökad social integration av produkter frysta med Optifreeze-teknik)

Liknande tekniker? Patent?

Optifreeze har idag ett brett produktutbud och enligt VD har de fått igenom patent på alla marknader de ansökt om.

Idag värderas Optifreeze runt 40 miljoner kronor och de har en kassa på drygt 10 miljoner kronor. Detta kan anses väldigt blygsamt i relation till den potential Optifreeze har. Redan nu under sommaren väntas PM om samarbeten med större aktörer. Det ligger absolut i tiden då det är nu våra underbara jordgubbar fortfarande finns tillgängliga. Kommer du redan till nyår kunna köpa färska svenska jordgubbar som smakar precis som de du åt under midsommar?!

För den som inte vill riskera att vara utan aktier när värdet mångdubbleras bör inköp göras nu medans aktien fortfarande är billig.

Med vänlig hälsning

RichyRick

Mer läsning:

http://www.redeye.se/aktiebloggen/arc-aroma-pure/optifreeze-paradigmskifte-inom-matindustrin-del-1

http://www.redeye.se/aktiebloggen/taurus-energy/optifreeze-introduceras-imorrn-pa-aktietorget-del-2

http://www.aktiebladet.se/index.php/component/tags/tag/108-nyemission

http://ukmg.nu/140327/optifreeze/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?