Post entry

Orsaken till börsens kräftgång Q1 2011

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Anledningen till att jag ägnar mig åt aktieinvesteringar är inte i första hand för att tjäna pengar, utan den främsta anledningen är att jag är intresserad på vad som händer i omvärlden. Jag gillar att utbyta tankar, teorier och få nya infallsvinklar på det som händer i vår omvärld med andra med samma intresse.

Idag var jag på ett föredrag om Bull/Bear. Kvällen som helhet var mest inriktad på försäljning men det första föredraget var huvudsakligen en macroanalys. Macroanalysen var mycket värdefull för mig. Många punkter var inga nyheter, men några nya saker fastnade jag för som förklaring till den nuvarande kräftgången.

Kvartal 1 2011 utmärks av:

  • Kräftgång för OMX.
  • Amerikanska börsernas stigande trend.
  • "Emerging markets", bl.a. BRIC-ländernas, sjunkande värden/trend.

Detta beror på att amerikanska fondinnehavare tar tillbaka sina pengar till USA. Efter årskiftet har stora belopp flödat till de amerikanska börserna från mindre fjärran marknader. Amerikanen tror på en begynnande förstärkt tillväxt i USA och inspireras varje dag över att de amerikanska börserna stiger mot nya höjder. Samtidigt är de nöjda med sina vinster i "Emerging markets" som dessutom börjat sjunka och detta tillsammans gör att de tar hem de goda vinsterna.

Den svenska börsen Den svenska börsen hamnar i ett liknande läge som "Emerging markets". De svenska aktierna har varit en bra investering för amerikanen förstärkt av att den svenska kronan har stärkts mot dollarn. Därför säljer många amerikanska fonder svenska aktier och tar hem sina vinster.

Detta tillsammans med besvikelser på verkstadsbolagens rapporter efter den starka utvecklingen 2010, rädslan för vad den starka kronkursen skall få för genomslag i vinsterna och H&M:s "problem" och därmed sjunkande aktiekurs ärorsakerna till nedgången.

Hur länge kvarstår denna utveckling? Trenden med minskade utländska investeringar i de svenska bolagen kommer enligt föredragshållaren kvarstå hela första kvartalet 2011 och även den följande rapportperioden.

Positiva signaler/möjligheter Vi är idag bara 20 månader in i en stigande fas i konjunkturcykeln. Normalt håller en sådan stigande fas i sig mellan 50 och 70 månader. P/E-talen i genomsnitt är inte särskilt höga, ca 13-14 i genomsnitt. Därför finns anledning till att vara positiv.

Risker idag Det är osannolikt att vi just nu är inne i ett nytt stort fall som 2008, men om vi skulle sjunka under stödet på 1070 på OMX30(idag 1106) så blir det nog en djup nedgång. En annan risk är att de kraftiga stödåtgärderna för att få fart på tillväxten i Amerika inte räcker till och att det i kombination med hög statsskuld blir ohanterligt för politikerna.

De verkligt stora riskerna
I övrigt sas att de stora riskerna idag är inte oljans pris eller oron i mellanöstern utan ifall tillväxtmotorn i länder som Kina och Indien tappar fart ordentligt. De svenska (verkstads)bolagen är mycket beroende av tillväxten i dessa länder. Det är dock osannolikt att de skall tappa farten helt, även det dystra 2008 var tillväxten i Kina över 6%.

Valutariskerna pga den stärkta svenska kronan
Valutarisken är överdriven. Dels är den nuvarande kursen en återgång till en mer normal värdering av SEK mot EUR, dels har de stora bolagen huvuddelen av sin verksamhet utomlands. Idag har t.ex. Sandvik bara 21% av sin verksamhet i Sverige och 5-6% av sin försäljning här. Majoriteten av Sandviks kostnader och försäljning sker direkt i utländska valuta. Marginalerna är därmed intakta även om vinsten i SEK minskar. Kronan anses också vara nära sin "topp". På ett halvårs till ett års sikt kommer både EUR och Dollar att ha stärkts mot SEK.

Var finns tillförlitlig information? Är ovanstående en rimlig förklaring? Vet någon var man kan få bra aktuell statistik på valutaflöden till och från den svenska börsen? Det står ännu mera klart för mig efter ikväll att sådana stora flöden mellan länder och kontinenter påverkar kurserna mycket.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?