Post entry

Petrogrand gör oljefynd

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag skall nu sammanfatta Petorgrands borrningar. Vi kan konstatera att Petrogrand träffat olja och gas i två brunnar av två möjliga. Brunn tre väntas svar på inom kort. Jag skall även försöka sammanfatta värdet på informationen som Petrogrand släppte på sin hemsida den 10 maj.

Om vi skall titta närmare konkret på Petrogrands första borrning på Yuzhno-Nazinskaya 232 så anser jag att utfallet är bästa tänkbara än så länge. Varför? Dels bekräftar VD i senaste halvårsrapporten förekomsten av olja/gas. Men om vi tittar närmare på information som publicerades den 10 maj på Petrogrands hemsida, så får vi ut en hel del matnyttig info. Jag skall nu sammanfatta vad jag anser är mycket viktig info och som bevisar att Petrogrand verkligen stött på större mängder olja/gas.

Om vi börjar med att sammanfatta borr processen i snabba drag när det avgörs om det är en så kallad torr borrning eller en så kallad träff av olja/gas som i Petrogrands fall. Detta viktiga skede sker när brunnen är färdig borrad och man gör en well logging av brunnen. Då avgörs om man går vidare för att utföra produktiontester eller om man pluggar igen hålet.
I Petrogrands fall så blev utfallet av well loggning bästa tänka bara då man gått vidare till nästa steg som nu är Cased hole testing. Detta läser ni längst ner på sid 7 i länk som återfinns nedan. När det är fråga om torrborrning så vet man alltid det när man gjort en så kallad well loggning och i Petrogrands fall så handlar det nu alltså om träff på olja.

Går vi vidare till nästa positiva sak i informationen som släpptes av bolaget, så är det att man utför tester på hela 8 olika ställen "Payzone" brunn YN232. Vi talar här om 8 payzone där vi kommer se vilka volymer olja/gas det handlar om. Tidigare har VD sagt i halv års rapporten att man funnit olja/gas på flera ställen men nu vet vi att testerna sker på hela 8 olika ställen. Underlag för detta hittar ni på sid 8.

Nästa positiva sak i information anser jag är att man Core testar på 156 meter i brunn YN232. Core tester utförs vanligen i så kallade pay zone där man ser förekomsten av olja/gas.

Om vi nu går vidare och tittar på schemat för brunn YN232 så ser vi processen ända fram till start of production vilket för mig säger att Petrogrand funnit så stora volymer att man är säker på att nå produktion. Petorgrand måste reservera sig för att man inte till 110% kan säga att det är kommersiella volymer då vissa saker fortfarande kan gå fel. Men om vi ser till de 8 olika test nivåerna och core testerna på 156 meter så känns det näst intill säkert att detta är en jackpott för bolaget.

Går vi vidare och tittar på brun ZA6 så hade borrningen nått den 8 maj till 2820 meter borrade av totalt måldjup på 3050 meter, och även här har vi bästa tänkabara utfall än så länge. Bolaget har gjort core tester på 111 meter som vanligvis görs i så kallade payzone, man bekräftar förekomsten av olja. Man har förberett tester på minst 4 payzones hittills. Bolaget har inte hunnit klart med loggningen på denna brunn men Petrogrand verkar säkra på de man sett hittills så man har även gjort ett schema fram till start test production på denna brunn.

http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-R3DEZ/1864467595x0x568170/83D02664-C85D-4429-8012-FFFF0588E9B6/NPM2_LB_2012_08_05_xs.pdf

Denna information som Petrogrand släpper den 10 maj säger för mig en ända sak och det är Jackpott. Att Petrogrands finanschef Lars Vilhemson som för övrigt inte innehar några aktier i bolaget säger att Petrogrand inte har släppt någon ny information denna dag. Får mig att undra om verkligen Lars Vilhemson varit på jobbet dagen till ära, vi aktieägare har fått massvis av ny information. Vi har fått detaljerat beskrivet hur framgångsrikt borr programmet gått. Notera att i texten så skrivs borrdjup i respektive brunn från den 8 maj. Detta bevisar återigen att texten är skriven tidigast den 8 maj. Den 10 maj ett par timmar efter att bolaget publicerat texten på hemsidan säger Lars Vilhemson att bolaget inte släppt någon ny information, då kan man ju verkligen undra vad han kallar all den infon som finns i länken ovan.

Varför jag tror Petrogrand inte skyltar med ett PM om dessa fynd är att man vill hålla en låg profil, då man den 3 maj gick ut och meddelande att man vill förvärva grann licensen Nikosky-3 förr att bygga ihop infrastrukturen med licensen Niznepaninsky. Varför bygga ihop infrastrukturen om inte Petrogrand sitter på mycket stora mängder olja/gas, samt ser något marknaden fortfarande inte ser. Nikolsky -3 skall ut på auktion och vad skulle vara mer förödande för priset om man stött på mängder av olika olje/gas nivåer vägg i vägg med Nikosky -3. Eller vem vet kanske ser Petrogrand att deras oljebärande strukturer sträcker sig in på Nikolsky -3 och därför vill man snabbast möjligt även förvärva denna licens.

Petorgrand har alltså starka skäl till att hålla en så låg profil som möjligt, vad som händer när ett bolag går ut med PM är att de översätts till mängder av språk världen över och nyheten om Petrogrands oljefynd blir offentlig runt omkring i välrden, och detta skulle idag kunna få stora konsekvenser för bolaget, då konkurenter genast skulle få upp ögonen för detta olje område.

För oss som ser hela kedjan så är detta ett mycket bra köpläge, då man lätt kan lägga ihop ett plus ett just nu, och slutsatsen blir att man kan handla aktien till kraftigt rabbaterat pris i jämförelse när PM om oljefynd kommer.

Om ni söker mer information om hur borr processen ser ut vänligen se följande länk

http://www.youtube.com/watch?v=PKMVxxQRl54

Lycka till gott folk

Strong buy

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?