Post entry

Trikoloren i Tomsk

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Franska finansaktivisten Julien Balkany har tagit position i PetroGrand samtidigt som sannolikt ledningen nu är på väg att ro hem en storaffär. Förvånande handlas aktien fortfarande under kassan.

Den franska topprankade hedgefondförvaltaren Julien Balkany har tagit position i PetroGrand och utesluter inte ett ökande av ägandet till 29 procent eller t o m ett bud på hela bolaget. Den avslöjade positioneringen har fått aktiekursen att rycka till vilket inte heller är så oväntat. Balkany är nämligen känd för att ha en förmåga att orsaka kursrallyn i de bolag han tar position i och han har även misstänkts använda osjysta metoder, bl a med att tipsa journalister om falska kommande bud på bolag han äger samt att ha legat bakom orealistiska uppjusteringar av reserver. Dessutom är han skicklig med att ”obemärkt” klättra upp som storägare vilket han också nu gjort i PetroGrand där han idag bedöms äga knappt 5 procent av aktierna.

När han väl positionerat sig i sina målbolag använder han standardfrasen - att förtroendet för bolaget är förbrukat, att ledning och styrelse måste bytas ut och att företaget eventuellt måste säljas. Taktiken är smart eftersom många aktieägare ser Balkany som en räddande handlingskraftig ängel som har möjlighet att snabbt skapa aktieägarvärde varför han också framgångsrikt kan få stöd för sina planer.

2008 när fransmannen plötsligt dök upp som 5-procentig ägare i Toreador Resources skickade han ett brev till styrelsen där han krävde kraftiga åtgärder för att synliggöra företagets värde och ”standardfrasen” var också framgångsrik. Två månader senare hade ledningen bytts ut, tillgångar sålts och Balkany tagit över posten som vice-styrelseordförande. Under turbulensen låg aktiekursen på 2 usd men tripplades sedan på tre månader. Det som Balkany eftersträvade var att synliggöra Toreadors potentiella skiffertillgångar i franska Paris Basin som uppskattades vara värda 2,8 biljoner dollar. När sedan New York Times skrev att Toreador låg i förhandlingar med Royal Dutch Shell, BP och Statoil rusade aktien upp över 13 usd.

Balkany använder nu samma strategi med PetroGrand, då han plötsligt dykt upp som storägare och vill att ledningen byts ut och att tillgångarna säljs för att sedan flytta verksamheten till Västafrika eller Nordsjön.

Det intressanta är att PetroGrands licensområden i ryska Tomskregionen finns i den s.k. Bazhnenov-formationen där det bedöms finnas enorma mängder skifferolja(5 ggr större än Bakken i USA). Med hjälp av gradvis förbättrad teknik för utvinning spår ryska oljemyndigheten Rosnedra att Bazhenovfälten år 2030 kommer att producera 600 miljoner fat olja.

Via borrningen i brunn N-232 på Nizhnepaninsky licensområde avslöjade PetroGrand ifjol att gas och olja flödat med begränsade volymer i Bazhenov-lagret varför det alltså kan finnas stora potentiella värden, trots att de tre utförda prospekteringsborrningarna inte visade sig innehålla ekonomiskt utvinningsbar konventionell olja. Det skall dock påpekas att det fanns olja i två brunnar men att volymerna var för små för kommersiell utvinning varför förutsättningarna kan vara bättre någon annanstans i närheten. En process med utfarmning pågår också och flera strukturer finns kvar att utvärdera, bl a på Muromsky-2 i närheten av Gazproms gas-kondensatfält.

När det uppdagades att Balkany tagit position i PetroGrand sade finansaktivisten till di.se; ”PetroGrand dök upp__på vår radar. Vi såg att kursutvecklingen hade varit extremt dålig men lade märke till att det fanns stora tillgångar i företaget".

Stora tillgångar behöver nödvändigtvis inte endast omfatta kassan på nästan 400 Mkr. Det kan också vara så att Balkany fått mer info angående den olja i Bazhenov-lagret som upptäckts vid Nizhnepaninsky licensområde och därmed blivit intresserad av att positionera sig i ett litet prospekteringsbolag likt han gjorde i Toreador Resources. Det är i vilket fall som helst upplagt för turbulens och ägarstrid. Frågan är då vad nuvarande ledning har att svara med för att kunna bevara jobbet?

PetroGrand gick nyligen ut med att de skjuter fram årsstämman till mitten av juni. Anledningen tror jag kan kopplas till pågående förvärvsprocesser av flera oljeproducerande bolag. Ifjol somras avslöjades att PetroGrand fått propåer från två mycket intressanta bolag med bevisade reserver och oljeproduktion. Dessutom avslöjade VD i december att PetroGrand är de första som fått titta på utförsäljningsobjekt som Rosneft säljer ut och som inte passar i den nya affärsprofil som skapats tack vare sammanslagningen mellan Rosneft och TNK-BP.

Affären mellan de två oljejättarna färdigställdes under förra månaden varför utförsäljningen nu sannolikt kommer igång på allvar. Troligtvis är det också dessa affärsmöjligheter som lockat ryska affärsmän som Rodionov att köpa aktier i PetroGrand som även sannolikt är intresserade av att utöka ägandet om riktade emissioner blir aktuella. Eftersom det sannolikt rör sig om oljeproducerande tillgångar med hygglig potential skulle finansieringen kunna ske med hjälp av lån, tilläggsköpeskillingar samt riktade emissioner och inte nödvändigtvis enbart med hjälp av nuvarande kassa, varför rätt omfattande köp skulle kunna verkställas och därmed också snabbt återskapa förtroende för ledningen. Finansieringsfrågan kan således vara huvudskälet till att flytta fram årsstämman och därmed också kallelsen med syfte att trygga mandat för att snabbt kunna förverkliga affärer.

De närmaste månaderna kommer alltså att bli mycket spännande och framförallt sannolikt händelserika vilket naturligtvis innebär att det finns förutsättningar för rejäla kursrallyn, särskilt då förtroendet för PetroGrands förmåga fortfarande är på bottennivå. Det är givetvis inte riskfritt att äga aktien men jag har svårt att tro att den skall återgå till den stiltje som pågått under de senaste månaderna.

Som en slutlig intressant detalj så ingick Rosneft ifjol samarbete med ExxonMobil med syfte att utnyttja amerikanernas kunskap och teknik för utvinning av skifferolja i Bazhenov och riktar nu blicken mot olika pilotprojekt i Bazhenov-formationen. Den spekulativa frågan är huruvida vi nu kommer att få se en kombinationsaffär med utfarmning till Rosneft i kombination med förvärv av oljeproducerande tillgångar från den ryska oljejätten?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?