Post entry

Iaktta försiktighet - det mörka tittar fram

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Pfizer måste snart ta konsekvenser av alla stämningar som inkommit vad gäller världens bäst säljande substans i hela världen – statinen Lipitor, som påstås orsaka Diabetes typ 2 hos kvinnor.

Detta kommer hota Pfizers aktie och det kräver en väldigt noggrann uppföljning av alla aktieägare.

Med ett marknadsvärde på över 190 miljarder står världens främsta läkemedelsbolag på kanten. Statinläkemedlet, Lipitor, har sedan sin marknadsdebut 1996 inbringat över 125 miljarder i intäkter till Pfizer. Intäkterna har dock minskat på sistone, på grund av att patentet utgick 2011. Mer än 29 miljoner patienter i USA använder sig av läkemedlet.

En nyligen utförd genomgång av de federala domstolsarkiven upptäckte att stämningarna mot Lipitor ökad från 56 till 1000 under de senaste fem månaderna (Reuters). Anledningen till denna abrupta ökning beror på ett beslut från den Amerikanska rättinsatsen om distriktstvister.

Denna rättinsats fastslog att antalet Lipitor diabetes stämningar har blivit så pass många att motivera sina konsolideringar i ett enda federalt domstolsförfarande. Pfizer har självklart motsatt sig detta och menar att fler kommer komma med falska stämningar. Domstolen tyckte dock att ett domslut hade varit positivt för både Pfizer och alla målsägare.

Pfizer har tagit ståndpunkt och förnekar allt ansvar. Företaget menar att kvinnor som tar Lipitor för att kontrollera sina kolesterolnivåer har andra riskfaktorer som gör dem mer utsatta för att utveckla diabetes, som exempelvis högt blodtryck och övervikt. Där finns dessutom ett vedertaget konsensus inom det medicinska samfundet att där finns klara fördelarna med statiner, inklusive Lipitor.

Ett ännu negativt slag för Pfizer är att FDA gick ut och varnade Pfizer redan 2012 om att Lipitor och andra statin-läkemedel var korrelerade med minnesförluster och en ”minimalt ökad risk” för diabetes.

Härmed vill jag avrunda med att be mina läsare iaktta försiktighet vad gäller Pfizer aktien. Jag tänker hålla mig till Glaxo och Astra som jag skrev i min förra artikel. Under nästa vecka tänker jag dessutom publicera en artikel om ett svensk uppstickarföretag som har enorm genomslagningspotential både i Sverige och USA.

Allt gott,

Jonas

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?