Post entry

PledPharma är idag värt ca 10 miljarder SEK enligt Astra

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En något tillspetsad rubrik men inte helt tagen ur luften……

Astra meddelade idag (fredag) att det betalar 23 miljarder kontant för det amerikanska bolaget ZS Pharma. Astra betalar för ZS´s projekt ZS-9 för behandling av hyperkalemi, förhöjda kaliumnivåer, ett potentiellt livshotande tillstånd som typiskt förknippas med kroniska njur- och hjärtsjukdomar. Mao har ZS-9 inget med PledPharma att göra. Likheten är att både ZS-9 och PledOx bedöms ha blockbuster potential.

Bägge preparaten bedöms mao att sälja för över 1 Miljard USD/år.

Astra betalar som sagt 23 Miljarder USD kontant för ZS-9, projektet har kommit längre än PledOx, en avklarad Fas III och förväntat marknadsgodkännande, ZS-9 har en fas III kvar för långtidsverkan.

Om vi tar dessa 23 Miljarder och använder oss av den av Morgan Stanley beräknade generella sannolikheten för en Fas III att nå marknaden på 44 % så får vi ett riskvägt värde av PledOx på ca 10 miljarder. Bedömare anser att PledOx chanser att nå marknaden bör beräknas högre än det generella snittet så dessa 44 % får anses som i det lägre segmentet

Till denna redan ansenliga summa ska vi för PledOx del sedan lägga till den potentiella, samt reella, möjligheten till ett expedited program. Ett sådant program sänker risken ytterligare och höjer värdet. Sedan ska läggas till off label försäljning samt ytterliggare indikationer då PledOx blockbuster potential räknas på cellgifts kombinationen FOLFOX enbart.

Vill vara tydlig med att detta på intet sett är något haussande utan en jämförelse av två substanser med blockbuster potential, PledOx potential är betydligt större än ZS-9 såvitt jag har kunnat efterforska. Svaga punkter i denna något haltande jämförelse torde vara:

1, Marginalerna på både ZS-9 och PledOx är okända

2, Ev synergieffekter, bundling etc är okända och dessa kan som bekant påverka priset både upp och ned.

Hur vi än vänder och vrider på detta, vad vi än lägger till eller drar ifrån signalerar Astras köp om mycket stora värden (baserat på bägge preparatens förväntade försäljning) i PledOx vilket bådar gott inför stundande förhandlingar

http://www.svd.se/astra-koper-bolag-for-27-miljarder-dollar--kontant/om/naringsliv

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?