Post entry

Plejd - flerdimensionell tillväxt väntar 2018

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Plejd är enligt mig ett av börsens mest intressanta case för 2018. Uppgången 2017 är välförtjänt och om bolaget får ordning på sina utmaningar inom produktionen bör aktien kunna dubblas under 2018. Nedan finner ni mina egna reflektioner angående Plejds framtid. Texten ska inte ses som en köprekommendation utan som ett diskussionsunderlag.

Skyhög efterfrågan hos elektriker

Efterfrågan på Plejds produkter inom smart belysning fortsätter att vara skyhög. Antalet elektriker som installerat minst en enhet uppgick efter utgången av Q3 till 5,000 st varav 900 st (18%) tillkom under september månad, vilket är mycket positivt eftersom elektriker är Plejds primära försäljningskanal till slutkund. Att så många elektriker använder Plejds produkter imponerar givet att första produkten släpptes under hösten 2016. I november 2017 kommunicerade Plejd att deras orderbok ökade med 6,6 mkr i oktober till knappt 12 mkr vilket bekräftar att den starka efterfrågan accelererar ytterligare. Orderingången bör således varit runt 10 mkr för månaden – mer om det längre ner i texten.

Fler produkter och nya marknader

Den starka tillväxten på 900 % under 2017 har i princip endast varit driven av två produkter inom smart belysning. Vid årsskiftet räknar bolaget med att ha ytterligare 4-5 produkter i produkterbjudandet vilket kommer driva tillväxten 2018. Förutom tillväxt genom fler elektriker och fler produkter har bolaget påbörjat utländsk expansion till Norge och Finland under tredje kvartalet 2017. Bolaget står väl rustade inför den kommande expansionen med en nettokassa om 17,5 mkr.

Mycket positivt i Q3-rapporten

Vid en första anblick var Plejds Q3-rapport inte övertygande med en sekventiell tillväxt om endast 4 %, men det fanns flera anledningar till den låga tillväxten; Q3 saknade Yacht-orders (2,2 mkr i Q2), orderstocken uppgick till 5,4 mkr (75 % av Q3s intäkter) och industrisemestern påverkade negativt. Vidare ökade antalet installationer med 60 % i september jämfört med den näst bästa månaden, vilket indikerar att den underliggande efterfrågan fortfarande är urstark och mycket talar för att Q4 blir ett mycket starkt kvartal (vilket bekräftades i PM från november).

Möjligheter och utmaningar 2018

Yacht-verksamheten är lönsamt men inget prioriterat affärsområde och beräknas inte växa nämnvärt framöver. Vidare är jag försiktig och räknar inte med några väsentliga OEM-intäkter under 2018 i mina prognoser. Däremot går det att räkna på potentialen inom affärsområdet ”smart belysning” som jag tror kommer växa mycket snabbare än vad marknaden förväntar sig.

Den 2 november släppte Plejd ett PM angående en markant ökning av bolagets orderingång. Under oktober ökade orderboken med 6,6 mkr till 12 mkr och givet att bolaget sålt produkter för runt 3 mkr under månaden var orderingången knappt 10 mkr. För att tydliggöra den exponentiella efterfrågeökningen kan orderingången om knappt 10 mkr, under endast oktober månad, sättas i relation till intäkterna under kvartal 3 som uppgick till 7,2 mkr.

En orderingång om 10 mkr per månad motsvarar 120 mkr på årsbasis - utan tillväxt, utan OEM-intäkter och utan Yach-intäkter. Efterfrågan bedöms öka kraftigt även framöver givet att produktportföljen inom kort kommer mer än fördubblas och att nya marknader tillkommer. Alla förutsättningar för fortsatt kraftigt ökad efterfrågan av Plejds produkter finns således.

I mitt base-case räknar jag med en omsättning på 96 mkr 2018. Efterfrågan bedöms vara högre än så, men utmaningarna inom produktionen bedöms kvarstå under delar av 2018. I PM:et från den 2 november 2017 skriver bolaget att produktionen kommer vara en utmaning under en tid framöver men att bolaget har en bra plan för att kraftigt expandera bolagets framtida produktion. Förhoppningsvis kan bolaget leverera mot efterfrågan i början av 2018.

Risker

Risker för ett teknikbolag som Plejd i kraftig tillväxt är flera. De största riskerna anser jag vara;

·        Fortsatta utmaningar att produktionen inte kan leverera mot den höga efterfrågan

·        Ytterligare en risk är att Plejds produkter inte kommer vara kompatibla med framtida ekosystem som växer fram inom IoT och det smarta hemmet, så som Apple Homekit. För att möta denna risk har Plejd valt en fabrik (Scanfil) som är MFi (Made for iPhone)–certifierad, vilket ger Plejd möjligheten att utvärdera och producera produkter för Apples ekosystem. Vidare presenterade Plejd ett samarbete med hemelektonikföretaget Sonos i oktober 2017 och liknande samarbeten skulle stärka caset ytterligare.

OEM-samarbete och uppköp, två optioner i caset

Plejd har just nu två mindre pilotprojekt med armaturtillverkare för att påbörja utvärderingen av OEM- spåret när det gäller anpassning av teknik, prismodell etc. Genom Plejds teknik kan en armaturtillverkare få en smart armatur ”out of the box”. Ett samarbete med en OEM kan ge Plejd en global marknad över en natt och potentialen i OEM-affären bedöms därmed vara större än hela nuvarande verksamhet. Ännu har dock inga avtal slutits och OEM-affären bör därför ses som en option i caset.

Ytterligare en option som finns i caset Plejd är ett uppköpsscenario. Plejd är ett litet bolag med en teknik i framkant som många större aktörer bör vara intresserade av. En aktieinvestering ska dock aldrig bygga på uppköpsspekulation och får snarare ses som en option i caset.

Prognos och riktkurs (12 månader horisont)

Base-scenario: +80 % (56 kr). I mitt base-scenario omsätter Plejd 96 mkr med ett nettoresultat om ca 5 mkr 2018. Med en omsättningsökning om 180 % i ryggen när 2018 summeras, en marknadsledande position i Norden och minst ett ingånget OEM-avtal bedömer jag att ett Enterprice Value om 390 mkr är motiverat i slutet av 2018. Det motsvarar en aktiekurs på 56 kr vilket är en knapp dubbling mot nuvarande aktiekurs. Det skulle innebära EV/EBIT på 31 och P/S 3,8 för 2018 respektive 7,8 och 1,7 för 2019 på mina prognoser i base-scenariot. Det tycker jag känns fullt möjligt och ser fram emot ett spännande år för både bolaget och aktien 2018. Nedan finns mina prognoser för kommande år.

Ovan prognos och värdering är byggd på en rad olika antaganden och beräkningar. Jag reserverar mig för eventuella räknefel. Det är upp till var och en att justera parametrarna utifrån sina egna antaganden. Texten kan vara behäftad med fel. Alla köp sker på egen risk och alla bör göra sin egen analys. Jag äger aktier i Plejd.

Jake Moore på Twitter

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?