Post entry

Precise - ett finger runt armleden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Utvecklingen med den magiska ”klockan” eGo, innehållande Precise Biometrics teknik, har nu nått mållinjen och man undrar om det finns ett samband med Apple:s och Samsungs utvecklingsprojekt kring smarta armbandsur?

"eGo" är en elektronisk enhet som kommunicerar med smarta objekt via användarens beröring, ungefär som en e-plånbok( http://www.youtube.com/watch?v=gEjUq4g8mW8). Enheten kan t ex integreras i ett armbandsur eller i ett bälte och med tekniken kan man öppna dörrar utan nycklar, betala utan kontanter eller kort, och framförallt, logga in i eGo-kompatibla enheter som mobiltelefoner och datorer utan lösenord. Det räcker med att du berör musen till datorn så ”vips” är du inloggad. För att du skall kunna aktivera eGo-enheten krävs dock verifiering med fingeravtryck.

eGo är ursprungligen ett utvecklingsprojekt med Gemalto i huvudrollen, världens största smartkortstillverkare. Deltagare är även bl a Atos Worldline, STMicroelectronics, norska sensortillverkaren IDEX och Precise Biometrics som levererar mjukvaran, förmodligen en Match-on-SIM-lösning(http://www.ego-project.eu/members/precise-biometrics).

Igår pressmeddelade Atos Worldline att deras teknik till eGo-projektet, vid PayForum Trade Fair, belönats med utmärkelsen ”Innovative Payments Trophy” för 2013(http://atos.net/en-us/Newsroom/en-us/Press_Releases/2013/2013_03_20_02.htm ). För en vecka sedan presenterade även Gemalto eGo-tekniken vid SXSW Interactive, som är världens största konferens inom webb, film och musik.(http://www.cnbc.com/id/100541230) och i oktober ifjol presenterades eGo avseende hur lösningen fungerar vid e-betalningar på GITEX-mässan.(http://www.itp.net/590900-gemalto-showcases-ego-payment-system#.UUq_LjdGjlM) Vi kan alltså konstatera att projektet nu går in i kommersiell fas vilket naturligtvis är intressant.

Gemalto är sedan länge tillbaka partner till Precise och har levererat smarta ID-kort till ett flertal länder med bolagets Match-on-Card-teknik. Även Atos har integrerat MoC och bl a levererat tekniken till ett pilotprojekt avseende hälsokort kopplade till ett Texas Medicaid-program (http://atos.net/en-us/Newsroom/en-us/Press_Releases/2004/2004_03_09_02.htm)

eGo är naturligtvis ”framtid” men det är intressant att t ex Apple nu ryktas förbereda ett smart armbandsur med påfallande liknande funktioner som eGo( http://bits.blogs.nytimes.com/2013/02/10/disruptions-apple-is-said-to-be-developing-a-curved-glass-smart-watch/), där du via armbandsuret t ex skall kunna kommunicera med t ex din iPhone och där ”killer-applikationen” bedöms vara att du snabbt kan logga in i andra enheter utan lösenord och PIN-koder. Även Samsung har avslöjat att de jobbar med liknande projekt.

Det jag framförallt syftar till med detta är att såväl Apple som Samsung sannolikt kommer att integrera fingersensorer i armbandsuret och här öppnas affärsmöjligheter om t ex Gemalto levererar SIM-kortet innehållande Precise Biometrics teknik. Ni förstår poängen?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?