Post entry

Dagens vinnare

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ja vad skall man säga om Prevas egentligen? Ett smått fantastiskt resultat levererar de och aktien är på studs högst upp på vinnarlistan. Det starka resultatet låg även i korten så att säga, men marknaden trodde dock att historien skulle upprepa sig, alltså att Q1 bara var ett tillfälligt lönsamhetsryck, så som det var ifjol. Men gör man sin läxa rätt så hittar man ett och annat intressant och uppenbarligen hade marknaden slarvat en hel del, därav dagens kraftiga uppgång.

Nåväl, IT-konsulterna behandlas trots allt som pestsmittade på börsen. Det är ju bara att studera Know IT och Sigma som exempel och även fortfarande Prevas trots dagens uppgång. Är det verkligen så illa så att IT-konsulternas vinster kommer att totalt elimineras vid en eventuell lågkonjunktur?

För Prevas är det ju trots allt lite annorlunda då marknaden växer med 15 procent per år, alltså betydligt högre än genomsnittet för IT-branschen, som ligger kring 5 procent. Därtill värderas t.ex. den nordiska marknaden inom Produktutveckling till hela 9 miljarder kronor och konsolideringsgraden är därtill låg vilket ger Prevas goda möjligheter att växa genom lämpliga förvärv, så räkna med riktigt hygglig tillväxt framöver.

Kommer då lönsamheten även att hänga med kommande försäljningstillväxt?

Svaret är sannolikt ja, eller kanske vi skall säga så här, att Prevas kommer sannolikt att lyckas prestera rörelsemarginaler i närheten av sitt långsiktiga mål på minst 10 procent. Orsaken till detta kommer att ske genom att effektivare utnyttja befintliga konsulter, alltså att öka omsättningen per medarbetare. Detta skall ske och sker sannolikt också nu tack vare att bolaget sitter med färdigutvecklade moduler och plattformar som enkelt går att återanvända till fler potentiella kunder och projekt. En liten karamell från rapporten som är värd att nämna är bland annat den webbaserade produkten Improve för produktuppföljning som redan beställts av ett antal kunder.

Fjolårets många förvärv ser även ut att vara en fortsatt gynsam strategi, alltså att kombinera förvärv av små bolag som besitter spetskompetens med större som ökar volymen, att sedan föra samman produkterna under samma paraply och skapa ett slagkraftigt erbjudande som höjer lönsamheten för såväl Prevas som kunden. En riktig win-win-solution. Ytterligare ser det globala samarbetsavtalet med National Instruments ut att bära god frukt då Prevas erhållit ett flertal internationella orders, utöver den lovande genombrottsordern med en japansk biltillverkare som tidigare i år avslöjades i ett pressmeddelande. Ytterligare har Prevas via förvärv fått tillgång till amerikanska Wonderware:s inom industriell IT vilket kompletterar Prevas produktserie Mikon. Våga därför räkna med en lovande framtid Prevas. Ytterligare ämnar nu Prevas etablera affärsområdet Produktutveckling även i Norge där redan Industrisystem finns genom förvärvet av Mikon.

Det bästa av allt är dock att Prevas kommer att inleda en kraftig nyrekrytering inom samtliga regioner. Det är således enkelt att bakom raden läsa att bolaget upplever en urstark efterfrågan. Till hjälp för att locka lämplig kompetens har Prevas en unik företagskultur och bolaget började nyligen som en pionjär inom IT-branschen att erbjuda sina medarbetare hushållsnära tjänster. Ytterligare upplever medarbetarna det som extra spännande att arbeta hos Prevas tack vare att bolaget utvecklar produkter inom ett så brett område, allt från astmamätare till att utveckla världens största realtidsdator, låter lockande, inte sant?

Rapporten var ju minst sagt lysande rakt igenom och den kraftiga marginalförbättringen inom främst Industrisystem imponerar. Jag rekommenderar varmt att surfa in på financial hearings och lyssna på de två senaste presentationerna för att få en klar bild angående framtiden och vad som orsakat tidigare lönsamhetsproblem. Det är lite kul att studera VDn Mats Lundberg då han står där och ser helt överlycklig ut, under hela presentationen. Det dolde sig något fantastiskt bakom detta uttryck och idag fick vi alla reda på vad det var. Prevas ser riktigt köpvärt ut och vem vet, kanske till och med VPA kan snurra upp mot 6 kronor för helåret, och då är det väl ganska billigt eller? Även fastän det är en IT-konsult?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?