Post entry

En godbit i konsultvärlden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Personligen är jag rätt så pessimistisk inställd till IT-konsulterna. Visserligen är värderingsnivåerna för dessa i allmänhet mycket blygsamma, men med tanke på att branschen är sencyklisk tror jag att det mörka konjunkturmolnet även kommer att innebära nederbörd över konsulterna framåt sommaren. Att spå väder är dock ingen angenäm uppgift då prognoserna lätt kan slå fel, men det finns konsulter som kan skydda sig med hjälp av såväl galonbyxor som paraplyer och som till och med kan klara av att prestera såväl tillväxt, ökad vinst samt ökad utdelning, trots mulen väderlek.

Idag pressmeddelade Prevas ett LOI gällande ett förvärv av Invid Utveckling Mälardalen AB. Nyheten var inte så uppseendeväckande i sig eftersom förvärvet endast omfattar 8 konsulter, dock var det ett strategiskt viktigt steg för Prevas som förstärker koncernens position i den snabbväxande Mälardalsregionen. Att Prevas köper små konsulter med spetskompetens hör till bolagets strategi med detta förvärv kommer Prevas över kompetens och mjukvara inom SaaS-lösningar, vilket omfattar användning av applikationer via webben mot månadsavgifter. När kunderna tagit fram den stora förskäraren för att kapa kostnader är just SaaS-lösningar konkurrenskraftiga erbjudanden eftersom kunden inte behöver investera i egna kostsamma IT-system, utan kan istället alltså prenumerera på dem via webben. Prevas köper alltså ett paraply mot den eventuella nederbörden som även väntas dra in över IT-konsulterna i takt med den allt djupare och längre utdragna konjunktursvackan, men Prevas har också ett par rejäla galonbyxor som täcker bolagets två verksamhetsben.

Prevas är ledande i Norden inom inbyggda system och är en av tre ledande aktörerna inom industriell-IT. Inbyggda system omfattar affärsområdet Produktutveckling, där Prevas utvecklar intelligens i form av mjukvara och elektronik i nya produkter. Det handlar alltså om smarta IT-system och i princip fungerar Prevas som en utvecklingsavdelning för kunden. Produkter som innehåller Prevas mjukvara är bl.a. Electrolux robotdamsugare, Aerocrines astmamätare och inuti Vestas vindmöllor. Inom Industriell IT levererar Prevas mjukvara som hjälper kunden att effektivisera produktionsprocessen på ett kostnadseffektivt sätt, t ex med hjälp av en spårbarhetslösning.

Prevas är alltså inte någon vanlig IT-konsult med exponering mot den allt mer svettiga finans- och banksektorn, utan bolaget är inriktat mot områden som omgärdas av stark underliggande tillväxt tack vare kortare produktlivscykler, snabbare time-to-market och ökade produktionskapacitetskrav. Detta innebär även att Prevas ledning inte i dagsläget ser några regntunga moln i horisonten utan tror att bolaget kommer att fortsätta prestera, men dock i en miljö som kan innebära vissa regnstänk och där behov kan uppstå av att klä sig i skyddande regnkläder.

Det som talar för Prevas är att i en lågkonjunktur passar företagen på att effektivisera eftersom de tidigare inte haft tid till detta då det varit högtryck i produktionen. Samtidigt innebär sjunkande vinster att bolagen är tvungna att kostnadsanpassa verksamheten till bättre och effektivare lösningar. Likadant är det inom produktutveckling, där företagen nu förbereder sig för att ta fram nya produkter tills nästa uppsving för att sedan där satsa allt på marknadsföring och full produktion. Bolag med svag balansräkning och som har produkter med längre produktlivscykler ser även över sin utvecklingsavdelning och med att istället outsourca den till t ex Prevas får de bättre kostnadskontroll. För Prevas del ser det alltså ut som att solen lyser på företaget genom molnen, men vissa regnstänk riskerar ändå att drabba bolaget i form av allmänna konjunkturrelaterade kundbeteendeförändringar, såsom längre beslutsprocesser, förändrade betalningsvillkor samt risk för eventuella kundförluster.

Kundförluster låter ju otäckt men sneglar vi ner i Prevas kundportfölj lägger vi märke till att den är ovanligt diversifierad med stor branschspridning. T ex motsvarar fordonsindustrin endast 13 procent av den totala omsättningen och den största kunden, försvarskoncernen Saab, representerar endast 9 procent. Det positiva är också att en stor del av omsättningen är riktad mot Life-Science, där Prevas är ledande inom utveckling av avancerade instrument för diagnostik och terapi och där kundlistan är bred bestående av bl.a. GE Healthcare, Nobel Biocare, Novo Nordisk, Biotage och Sectra. Ytterligare tryggas Prevas verksamheten av ramavtal med stora industrikoncerner som ABB, Atlas Copco och Ericsson.

Ifjol ökade Prevas omsättningen med drygt 30 procent till 615 miljoner kronor, varav 14 procent av organisk. Rörelseresultatet uppgick till 70,3 miljoner kronor och vinsten efter skatt landade på 50,1 miljoner kronor, vilket motsvarar ett vpa på 5,11 kronor. Rörelsemarginalen förbättrades till 11,4 procent, vilket var en rejäl förbättring i jämförelse med 2007 då marginalen uppgick till blygsamma 4 procent. 2007 var dock ett städningsår för koncernen och där en mängd av såväl stora som små förvärv konsoliderades med tillhörande integrationskostnader. Ytterligare genomfördes ett omfattande resultatförbättringsprogram inklusive effektiviseringar inom produkterbjudandet och genom att avsluta marginalförstörande projekt. Prevas har alltså förberett sig för sämre tider och anpassat verksamheten för att klara av att behålla en godkänd lönsamhet.

Tillväxtutsikterna är även lovande, framförallt eftersom behovet av smarta IT-system kontinuerligt ökar och då konkurrensen ökar behovet av ständiga effektiviseringar och kostnadsförbättringar. Ett lovande produktkoncept med stor tillväxtpotential som Prevas sitter på är även användningen av halvfabrikat via samarbeten med internationella jättar som t ex National Instruments och Wonderware. National Instruments är bl.a. världsledande utvecklare av testsystem där Prevas vidareutvecklat och specialanpassat dessa till bl.a. fordonsindustrin och telekombranschen, vilket resulterat i en stigande internationell försäljning, bl a till Japan. Ytterligare är marknaden fragmenterad och de flesta konkurrenter som Prevas stöter på är små lokala konsulter, som Prevas visat sig vara mer än villiga att förvärva, förutsatt att de suttit på någon specialistkompetens eller varit verksamma vid något strategiskt intressant område.

Trenden just nu är dock att timbaserade konsultarbeten byts ut mot mer projektrelaterade jobb. Detta innebär en högre risk för Prevas då utmaningen blir att undvika leveransförseningar och felberäkningar, men sett till historien har även bolaget klarat av att leverera 9 av 10 projekt i tid, vilket är betydligt över branschgenomsnittet och ifjol klättrade siffran upp mot 95 procent. Ytterligare har koncernen inrättat en granskningsavdelning som en kontrollfunktion för att undvika oväntade projektförluster.

Plockar vi ut de båda affärsområdena enskilt så lägger vi märke till att AO Industrisystems omsättning uppgår till ungefär 25 procent av den totala omsättningen. Det som är uppseendeväckande är dock att rörelsemarginalen ifjol uppgick till 22 procent. För AO Produktutveckling landande rörelsemarginalen på 9,3 procent. Bläddrar man i kvartalsrapporterna märker vi dock att rörelsemarginalen för Produktutveckling under Q4 sjönk ner till 5,2 procent, vilket känns som ett oroväckande skrämselskott i nuvarande konjunkturläge, men kvartalet innehöll dock ovanligt många helgdagar och därför finns det skäl att tro att marginalförsvagningen inte i någon större utsträckning var kopplad till ett tuffare affärsklimat.

Beräknat på fjolårsresultatet värderas Prevas idag med ett p/e-tal på cirka 5 och bjuder på en direktavkastning på 6 procent. I år blir det dock eventuellt svårare att hålla likadan tillväxttakt som ifjol, då eventuellt den organiska tillväxten kommer att drabbas av den generella marknadsoron. Det finns dock goda förutsättningar för att hoppas på en ytterligare förvärvsbaserad tillväxt och kanske omsättningen kan klara av att landa vid 700 miljoner kronor. Hur vinsten kommer att utveckla sig är det svårare att sia om, men en behållen vinst kring 5 kronor per aktie bör vara möjlig. Det intressanta blir att se hur stark Prevas blivit när konjunkturen vänder?

Köp? Ingen aning, men håll med om att affärskonceptet är intressant med paraply och galonbyxor?

"Vill även passa på att nämna ett annat intressant företag som det kommer en film om ikväll kl 20.30 på SVT2 - Edos mack!" En härlig filmupplevelse!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?