Post entry

Håll koll på Prevas United

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Marknaden är nu galen, pestsmittad och fullkomligt irrationell! Idag levererar IT-konsulten Know IT en lysande rapport som fortsättningsvis andas optimism om framtiden, men se aktien, den sjunker den, även fastän vissa analytiker räknar att Know IT nu värderas med ett p/e-tal på 7!! Ytterligare presenterade ju bolaget igår ett höglönsamt, stort och lovande förvärv, som därtill sker till ett på pappret billigt pris. Vad är det som krävs för att få fart på IT-konsulterna egentligen?

Personligen har jag lagt hoppet till den tekniska IT-konsulten Prevas som presenterar sin rapport på fredag. Denna tvåbening som består av affärsområdena Produktutveckling och Industrisystem har börjat skörda frukterna av fjolårets många förvärv och fokus läggs nu på att höja lönsamheten till en acceptabel nivå, något som redan alltså börjat synas i resultaträkningen.

Under det första kvartalet förbättrades rörelseresultatet till 16,8 miljoner kronor, vilket motsvarade en rörelsemarginal på 11 procent. Rimligtvis bör det finnas mer att hämta på fredag, dels då mindre vinstgivande projekt avslutades under Q1 samt dels då påsken även inföll under föregående kvartal. Omsättningen som uppgick till 153,7 miljoner kronor under Q1 bör även eventuellt förstärkas ytterligare då efterfrågan fortsätter att vara stark, bl.a. avslöjade bolaget i samband med den senaste pressrealeasen att verksamheten i Damnark redan i år vuxit med 30 procent och att bolaget inte ser någon avmattning, snarare tvärtom.

Inom Produktutveckling är Prevas ledande i Norden och arbetar med att utveckla intelligens i nya produkter, allt från mekanik, elektronik till mjukvara. Bolaget agerar i praktiken som en utvecklingsavdelning för kunden.

Inom Industrisystem som står för cirka 25 procent av omsättningen erbjuder bolaget system inom automation, logistik och spårbarhet.

Kunderna är många och ofta världsledande inom respektive bransch, t ex Saab, Ericsson, Nokia, Vestas, GE Healthcare, Novo Nordisk och ABB. Kundportföljen är alltså diversifierad och de fem största kunderna motsvarar endast cirka 25 procent av Prevas omsättning.

Trots konjunkturoro bör även bolaget ha möjlighet att prestera god tillväxt framöver. Orsaken till detta är kortare produktlivscykler, snabb teknologiutveckling, ökade produktivitets- och kvalitetskrav frammanat av ökade myndighetskrav, konsumenttryck, flaskhalsar och ökad konkurrens. Det är i princip bara att titta omkring oss och vi upptäcker att det nästan finns elektronik och intelligens i allt.

Prevas ser även ut att arbeta målmedvetet för att bevara personal och kompetens. Bolaget som under rekryteringsprocessen marknadsför sig som elitlaget Prevas United har nyligen bl.a. börjat erbjuda hushållsnära tjänster till personalen och Prevas agerar även mentorer för studenter, doktorander och forskare för att i ett tidigt skede profilera sig som en attraktiv arbetsplats.

Marknaden är även fragmenterad vilket möjliggör god tillväxt via förvärv och bolaget har även initierat en förvärvsplan för fortsatt tillväxt, bl.a. sneglar Prevas på en etablering i Finland. Den organiska tillväxten spås även bli hög då marknaden för Prevas produkter växer betydligt snabbare än traditionell IT, uppskattningsvis med cirka 15 procent per år. Den snabba tillväxten har även inneburit att bolaget nått flera strategiska ramavtal med stora kunder samt även framgångar internationellt, tack vare samarbetsavtal.

Prevas har en målsättning att nå en omsättning på 1 miljard kronor under 2010. I år kan omsättningen med lite tur överstiga 600 miljoner kronor. Med tanke på att Q1 var överraskande starkt med ett VPA på 1,18 kronor har jag stora förväntningar på fredagens rapport. Det är definitivt ett effektivare och mer lönsamt Prevas vi har att vänta oss framöver och jag förväntar mig en ytterligare förstärkt rörelsemarginal på fredag. Optimistiskt räknar jag med en omsättning på 160 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 18,4 miljoner kronor för Q2. En ganska vågad gissning/förhoppning kanske, men inte omöjlig. Når bolaget 600 miljoner kronor i omsättning i år så värderas bolaget även med ett p/s-tal på låga 0,33. Det känns lite löjligt billigt ifall bolaget klarar av rörelsemarginaler kring 10 procent!

I dagens börsläge är det ju rätt vågat att överhuvudtaget skriva något bolagsspecifikt då allt ändå sjunker men hoppet är ju som sagt det sista som överger människan och jag hoppas innerligt att IT-konsulterna står redo för en revansch. För det skall sannerligen sägas att de kämpar väl!

Håll koll på Prevas United!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?