Post entry

Förkyld ?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Probis resultat som kom tidigare i veckan för Q2-H1 kom in sämre än väntat för många och aktien föll först rejält från 39 kr ner till 32-33 kr. Handelsbanken sänkte också riktkursen nedåt vilket hjälpte till och en avanza aktör slängde ut 2000 st på låga 32,30 kr. Nu är kursen på 37 kr igen. Man ska inte kasta sig på säljknappen i panik 5 min efter att ett institut nedgraderar en aktie. Har man gjort läxan så finns det ingen anledning till oro...

Att Kraft foods sagt upp samarbetet med Probi var heller ingen nyhet utan det var känt innan rapporten men det gjorde sitt till i kurspressen. Next foods som är i samma storleksklass har istället valt att fördjupa samarbetet med Probi. Det var nog så att Kraft foods själva misslyckades med lanseringen och marknadsföringen sin muslibar. Det är således inget fel på probiotikan Lactobacillus plantarum. Probi har en kassa motsvarande 7,58 kr/aktie och aktien ser vid en första anblick dyr ut med ett p/e på 24 för årets resultat som ser ut att hamna i häradet VPA 1,55 sek.

Nu tror jag att lanceringen av den nya probiotiska juicen kommer att bli en succé liksom ProViva har blivit och därmed kommer intäkterna att öka och visa sig på sista raden redan 2009, och det är inte omöjligt resultatet landar närmare VPA 2,00 sek.

Skånemejerier och Probi presenterar idag en ny probiotisk juice som förbättrar immunförsvaret – Bravo Friscus. Det är världens första probiotiska juice med vetenskapligt bevisade positiva effekter på immunförsvaret vid förkylningar. Lanseringen, som inleds på den svenska marknaden i september,öppnar upp stora möjligheter för Probi på den globala immunmarknaden.

En till synes banal förkylning är fortfarande ett sjukdomstillstånd som vi inte har något riktigt botemedel mot och jag kan utan darr på stämman säga att alla har drabbats många gånger i livet och alla kommer att drabbas av någon form av förkylning i framtiden. Om Probis nya juice Bravo Friscus lever upp till förväntningarna så kommer samhället att spara många miljarder på att sjukskrivningarna p.g.a förkylning skulle minska och perioderna bli kortare. Folk måste dricka juicen då förstås ja ;o)...

Det finns en stor efterfrågan på produkter som förbättrar immunsystemet. De är dessutom mycket starkt att kunna visa på verkliga effekter på förkylning och inte bara påverkan på immunmarkörer i blodet. Vi tar med dagens lansering steget in på den globala immunmarknaden med ett uppskattat värde på cirka 40 miljarder kronor. En god produkt med vetenskapligt dokumenterad effekt har en stor kommersiell potential. Det nya sortimentet har förutsättning att bli en framgång på samma sätt som ProViva. Denna produkt är ju sensationell och det är lite märkligt att den fått så liten uppmärksamhet. Forskningsbolag har under många år försökt att hitta någon bot eller medicin mot förkylning men alla försök har misslyckats, ända tills nu...

Att immunförvaret stärks bör rimligen göra det att man drabbas av förkylning med sjukskrivning och inkomstbortfall som följd mindre ofta eller kanske t.o.m mycket sällan. Att gå till jobbet med en förkylning är dumt då risken att man smittar sina medarbetare är stor och fler kan bli sjuka och stanna hemma.

Lite krasst så så skulle jag som personalansvarig på ett företag gå igenom samtliga sjukrivningar och titta på hur många procent som är förkylningsrelaterade. Ganska många dagar per år skulle jag tro.Sedan skulle jag föreslå att Bravo Friscus serverades på jobbet till lunchen eller att företaget subventionerar den på något sätt till alla anställda. En ren investering på sikt och sjukfrånvaron skulle p.g.a förkylning skulle minska. Det skulle vara roligt att se siffror på hur stort inkomstbortfallet i Sverige är enbart p.g.a förkylningar. Det måste handla om stora pengar totalt sett och det skulle ju enbart vara bra om vi kan minska människors sjukfrånvaro på jobbet. Sjuknärvaro vill väl ingen ha...Alla känner någon som stannat hemma från jobbet p.g.a förkylning.

Jag upprepar köp i Probi och går emot marknadens bedömning. Probi har urstarka finanser och numera två riktigt spännande produkter på marknaden med beprövade ProViva som flaggskepp och nu med den nya Bravo Friscus. Dom första försäljningssiffrorna från Bravo Friscus kommer att bli spännande.

Med Braco Friscus i magen varje dagen så blir vi alla friskare.

Kalles farsa

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?