Post entry

Prolight Diagnostics - Ett steg kvar till miljardmarknad

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Många patienter på akutmottagningar som söker vård för sina bröstsmärtor genomgår ett blodprovstest för att mäta nivåerna av Troponin vilket är ett ämne som utsöndras vid en eventuell hjärtinfarkt. Idag sker detta test och skickas till ett laboratorium för analys vilket är tidskrävande och kan ha förödande konsekvenser vid ett så pass allvarligt tillstånd som hjärtinfarkt. I vissa fall så är det trots pågående hjärtinfarkt väldigt låga nivåer av Troponin i blodet så att detta förbises även vid ett laboratorietest. Prolight har via sitt POCT (Pont of Care test) utvecklat ett test för högkänsligt Troponin där man bara inom några minuter, tack vare ett högkänsligt Troponin-test, kan mäta nivåerna i blodet och på så sätt antingen konstatera eller utesluta hjärtinfarkt och därmed sätta in korrekt behandling på ett tidseffektivt sätt. Detta test är menat att vara portabelt och kan återfinnas på plats både på akutmottagningar men också hos ambulanspersonal för att konstatera hjärtinfarkt vid den initiala kontakten med patienten. Tekniken och produkten fyller ett stort tomrum på marknaden som både räddar liv och spar vården från att sätta in onödiga resurser i förebyggande syfte.

Fördelar med POCT tester

Desssa utförs utanför det traditionella sjukhuslaboratoriet. Små mobila instrument möjliggör testning nära patienten och ger snabba provsvar. Resultaten kommer relativt omgående och kan diskuteras med läkare i direkt anslutning till självaste provtagningen vilket är en fördel för både patient och vårdgivare. Testerna kan exempelvis genomföras vid sjukhussängen, i primärvården, vid akutenheter som exempelvis ambulans eller akutläkarbild och på intensivvårdsavdelningar. Prover behöver alltså inte skickas vidare vilket gör att både tid för transport och analystid elimineras helt. Provtagning och analys av POCT tester kräver oftast inte specifik kompetens, till skillnad från de stora sjukhuslaboratoriernas ofta tekniskt krävande utrustning. Snabba och korrekta provsvar ger snabbare behandling, och möjliggör färre sjukhusdagar, vilket i sin tur innebär kostnadsbesparingar. Då testerna är avsedda för högkänslig Troponin är de dessutom väldigt precisa i sitt resultat. 

SISTA STEGET I UTVECKLINGEN – KOMMERSIALISERING 

Prolight har delat in utvecklingsarbetet av sin produkt i tre olika faser (utvecklingssteg) Dessa skall inte beblandas med utvecklingsfaser inom läkemedelsutveckling. Man befinner sig nu i den sista av dessa tre utvecklingsfaser och går härmed in i en riktigt spännande period. Utvecklingsarbetet sköts genom samarbetspartnern TTP (The Thecnology Partership) i Cambridge som är ett ledande teknikföretag där forskare och ingenjörer samarbetar för att uppfinna, designa och utveckla nya produkter och teknologier. 

 FAS 1 – KLART!

I denna fas har optimerings- och utvecklingsarbetet reducerat tiden för testutförandet avsevärt, testtiden har mer än halverats. Detta innebär att testtiden nu ligger inom ramen för ett Point of Care test med snabba provsvar. Dessutom har ytterligare förbättringar i känslighet uppnåtts, som nu överstiger av hjärtdiagnostik marknadens satta kriterier.

FAS 2 – KLART!

I denna fas har man arbetat fram en prototyp innefattande testkort och semiautomatiserat instrument som motsvarar projektets förväntningar på automatiseringsgrad och funktionalitet. I augusti 2018 gör man en jämförelse av resultaten från PLD Micro Flex med ett stort central-lab system som används i sjukhusmiljö och tillhandahåller högkänsligt troponin. Provsvaren ligger i linje med det på marknaden etablerade lab systemet. Två prototypinstrument och mer än 200 testkort har utvärderats av TTP. Alla individuella funktionella processer, ”core functionality”, som är nödvändiga för att kunna testa högkänsligt troponin på bolagets point-of-care plattform har fungerat väl, för såväl instrument som för testkort. Direkt därefter gör bolaget en riktad emission till investerare på 55 MSEK som skall finansiera planering, start och bit av utvecklingen under fas 3. Teckningskursen var 2,65 SEK.

FAS 3 – STUNDANDE FAS!

Man har nu påbörjat planering för fas 3 enligt PM 19 aug 2020. Exempel på fokusområden för Prolight Diagnostics AB under 2020-2021 är: Förbereda och påbörja den tredje fasen av utvecklingsarbetet som innefattar klinisk validering av Point of Care systemet med kliniska prover i en klinisk miljö vid ett eller flera sjukhus, kliniker i Sverige och/eller Internationellt. Under den tredje fasen är bolagets ambition att ingå ett samarbete med en strategisk partner, alternativt påbörja marknadssondering inför en försäljning av bolaget. Finjustera och optimera systemet baserat på utvärdering från externa intressenter som sjukhus/klinik och industriella aktörer. Teknologin som utvecklats med högkänsligt troponin möjliggör för fler tillämpningar inom andra kliniska områden än hjärta/kärl såsom exempelvis cancer, stroke och inflammation. Kommunicera regelbundet de fortsatta framstegen för Prolight Diagnostics till de cirka 8 000 aktieägare och starta upp kommunikation i sociala medier såsom Facebook, Twitter och Linked-In. Estimerad tidsåtgång för fas 3 är att den kommer att löpa under en period om 12-18 månader. Ambitioneb är att initiera fas 3 så snart tillgänglighet och möjlighet finns att genomföra studien enligt gällande lokala riktlinjer.

MARKNAD

Världsmarknaden för hjärtmarkörer växer mycket snabbt. 2017 uppgick försäljningen till 6,3 miljarder USD och den beräknas öka till 9,9 miljarder USD 2022 (CAGR 9,5%). Den ledande markören inom området är Troponin, för diagnos av hjärtinfarkt. Ett högkänsligt Troponin-test efterfrågas idag i POCT format, testet erbjuds idag av sjukhuslaboratorierna. 

KUNDNYTTA OCH VARFÖR PROLIGHT ÄR EN BRA INVESTERING

  • TTP som leder utvecklingsarbetet åt Prolight erhåller delvis betalning i Prolightaktier. TTP i sin tur har valt att ingå lockup på sina aktier vilket är en stark indikation på att utvecklingsarbetet fortlöper väl och att de ser extremt stora chanser till värdeökning då produkten ifråga torde vara intressant. TTP är i dagsläget de enda som till fullo vet hur pass väl Prolights teknik och produkt fungerar. Inte borde de acceptera ersättning i aktier där de dessutom frivilligt ingår avtal om lockup?
  • Kassan påfylld sensommaren 2020 och fas 2 avslutat. Nu arbetar man med att förbereda den sista utvecklingsfasen som är tänkt att pågå mellan 12-18 månader. Förhoppningsvis räcker kassan hela vägen till kommersialiserings.
  • Sista utvecklingsfasen (Fas 3) är den utvecklingsfas där bolagets VD själv uttryckt att bolagets ambition är att ingå ett samarbete med en strategisk partner, alternativt påbörja marknadssondering inför en försäljning av bolaget.
  • Relativt låg risk härifrån. Ett kvitto på att tekniken fungerar bra och har stor potential är att TTPs ägandeskap i Prolight. Att man dessutom är i sista utvecklingsfasen och har en påfylld kassa gör att de största riskerna med investeringen är eliminerade.

SLUTORD

Bolaget utvecklar en produkt som baserar sig på en teknik med stor kundnytta. Många sjukhus kan både korta ner ledtider och sätta in korrekta behandlingar tack vare ett effektivt sätt att säkerställa eller utesluta pågående hjärtinfarkter. Detta räddar inte bara liv utan är även extremt kostnadsbesparande. Prolight befinner sig i den sista utvecklingsfasen inför kommersialiseringen alternativt inför en exit. Under 2021 förutspår iallfall jag att det kommer komma en hel del uppdateringar både kring den sista utvecklingsfasen men också kring dialog med samarbeten mm. Jag anser därför att Prolight baserat på ovan står inför en väldigt stor uppvärdering då stora delar av riskerna i bolaget är eliminerade i samband med tidigare positiva utvecklingsfaser. Bolaget bör drför uppvärderas en hel del under den kommande perioden och men en nyligen genomförd emission och full kassa så är huvudbryt med kapitalanskaffningen också borta.

Jag äger aktier i bolaget och är naturligtvis positivt inställd till dem. Läsaren av detta inlägg bör inte anta att detta är någon form av köprekommendation.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?