Post entry

Prostalund - uppsida utan nedsida

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Prostalund noterades för bara ett par dagar sedan. Introduktionskursen var 9 kronor. Aktien handlas i 20 kronor. Ska man nöja sig med uppgången/stå utanför av höjdskräck? Jag tror aktien ska värderas upp till över 50 kronor. Det i kombination med en liten nedsida gör Prostalund till mitt största innehav idag.

Prostalund är ett medtechbolag med säte i Lund. Bolaget har utvecklat CoreTherm som ger individanpassad värmebehandling av godartad prostataförstoring. Bolaget grundades redan 1991 och har haft en resa upp, till en omsättning på 40 MSEK år 2002, och därefter rätt ner i backen pga motsättningar inom bolaget och strul med säljbolag. 2012 klev grundaren Magnus Bolmsjö åter in i bolaget tillsammans med finansmannen Bosse Håkansson (Exini, Hansa Medical m fl som jag också är ägare i) och vände skutan. Bolaget står nu med en säljorganisation i Sverige, Tyskland och USA. Nyligen har ett avtal slutits med en distributör i Kina. För att öka takten tog bolaget in 5,2 MSEK i samband med listningen på Aktietorget. Av detta stod huvudägare och teckningsförbindelser för den större delen och allmänheten fick bara aktier för sammanlagt strax över 2 MSEK. Emissionen övertecknades rejält. Teckningsgraden var 400 %.

Ingen nedsida

På kurs 20 SEK värderas Prostalund till strax över 60 MSEK. Den befintliga försäljningen växer med 30 % och med tanke på den planerade expansionen torde Prostalund nästa år kunna generera en vinst på ett par miljoner kronor, säg 3. Det skulle ge bolaget ett p/e-tal på 20. Det är inte speciellt högt för ett bolag som uppvisar hög tillväxt. Å andra sidan brukar mindre bolag inte ha så höga p/e-tal så säg att marknaden vill värdera detta till p/e 15. Det skulle innebära 45 MSEK i börsvärde och en kurs på ca 15 kronor. Givetvis överdriver jag när jag påstår att det inte finns någon nersida. Det finns det i ALLA aktier. Men jag tror att den är ganska liten i Prostalund relativt uppsidan.

Enorm uppsida

Men…och det är nu det blir intressant. Magnus Bolmsjö, VD, har varit styrelseordförande i CLS. CLS stimulerar kroppens immunförsvar med värme. Prostalunds CoreTherm värmer prostatan. För att undersöka om CoreTherm kunde ge ett skydd liknande CLS så undersöktes 700 patienter i Kalmar som genomgått Prostalunds behandlingsform under åren 1999-2012. Av undersökningen stod det klart att 75 % färre av dessa utvecklade cancer än vad som borde varit fallet. Därmed finns det fog för att CoreTherm kan motverka prostatacancer. För att undersöka saken vidare kommer Prostalund nu att genomföra samma studie på 1500 patienter som har behandlats. Totalt genom åren har 40 000 patienter behandlats så det finns material. Det fina är att studien som genomförs handlar om att sammanställa och följa upp redan behandlade individer. Det finns inga hinder för en sådan studie och kostnaden är liten.

Alltså i en studie på 700 patienter kan Prostalund visa skydd mot cancer. Om detta kan upprepas i den kommande studien är aktieägarnas lycka gjord. Användandet av CoreTherm kommer i så fall att explodera. Marknaden är gigantisk. Cirka hälften av alla män över 50 år utvecklar godartad prostataförstoring. Om CoreTherm kan visas ge skydd mot cancer så kommer alla att behandlas på detta sätt. Om CoreTherm bara visar sig ge visst skydd så är det tillräckligt.

Uppsidan är med andra ord enorm. Och det fina är att det inte krävs dyra tidskrävande studier för att nå i mål. Patienterna är behandlade redan. Det handlar om att statistiker ska följa upp vad som hänt med patienterna. I Sverige finns det register för allt så det lär inte bli svårt här i alla fall.

Vad ska bolaget vara värt?

Jag menar att CLS är ett lämpligt jämförelseobjekt eftersom verkningsmekanismerna påminner om varandra. Prostalunds marknad är större, men båda bolagen har gigantiska marknader. CLS studie är svårare att genomföra. I Prostalund har vi svar på hur studien på 1500 personer går betydligt snabbare. Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, att CLS värderas till 270 MSEK och den värderingen skulle inte vara avskräckande i Prostalund.

Jag ser en klart begränsad nedsida enligt resonemanget ovan. Medan uppsidan är ca 85 kronor om bolaget ska ha samma värdering som CLS. Lyckas Prostalund få positiva resultat från sin studie ska aktien så klart upp mycket mer än så. Jag siktar på en uppgång till över 50 kronor. Det ger ett börsvärde på strax över 150 miljoner kronor. Därifrån är potentialen mindre och det blir en fråga om man vill syna resultaten från studien med delar eller hela innehavet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?