Post entry

Quickbit, spännande notering 11 juli.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Quickbits IPO tecknades till 960 %. Vad händer 11 juli? Rea eller..? Ett försök till att räkna på ett motiverat värde.

Quickbit emitterades till en kurs på 3.20/aktie. Varje unit innehöll 4 aktier och 3 vederlagsfria aktier. Vad kan ett motiverat värde vara? Svårt att räkna på ett sådant ganska nytt företag, startade 13/6 2016, som dessutom expanderat väldigt snabbt. om vi jämför första kvartalet kalenderåren 2018 och 2019 så har omsättningen gått från under 1 miljon till 993 miljoner. VPA har samma tid gått från -0.04 till 0.27. Den stora frågan är, kommer denna tillväxt att fortsätta och i så fall, i vilken grad? Om vi utgår från att tillväxten avstannar på senaste kvartalets nivå har vi en VPA på ungefär 1 kr. Ett sådant stagnerande bolag ska kanske ha ett p/e på 10 till 15. En motiverad kurs på 10 till 15 kr alltså. Om vi istället tror att det blir en viss tillväxt, t ex i linje med storägaren Abelcos prognos, ser vi ungefär VPA 1.45. Ett växande bolag bör ha en högre värdering, så p/e 20-30. Vi räknar med det lägre i intervallet och når då en motiverad kurs på 28.40. Allt detta är osäkra beräkningar, men utgår ändå från delvis redovisade siffror.

I mitten av augusti publiceras Q4 där vi kan se i vilken riktning utvecklingen går. Redan nu finns det en del som talar för att tillväxten fortsätter. Ett exempel är att om man jämför nivån på bolagets lager av kryptovalutor så ökade den mot slutet av Q3. Detta har ett samband med ökad volym. Marginalerna bör också ha stärkts genom större antal KYC. På sikt kommer marginalerna även att öka genom att QB breddar sin verksamhet och erbjuder fler tjänster samt siktar man på att komma in tidigare i kedjan d v s närmare kunden. En stor del av emissionslikviden ska användas till att utveckla detta.

Jag har tecknat och tilldelats units i emissionen, men handlas aktien under 10 kr eller kanske 15 den 11 juli köper jag. Var och en får fatta sina beslut, men QB är i alla fall värda att tittas på inför den 11 juli. Om man inte vill eller hinner gå in i QB kan man få exponering genom att äga Frontoffice eller Abelco, vilka är större ägare i QB. Jag föredrar Frontoffice, då dessa även har ett portföljbolag FTCS, som är minst lika intressanta som QB.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?