Post entry

Raybased – från drönartillvaro till stekhet popaktie på nolltid !

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

PANG ! Vilken veritabel valborgsbomb bolaget levererade i fredags. Ett omvänt förvärv, där det lilla NGM-bolaget Raybased som digitaliserar fastigheter förvandlas till det stora fastighetsbolaget Randviken Fastigheter AB.

Här nyheten:

https://news.cision.com/se/raybased/r/raybased-holding-ab--publ--genomfor-forvarv-samt-storre-verksamhetsforandring-med-namnbyte-till-rand,c3337403

Snacka om profiler som nu blir ägare, bl.a Sven-Olof Johansson och Ilja Batljan via sina bolag Fastpartner och Samhällsbyggnadsbolaget.

Raybased köper alltså fastigheter för ca. 2,8 miljarder kr.

Som betalning får säljarna tillsammans med långivarna till Randviken nära 2,9 miljarder aktier i Raybased genom en kvittningsemission till en teckningskurs om 46 öre.

Största ägare blir nu Nötudden, ett av de fastighetsbolag som förser Randviken med fastigheter i affären. Detta bolag kontrolleras av Nyköpingsfamiljen Westerberg, med industrimannen Lars Westerberg och förra talmannen Per Westerberg som medlemmar.

Raybased ordförande, fastighetsveteranen Fredrik Brodin säger så här :

 _”Raybased har haft en lång resa, där utvecklingsarbetet av produkterna och lanseringen av dessa, varit i fokus. Som i många utvecklingsbolag, där ny teknik ska utvecklas, testas och slutligen nå marknaden till rätt pris och med tillräcklig volym för att skapa lönsamhet, är kapitalanskaffningen ständigt pågående. Styrelsen har därför arbetat brett och med flera spår för en långsiktig kapitalisering av bolaget. Vi har nu tillsammans med Vault Investment Partners AB lyckats köpa ett större fastighetsbestånd vilket skapar förutsättningar för en offensiv vidareutveckling av Raybased Proptech AB. Affären är förankrad hos bolagets större aktieägare. Styrelsen kommer med stöd av det bemyndigande som väntas erhållas på den extra bolagsstämma som vi avser att kalla till att tillträda fastighetsbeståndet med nyemitterade aktier i Raybased Holding AB som betalning till kursen 46 öre._

För Raybased Holding AB och bolagets alla aktieägare är detta en utmärkt affär. Med det stora fastighetsbeståndet som vi förvärvar om hela 157 000 kvm får vi en egen arena för implementering av Raybaseds produkter. Raybaseds teknik för datainhämtning, energibesparing och bättre inomhusklimat gör att det nya Randviken Fastigheter AB kommer att ligga i framkant inom hållbarhetsområdet samtidigt som vi skapar möjlighet för hela fastighetssverige att installera våra produkter för energioptimering och bättre inomhusklimat, en möjlighet vi mer än gärna delar med oss av för ett mer hållbart samhälle!

Fastighetsportföljen, som förvärvas in genom Vault Investment Partners AB, har ett mycket starkt kassaflöde och är belägen i Stockholmsområdet, Nyköping, Karlstad och Västra Götaland. Vi har inhämtat oberoende värderingar av fastighetsportföljen och det pris för aktierna som Raybased betalar genom kvittningsemissionen är baserat på dessa värderingar”

Och det är inte slut på profiler.

Största ägare innan affären är dom stormrika bröderna Karlsson från Nyköping. Via Neptunia Invest, så äger dom till dags dato 27 % av Raybased. Wallenbergdirektören Gunnar Brock är ordförande och delägare i Neptunia, som grundats med stöd av den finska finansmannen Georg Ehrnrooth.

Största innehavet i Neptunia är Slättö, en fastighetsfondförvaltare som är största ägare i det Randviken som alltså både säljer fastigheter till det nya bolaget samt lånar sitt namn dit.

Johan Karlsson är VD i Slättö.

 

Det kommer tillsättas en ny styrelse i Raybased som lär bli riktigt tung med tanke på dom profiler som nu involverat sig i bolaget.

Ny VD föreslås Gustaf Segerborg bli.

 

Affärsidé

Så här skriver Raybased om den nya affärsidén:

”Den Nya Koncernens affärsidé är att förvalta och förädla fastigheter inom olika segment i regioner med god ekonomisk tillväxt. Fokus kommer att ligga på stabila och långsiktiga kassaflöden från uthyrning av fastigheter. Fastigheterna som ingår i den Nya koncernen omfattar totalt ca 157 000 kvm och är belägna i Stockholmsområdet, Karlstad, Nyköping och Västra Götaland. Den huvudsakliga användningen är offentliga kontor, logistik och bostäder. Fastigheternas totala årliga hyresvärde uppgår till ca 169 MSEK. Den Nya Koncernens målsättning är att genom intelligent teknik både effektivisera fastighetsförvaltningen och göra fastigheter mer energieffektiva. Den Nya Koncernen siktar mot att bli en ledande aktör inom digital fastighetsoptimering genom att betrakta modern teknik som en integrerad del av kärnverksamheten. De tekniska innovationerna kommer även att säljas till andra fastighetsägare på marknaden.”

Ägarbilden efter transaktionen:

Aktieägare Antal aktier Andel

Nötudden Fastigheter Holding AB 543 478 261 18,4%

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB) 521 739 130 17,6%

Fastpartner AB (publ) 356 521 739 12,1%

Relevante Wealth Management AB 338 191 814 11,4%

Landia AB 254 347 826 8,6%

Cernera Fastigheter AB 250 000 000 8,5%

Övriga ägare 691 996 353 23,4%

 På bolagsstämman den 4 juni spikas jätteaffären och aktieägare, (bl.a Neptunia) motsvarande 43 % av det totala röstetalet har förbundit sig att rösta igenom affären.

Aktien har sen stängningskursen i torsdags ökat knappa 300 % och aktier för mäktiga 169 m SEK har omsatts på blott 1,5 dagar. Strax innan stängning igår måndag så köptes 800 000 st-blocket loss på 2,61 kr så det är helt klart investerare med feta plånböcker som klivit in i ringen.

Det blir spännande att följa fortsättningen och min gissning är att ovanstående tunga profiler har stora planer för det nya Raybased, förlåt Randviken Fastigheter AB.

 

Bästa Hälsningar

 

Carpe Diem

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?