Post entry

Sigges börsresa - del 2

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fortsättning från del 1: http://www.redeye.se/aktiebloggen/2188/sigges-borsresa-del-1

Hittills har “del 1” haft över 1300 läsare! Mycket kul och jag hoppas att del 2 ska vara lite trevlig läsning.

Sigges börsresa - del 2

Likviden vid försäljningen av Borgaktier åkte in i Betsson där jag såg en hisnande tillväxt som värderades lågt. Betsson där har jag sedan successivt sålt av mellan 70 och 80 är min näst bästa placering någonsin i kronor räknat då man även fick Net Entertainment som en avknoppning. Odd Molly var sedan ett annat fint case där jag gick in på drygt 60 och sålde det mesta när kursen rusade mot 200 ett halvår senare. Därefter har jag köpt tillbaka Odd Mollyaktierna och ligger lite back i dagsläget i den senaste vändan. Odd Mollys rörelsemarginal var 14,2% för 2007 och omsättningen 130,3 miljoner. Med lite extra leveranser som brukar komma i december bör bolagets omsättning kunna bli dubbelt upp för 2008 när ordervärdet är 253 miljoner. Med favoriten Björn Borgs härliga marginalexpansion när skalbarheten slår igenom i minnet så kan vi nog räkna med drygt 20 % i rörelsemarginal. Med t.ex. 23 % så blir vinsten per aktie cirka 7,50 kr för 2008 och med nuvarande kurs ett p/e på under 12! Det är lågt för en sådan här duktig snabbväxtare med duktig ledning även om moderisken inte ska underskattas. Bolaget har tidigare sagt att sortimentet ska breddas och man ska bland annat börja med glasögon. I Sverige har man nog nått taket men jag tror att den drivna ledningen kommer att använda den fina plattform som de 1600 återförsäljarna i 38 länder ger för att fortsätta expansionen utomlands. Men det är inga triggers nu i i Odd Molly innan orderrapporten i höst men det finns heller knappast fallhöjd från den här nivån. Bättre tider kommer och det är bara att ligga lång och fiska billigt de närmaste månaderna och detsamma gäller nog Borg. Jag tror Borgaktien nu har bottnat efter den sista rapporten. Nu bör marknaden ha prisat in den lägre tillväxttakten i väntan på att de nya marknaderna tar fart och nu har jag börjat plocka tillbaka Borgaktier... kul att få dem nära 60 % billigare...;-) För Borgs del kan det hända någon affär med den stora kassan på över 200 miljoner när man minst anar det. Dessutom så ska ju tennisspelaren bara ska ha royalty i sisådär 8 år till och sedan snyggas nyckeltalen till avsevärt...;-) Jag kan inte tolka dagens meddelande om insiderförsäljning av VD Nils Vinberg på annat sätt än att han är på väg ut från företaget. Bolaget går in i en ny fas nu med de nya marknaderna och Nils har gjort ett fantasiskt arbete men kanske känner att det behövs nya krafter. Jag minns att han i samband med stämman sa att man inte skulle övertolka insiderförsäljningar då det kan ha så många anledningar.

Jag har som sagt en benägenhet att gå in tungt när jag får för mig att jag hittat ett bra case vilket ibland kan bli fel förstås men väldigt rätt om man prickar en vinnare. Mitt case nu är Redbet där jag successivt tankat från 90 nivån och innehavet har precis blivit mitt största och jag får nästan slå i en spik i handen nu för att inte köpa ännu mer...;-) Redbets omsättning ökade 280 % förra året och fortsätter öka och nu har man dessutom kommit upp på en sådan nivå att skalbarheten slår igenom och man tjänar bra med pengar. Det är ju dessutom lättare att växa när bolaget är litet. Bolaget säger att det inte var några engångsintäkter i den fina Q1:an utan snarare engångskostnader i Q4:an! Omsättningen ökar månad efter månad och man tar nya avtal efter avtal. Här tror jag kursresan bara börjat....;-)

OK säger vissa jantar och står upp i bänkarna och skriker: Nu haussar han för att sälja av.... Nej det gör jag inte och det vore för övrigt löjligt när det gått så oförskämt bra. Alla mina placeringar är långsiktiga tills det framkommer information att de inte ska vara det så enkelt är det. Det här var inget problem tidigare men nu är man mer påpassad men det är löjligt att påstå att jag skulle kunna påverka kursen så mycket och dessutom kunna gå ut och in med en större volym i dessa bolag. Nej det är förstås vad bolagen presterar som gäller. Jag tycker om att skriva och det är bra för mig själv att formulera mig och ibland är det det som övertygar mig ännu mera om ett case...;-) Som min favoritguru Peter Lynch brukar säga att man ska kunna dra en monolog på en minut om varför man investerat i ett företag. Precis så är det man tvingas då att gå igenom rapporter och material lite extra. Som någon sa "Det var först när jag såg det på pränt som jag förstod vad jag menade". Sedan är det ofta lite mindre bolag där det är lättare att växa som jag är intresserad av och där får man ligga och fiska både när man ska in och ur annars påverkas kursen för mycket. Nu får man inte bara hugg och slag utan även glada tillrop när en rek blir bra och det är väl också en anledning till att man fortsätter skriva. När det gäller den gamla favoriten WBM (nu Björn Borg) så är jag väldigt stolt att jag skrev på chatsidor och rekade aktien dagen innan noteringen och var den första som skrev på Avanzaforum om aktien...;-) Mycket hugg och slag fick man speciellt innan kursen började röra på sig men också många glada tillrop efteråt. Jag utger mig definitivt inte för att ha rätt varje gång det tror jag knappast någon kan göra. En glad optimist som haft mycket tur kan man säga och jag är noga med att poängtera att var och en får göra sin bedömning och själv ansvarar för sina placeringar.

I kommande sista del 3 bl.a. Misstagen (som man försöker förtränga...). plus lite placeringsfilosofi.

Trevlig helg

Sigge

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?