Post entry

Redwood Pharma - Fas-II kandidat med ett BV på 85 miljoner SEK

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Redwood Pharma, ett bolag verksamt inom oftalmologi kommer inom kort att påbörja fas-II studier med sin substans RP101. Bolaget är väldigt undervärderat sett till övriga branschkollegor.

Lite kort om Redwood Pharma, RP101, drug delivery plattformen IntelliGel samt nulägesanalys:

Om Redwood Pharma:

Redwood Pharma är ett företag vars affärsidé är att utveckla nya ögonläkemedel inom områden där det finns stora behov på marknaden. Bolaget har in-licensierat IntelliGel®, en patenterad hydrogel-teknologi för att reglera frisättningen av läkemedel. Det innebär att läkemedlet kan ordineras i lägre doser och med lägre doseringsfrekvens. Det i sin tur kan innebära mindre biverkningar från de aktiva substanserna.

Bolagets ledande produkt under utveckling är en ny terapi för behandling av kroniskt torra ögon, DED (Dry Eye Disease), hos främst kvinnor efter klimakteriet. 

Med en åldrande befolkning, drabbar DED allt fler människor och begränsar dagliga aktiviteter såsom läsning, datoranvändning och bilkörning.

Kort om fas-II kandidaten RP101:

RP101 är en topikal (lokal) ögonbehandling av torra ögon hos post menopausala kvinnor.

Redwood Pharmas första produktkandidat är baserad på en endogen (kroppsegen) molekyl som i tidigare kliniska studier visat sig kunna återställa tårfilmsproduktion och ge en bra behandlingseffekt. 

Redwood Pharmas projekt RP101 syftar till att återställa den naturliga nivån av denna molekyl genom administrering i form av en ögondroppe. Denna behandling tros främja den tårfilmsproduktion som behövs för att korrekt smörja den främre delen av ögat. 

Redwood Pharmas team och andra forskare har redan bekräftat en signifikant korrelation mellan den verksamma substansen och minskade symptomen mot torra ögon i kliniska prövningar.

IntelliGel® Plattformsteknologi:

Många topikalt (lokalt) administrerade ögonläkemedel har nackdelen att patienten måste ta flera läkemedelsdoser varje dag. Det ökar risken för felmedicinering som kan äventyra patientens hälsa och säkerhet. Ett system med en långsam frisättning som håller kvar läkemedlet på ögat över en längre tid och därigenom minskar antalet dagliga doser förväntas lösa problemet.

Redwood Pharma kan erbjuda denna lösning genom en in-licensierad slow-release plattform, IntelliGel® från Broda Technologies. Det är ett system med långsam frisättning av den aktiva substansen för ögon applikationer. IntelliGel® är en poloxamer thermogel som kan användas för att optimera frisättningen av den aktiva substansen till ögat för ett brett spektrum av ögon behandlingar.

IntelliGel® är ett patenterat supramolekylärt läkemedelsleveranssystem som förutom att reglera frisättningen av den aktiva substansen även kan ha förmågan att lösa och stabilisera annars svårlösliga läkemedels substanser. Det är en luktfri, klar och transparent hydrogel, som bildar en osynlig hinna när det appliceras på en varm yta.

Tekniken är idealisk för utveckling av formuleringar som administreras till den främre delen av ögat. Systemet kan kontrollera frisättningen av den aktiva substansen och samtidigt öka biotillgängligheten genom att behålla medicinen på ögats ytskikt under en längre period. På detta sätt kan tekniken reducera antalet administrationer per dag och följaktligen minimera läkemedelsdosen och därigenom potentiellt undvika eller minimera oönskade bieffekter.

Nulägesanalys:

Redwood Pharmas företrädesemission blev i slutet av april tecknad till cirka 126 procent, bolaget blev tillfört 14,8 miljoner kronor efter emissionskostnader.

Bolaget har även skrivit ett avtal om kreditfacilitet på 15 miljoner kronor med Formue Nord Markedsneutral. Redwood Pharma har förbundit sig att ropa av minst tre sådana trancher. Syftet är att säkerställa finansieringen av den planerade kliniska fas II-prövningen av bolagets produktkandidat RP101.

Bolaget har avropat tre trancher varav två är konverterade. Utspädningen är relativt liten och uppgår till 5,2% där ej utnyttjade teckningsoptioner är inräknat. Extern kurspress är således minimal samtidigt som bolagets kassa är full.

Börsvärde vid stängning 14/9-18 uppgår till 85,2 miljoner kronor. För ett bolag som inom kort (slutet av Q3/början av Q4) skall påbörja fas II-studier är detta skrattretande. Efter PM om att fas-II inletts samt att de första patienter erhållit behandling skall bolaget värderas till minst 250 miljoner kronor, d.v.s. cirka 20 kronor räknat på 12.2 miljoner aktier.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?