Post entry

Respiratorius tar fart

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Respiratorius på Aktietorget har börjat ta fart. Det är en försenad reaktion på beskedet att bolaget erhållit patentgodkännande i Europa. Resan har börjat och förutom viktiga triggers framöver tror jag det är värderingsskillnaden mot konkurrenten Pharmalundensis som främst ska lyfta aktien. Min riktkurs i det kortare perspektivet är 1 krona.

För ett tag sedan meddelade Respiratorius att patentansökan för RESP-1000 för effektivare behandling av KOL och Astma är godkänd i Europa. Sustanserna som täcks av patentet har visat hög effektivitet som luftrörsvidgare i försök på små luftvägar från människa enligt bolaget. Utöver den effekten har RESP-1000 en unik antiinflammatorisk profil genom att förhindra produktionen av mediatorer vid KOL och astma. I samband med detta pm skriver bolaget att de räknar med ytterligare nationella godkännanden inom en snar framtid. Det blir sannolikt en viktig trigger för aktiekursen.

Billig jämfört med Pharmalundensis

Jag har tidigare argumenterat för att värderingsskillnaden mellan Respiratorius och Pharmalundensis ska jämnas ut. Förmodligen ska inte Pharmalundensis ska inte ner som jag ser det, men Respiratorius upp. Varför? Pharmalundensis värderas till 164 miljoner kronor i skrivande stund. Precis som Respiratorius har Pharmalundensis ett patent för sin KOL-substans. Den stora skillnande mellan de båda bolagen är att Respiratorius dessutom har Cancer och Kardiovasculära projekt i sin portfölj där cancerläkemedlet VAL-001 är i fullgång med studier.

Med samma värdering på de båda bolagen ska Respiratorius upp till ca 1,60 kronor från dagens 42 öre. Huvudägaren Christer Fåhreus tror nog också det eftersom han sedan introduktionen köpt på sig fler aktier enligt insynslistan.

Nedan följer en kort beskrivning av Respiratorius i mer detalj.

Respiratorius vill bli ett internationellt läkemedelsbolag. Respiratorius ska ta sina projekt till fas II. Efter det kopplas större partners som t ex AstraZeneca in. Utlicensiering och patent är melodin. Betalning i form av upfront, milestones och royalties. Bolaget har olika samarbeten, bl a med japanska Toyota.

Big 3

Respiratorius jobbar med Big 3 - Cancer, KOL/astma och Kardiovasculära sjukdommar.

Bolaget har 4 projekt under utveckling.

2 projekt inom KOL och Astma som innebär en ny sorts behandling - luftrörsvidgande med stor effekt. Betydligt bättre effekt än existerande läkemedel. Fullt möjligt att kombinera existerande terapier med Respiratorius.

1 projekt för bättre behandling av lymfom.

1 projekt om biomarkörer som ger bättre diagnostik av hjärt/kärlsjukdommar.

RESP-1000 och RESP-2000 ligger i preklinisk fas. VAL-001 är på väg in i Fas I. RESP-3000 ligger i djurstudier.

Teknologiplattform

Respiratorius har en egen teknologiplattform som är unikt relativt andra läkemedelsbolag, RESP-HSAT. Plattformen möjliggör att forskarna kan undersöka effekter på mänsklig vävnad istället för djur. Det ger en stor teknisk fördel eftersom effekterna är olika på djur och människa. Det är inte ovanligt att man kan få effekter av läkemedel på t ex råtta eller marsvin, men på människa fungerar det inte. Att då som Respiratorius direkt kunna se effekterna på mänsklig vävnad sparar tid och framför allt pengar. Kommer plattforman att utlicensieras?

RESP-1000 och RESP-2000

RESP-1000 innebär en ny klass av kemiska små molekyler. Går in i klinik 2013/2014. De har en ansökan hos Eurostar tillsammans med tre internationella partners. Förhoppningsvis kan Respiratorius få samma pengar som WNT research fick för ett tag sedan. RESP-2000 är en annan typ av molekyler som fungerar på annat sätt. Går in i klinisk fas 2014/2015. Söker partners i form av internationella läkemedelsbolag. Diskussioner pågår.

RESP-3000

Diagnos av hjärt/kärlsjukdommar på tidigt stadium görs idag främst genom att ta bilder på hjärtat med PET. En form av isotopsskickröntgen som avbildar hjärtat. Med dessa bilder kan läkaren förutsäga problem innan hjärtinfarkten är ett faktum. Metoden är mild och enkel. En marknad i stark tillväxt. Vad som behövs är nya markörer/isotoper. RESP-3000 är en ny klass av kemiska små molekyler som är selektiva och därmed bättre som markör. Bilden av hur hjärtat ser ut förbättras avsevärt. Respiratorius hoppas att redan i år gå in i klinisk fas. Bolaget har idag en partner som står för kostnaderna.

VAL-001

Cancer innebär okontrollerad celltillväxt. Lymfom är den vanligaste typen av blodcancer med 450 000 drabbade människor i västvärlden. 45-50 % av patienterna dör inom några år trots behandling med dagens lösning R-CHOP. Respiratorius använder en gammal substans (jämför t ex med Neurovives Cyklosporin) som man vet att patienter accepterar väl. VAL-001 i kombination med CHOP innebär flera fördelar. Fas IIb/III studie inleds 2014. Kommer att ansöka om orphan drug status – marknads exklusivitet i 10 år. VAL-001 ligger nära marknaden och licensdiskussioner kan snart bli aktuella. Stor del av emissionslikviden går hit.

Sammantaget finns det fyra riktigt bra projekt samt en egen teknologiplattform. Triggers i närtid är händelseutvecklingen kring VAL-001, avtal med läkemedelsbolag (framför allt RESP-3000), eventuell finansiering från Eurostars och fler patentbesked.

Håll i hatten!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?