Post entry

"Ride your winners" = Sant

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

"Ride your winners" and "Cut your losses" Stämmer det?

Låt oss anta att vi har 10 aktier i en portfölj. Efter några månaden har fem gått upp två legat stilla och tre har gått ned. Det vanligaste felet som herr Svensson gör är att han säljer de fem vinsterna och behåller de övriga fem, i hopp om att sälja på plus. En framgångsrik investerare skulle istället hållit kvar i vinnarna, och sålt förlorarna. Detta koncept håller alltid i längden.

Svensson tänker säkert ”jag säljer så fort det går upp”, ”den är ju riktigt billig nu”. Det fungerar inte så. Svensson kan inte erkänna att han gjorde fel val av aktie. Även proffsen förlorar då och då.

Visst är det lättare att köpa en aktie som har fallit från 10kr till 1kr än en aktie som gått från 30kr till 300kr? Man tycker ju att nedsidan för 1kr aktien är mycket begränsad och att fallrisken för 300kr aktien är enorm. Så är inte fallet… Det är allt för vanligt att Svensson säger att en aktie som handlats på 20kr är köpvärd på 15kr. billig vid 12kr och ett fynd på 10kr. ”Aktien kommer säkert gå upp till 20kr igen”. Svar: Den kan alltid sjunka ner till 0kr i värde. Lefévre berättar; ”If you can´t take a small loss, sooner or later you will have to take the mother of all losses.”

“Most traders lose money because they would rather lose money than admit they´re wrong. What is the ultimate rationalization of a trader in a losing position? ´I´ll get out when I´m even.´ Why is getting out even so important? Because it protects the ego. I became a winning trader when I was able to say, “To hell with my ego, making money is more important.” – Jack Schwagers i Market Wizards

Lärdomen av detta: Behåll de aktier som går upp och sälj de som går ner. Kursen är aldrig heller för hög för att börja köpa, eller för låg att börja sälja.

Vad säger ni andra? Håller ni med?

http://borssnack.di.se/diseconf/usersettings/showuser.aspx?actionUserId=409676&filter=fave_add&showuser=Gekko_JR

http://gekkojr.blogspot.com/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?