Post entry

Risk Intelligence - Odico 2.0!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Danska Risk Intelligence övertecknades med hela 771 % och noterades idag på Spotlight Stock Market (FD aktietorget) till en kurs på 6,25 DKK vilket motsvarar ett börsvärde på 47,9 DKK (ca 67 MSEK). Många svenskar missade den danska robot-aktien Odico som noterades för en dryg månad sedan. Odico drog närmare 500 procent efter IPO. Nu lyfts Risk Intelligence som är verksamma inom säkerhet och anti-terrorism fram att bli nästa danska succe-notering på börsen!

Risk Intelligence är ett lönsamt marknadsledande danskt bolag på en växande global marknad inom säkerhetsriskhantering. Bolaget analyserar och sammanställer underrättelser för att ge en djupgående analys av befintliga och framtida hot för att klienter ska kunna planera, bedöma och genomföra sin verksamhet i riskfyllda områden. Riskanalyser inriktas mot uppror, sjöröveri, organiserad brottslighet, terrorism, militära konflikter och samspelet mellan dessa. Bolagets digitala plattform presenterar en samlad, global vy över risker i realtidsmiljö för kust- och hamnområden. Underrättelsedata inhämtas från direkta lokala källor runt om i världen, on-site-analytiker samt från ett stort internationellt underrättelsenätverk. Även bolagets kunder kan bidra med att delge information om händelser och hot.

Flera jag pratat med beskriver Risk Intelligence som Danmarks svar på Patriot One Technologies. Även om verksamheterna skiljer sig åt finns det likheter. Båda bolagen är verksamma inom en glödhet bransch (anti-terrorism/säkerhet) och på olika sett arbetar de för att förutse hot och attacker innan dessa inträffar.

Med åtta regeringar, företag inom shipping samt fem av det största oljebolagen i världen som kunder ska nu bolaget växla upp tempot rejält. Branschen efterfrågar ett helintegrerat system för att utvärdera risk i hela den logistiska kedjan.

Risk Intelligence ska nu med ökat kapital accelerera sin verksamhet och bli first mover i världen genom att erbjuda en helhetslösning som även täcker risker på land (Land risk), vilket utgör en 20-faldigt större marknad än för kust, hav och hamn.

Risk Intelligence målsättning är att nå en omsättning på 100 till 400 miljoner danska kronor inom fem till tio år

Under nästan två decennier har bolaget i varsam takt varit självfinansierat fram till 2017. I dagsläget är kärnan i verksamheten tjänsten, datan och kunskapen samt tekniken. Kunderna är mycket nöjda med tjänsten bolaget tillhandahåller då de har en retention rate (förnyelse av abonnemang) på ofattbara 98 procent. Bolaget har blivit en globalt erkänd marknadsledare inom säkerhets- och riskhantering och idag representerar kundbasen cirka tolv procent av världens handelsflotta, dvs kunderna driver tolv procent av världens totala handelsflotta.

Bolagets produkt är mycket skalbar (Software as a Service) därför förväntatas tillväxt i såväl befintlig och framtida verksamhet i samband med inträdet på den 20-faldiga större marknaden (Land Risk).

Idag omsätter bolaget omkring 11 MDKK och en EBITA på 0,5 MDKK. Marknaden för sjöfartsriskprodukter bedöms uppgå till 200 – 300 miljoner DKK årligen. Bolaget bedömer kunna adressera 50 procent av denna marknaden. Framtida marknaden för landrisker bedöms uppgå till hela 3 – 5 miljarder DKK årligen varav bolaget bedömer att 30 – 40 procent är adresserbar för Risk Intelligence och med betydande vinstmarginaler på cirka 30 procent. Transportkostnaden för frakt av varor till sjöss, hamn och land uppgår till cirka 2 700 miljarder USD varje år.

Ägare och aktien

I samband med börsnotering tog bolaget in 12 MDKK varav 5 MDKK fanns tillgängliga för marknaden att teckna. Den totala teckningsgraden uppgick till 379,6 procent medans den allmänna delen övertecknades till hela 771,2 procent vilket visar att intresset varit väldigt stort att teckna aktier i Risk Intelligence.

Lock-up efter emissionen är på 57,7% varav VD och grundare Hans Tino Hansen äger 39% av aktierna i bolaget.

Jan Holm som är styrelseordförande i bolaget har en mycket intressant historia. Han är CEO för Maersk Drilling i Singapore och ansvarig för Maersk verksamhet i Asien. Han har 14 års erfarenhet inom Maersk på diverse olika positioner. Jan Holm innehar stor kompetens inom branschen och kommer vara en stor tillgång för bolaget.

Aktien handlas i danska kronor och likaså courtage-avgiften. Det som tillkommer är en mindre växlingsavgift på 0,25 procent.

https://www.avanza.se/konton-lan-prislista/prislista/handel-utland.html

Blockchain och artificiell intelligence

Bolaget har ytterligare intressanta projekt i pipeline vilket framgår av bolagspresentationen i Stockholm under juli månad i år. Ett av dessa är två blockchain projekt där man tillsammans med en stor kund ska integrera bolagets säkerhet och riskvärderingar in i blockchain-logistiksystem. Den stora kunden kan mycket väl tänkas vara Maersk även om det inte är bekräftat, Maersk har i år ingått ett blockchain projekt tillsammans med IBM vid namn "TradeLens Blockchain Shipping Solution" som syftar till att föra branschen samman på en öppen blockchain-plattform som erbjuder en serie digitala produkter och integrationstjänster. Det andra blockchain projektet handlar om försäkringar.

Samtidigt arbetar bolaget med att integrera artificiell intelligence i sitt system. Mer information kring projekteten kan tänkas presenteras via PM framöver.

Danska IPO marknaden glödhet och likaså säkerhetsbranchen

Säkerhetsbranschen står inför tillväxt då världen är en osäker plats. Väljer marknaden att värdera bolaget efter dess framtida potential är sannolikheten stor att vi får se en betydande uppgång i aktien kommande veckorna.

De flesta svenskarna missade robotbolaget Odico som var senaste danska succe IPO (Odico endast 36 ägare på avanza). I Danmark spekuleras det i att Risk Intelligence har en ännu större potential än Odico, även om bolagen skiljer från varandra. Att vi får se en liknande utveckling i Risk Intelligence är fullt möjligt.

När börsen öppnade idag var det endast 134 st ägare på avanza av aktien, vilket är ytterst få. Det kan alltså bli mycket "trångt i dörren" om även svenska investerare väljer att ta position i Risk Intelligence!

Odico steg från noteringskursen på 8.8 DKK och toppade på hela 48.9 DKK. En uppgång efter nio dagar på 455,68 procent.

Disclaimer:

Är själv aktieägare, all handel med aktier medför en risk och beslut sker på eget ansvar. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

https://ipo.se/risk-intelligence-a-ss-nyemission-kraftigt-overtecknad/

https://www.fyens.dk/odense/Fynsk-robot-paa-boersen-Odico-fik-3632-nye-ejere/artikel/3268131

https://www.ibm.com/blogs/blockchain/2018/01/digitizing-global-trade-maersk-ibm/

https://riskintelligence.eu/sites/default/files/2018-07/Risk%20Intelligence%20-%20Memorandum.pdf

https://www.investing.com/equities/odico-technical

https://www.riskintelligence.eu/

https://www.youtube.com/watch?v=Ba4an6yZ2eI

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?