Post entry

Robert Friman – First North, omvänd split, P/E mm.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nu har det gått några veckor sedan jag sist skrev om Friman. En någorlunda rättvis uppvärdering har sedan dess skett men stabiliteten saknas. Trots allt positivt som meddelats stabiliserar vi oss inte över 0,5 vilket jag tycker hade varit rimligt. I läget när en aktie drar uppåt dyker också alltid kritikerna in med mer eller mindre osammanhängande inlägg. Friman är inte befriat från dessa, inte sällan skriver de inget om någon annan aktie heller. Följ med här, så ska jag försöka ge min syn på vad som hänt och händer nu.

Min tidigare analys av Friman: http://www.redeye.se/analys/userreport/robert-friman-den-observante-guldvaskaren

Vi kan börja med att beta av den tråkiga biten, ”trollen”. Huvudargumentet de viktar sig med är ”jag skulle aldrig investera i ett bolag med så skyhögt P/E” – mitt svar är enkelt; var glad över att Friman har ett P/E! Att ett bolag har ett P/E-tal betyder att det går med vinst. Sätter ni nu det i rätt paritet så blir det ännu bättre, Friman är i nuvarande fas ett tillväxtbolag – alltså ett tillväxtbolag som bär sina kostnader. Då förstår ni kanske att man skulle kunna skynda på sin tillväxt duktigt genom att gå med förlust, nu har man dock valt att låta verksamheten bära sina egna kostnader. På så sätt behöver vi inte oroa oss för en nyemission eller liknande för att rädda företaget. Man har ca 3 miljoner i kassan dessutom, en kassa man lätt hade kunnat börja äta på för att hålla bolaget flytande – nu har man den istället i beredskap för att kunna investera om man vill.

Värdet på färdiga varor är ca 10 miljoner, råvarulagret är ca 5 miljoner. Det här är kostnader man redan har täckt alternativt täcker av i den löpande verksamheten. Det är framtida intäkter.

Ibland hade man nästan önskat att Friman gick med förlust – iaf ur det kortsiktiga värderingsperspektivet. Då hade man likt Precise Biometrics kunnat lova om framtiden. Folk hade gång på gång försvarat bolaget med att tillväxtbolag inte måste gå med vinst i början osv, det som komma skall kommer. Det här tankesättet verkar dock fullständigt pulveriserat i läget där företag väljer att hålla reda på pengarna. Det hade ironiskt nog inte förvånat mig om värderingen varit över kronan redan i så fall.

Mitt råd är därför följande, sluta stirra på P/E i dagsläget då det är fullständigt irrationellt att diskutera P/E-värdet i det här läget. Ska ni likväl göra det, var då förbannat glada över att bolaget öht har ett P/E med nuvarande expansionstakt. Jag räknade igenom nyhetsrubrikerna om lanseringar på aktietorget innan jag skrev det här inlägget… 11 stycken lanseringsnyheter har man släppt, lanseringar om ca 15 länder täcker dessa nyheter och detta är under Q1 2016. I mina ögon känns prognosen från bolaget i underkant, skulle det inte bli mer än så skulle dessa lanseringar betyda att man under 2016 inte skulle ha växt någonting från H2 2015 räknat på årsbasis, låter det verkligen rimligt?

Nästa del vi fått att ta ställning till är den omvända spliten. Där väljer människor att lyfta fram en artikel från Placera där man i huvudsak riktar in sig på Eniro och PA Resources kursutvecklingar efter att antalet aktier minskats. Ingenstans tar man hänsyn till att Eniro och PA Resources är/var bolag i kris, är Friman i kris tycker ni? Att antalet aktier minskas kommer leda till att vi får jämnare handelsintervall då vi slipper örestradeing. För Friman kommer det att innebära mindre administration, t.ex. vid framtida utdelningar. Ur ett psykologiskt perspektiv kommer det att locka större investerare då man förhoppningsvis får en lugnare handel.

Sist men inte minst har Friman meddelat att man avser att byta lista till First North. Det känns betydligt mer seriöst att hamna under Nasdaq än AktieTorget. AktieTorget ses av många som en skojarlista och därför drar sig vissa helt ifrån att investera i bolag noterade där, tänk rosa listan i Wolf of Wallstreet för er som sett filmen. Vad som är positivt mer konkret är att dels öppnar listbytet upp för investeringar från utlandet men framförallt är det en förtroendeuppdatering av bolaget i sin helhet. Förvisso är handelsplatsen inte fullt reglerad men Nasdaq kan man utgå ifrån inte släpper in vilket skräp som helst. Det här är en uppgradering vilket kommer att ge ett positivt signalvärde. Vidare positionerar man sig för framtida inflytt på ”finbörsen”; small cap.

Kontentan av situationen är att Friman är på väg att övergå till att bli ett bekräftat kvalitetsbolag som fortfarande har tillväxtfasen kvar. Friman har ordning på sina finanser vilket tar bort risken för kollaps. Prognosen måste vara satt i underkant – ska inte dessa ~15 länder man lanserats i under 2016 innebära att man växer finansiellt? Otroligt i mina ögon. Det lär dessutom bara vara en tidsfråga innan det där PM:et om USA kommer. Jag vågar inte sitta utanför, att vi inte ska nå börsvärde som motsvarar 1 kr/aktie med dagens antal aktier under 2016 känns otroligt, frågan är om det räcker? Jag har svårt att tro att H2 för 2015 på årsbasis ska bli det vi får 2016, tänk på att man växte successivt varje kvartal under 2015. Det borde i det kortare perspektivet finnas en kurs om 0,7-0,75 att sukta om.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?