Post entry

Rottneros, Kina tankar massa igen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Var tvungen att skapa en ny blogg efter att ha läst kommentarer från Södra igår ang. massapriset. Min profetia verkar stämma med masspriser som kommer ligga fortsatt högt vilket innebär att Rottneros utan driftstopp borde kunna generera minst 50 MSEK i nettovinst per kvartal.

Med en nettovinst på 50 MSEK per kvartal, 200 MSEK på helåret så blir börsvärdet på 850 MSEK en skämt enligt mig. Eller vad säger ni andra?

Med den ökade riskaptiten som är förhärkande just nu borde Rottneros lyfta och flera aktörer har varit inne och tankat tungt sen jag skrev mitt senaste inlägg, bl.a. har Swedbank börjat handla igen men framförallt är det Enskilda och Erik Penser. Slutar bara Evli sälja (förhoppningsvis snart) så borde vi kunna få ett lyft över 6 kr.

Klipper in pm:et från Direkt nedan:

SÖDRA: INGA INDIKATIONER SÄNKT MASSAPRIS I HÖST/VINTER - VD(R)

14:24
(Rättar rubrik till sänkt massapris)

STOCKHOLM (Direkt) Det finns inga indikationer på att massamarknaden skulle försvagas under hösten eller den tidiga vintern.

Det säger Södras vd Leif Brodn i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

De resonemang vi för med våra kunder går i princip ut på att vi inte har någon mer massa att sälja än den vi säljer. Våra lagernivåer är väldigt låga och det finns därmed fog för att säga att konjunkturen för långfibermassa är fortsatt stark, säger Leif Brodn.

Priset på blekt långfibrig sulfatmassa, NBSK, rörde sig under våren och sommaren successivt uppåt, bland annat i spåren av jordbävningen i Chile i slutet på februari som påverkade utbudet på världsmarknaden.

Södra, som är en av de ledande producenterna på den globala massamarknaden, skruvade i början av maj upp priset på NBSK-massa till 980 dollar per ton. Men efter det har läget på massamarknaden lugnat sig och massapriset har endast rört sig marginellt sedan på början av juli till dags dato.

Normalt sett skulle priserna ju ramla ned så här dags, men det nya är att virkessituationen är som den är. Marginalkostnaden för virket är väsentligt mycket högre och det finns ingen råvarubas som man som massatillverkare kan kasta sig över och öka produktionen på marginalen, säger Leif Brodn.

Även om priset på långfibermassa i Europa har varit stabilt sedan i början av juli, har strukturen på massaköparna har ändrats.

Södras vd pekar på en utveckling under det första halvåret där kunderna i Europa vaknade till liv, samtidigt som de stora kinesiska massaköparna lyste med sin frånvaro.

Köpare från Kina har i princip varit osynliga med sitt köpintresse under inledningen av det här året. Det som räddat marknaden är ju att Europa har vaknat till och det rejält, säger Leif Brodn som konstaterar att det är tydligt att papperskunderna i Europa stadigt får det bättre.

Det är visserligen något som sker från låga nivåer, men det är en utveckling vi väntat på under de senaste sex åren, säger Södras vd.

Samtidigt har alltså de kinesiska köparna varit relativt osynliga, men det är en utveckling som den senaste månaden har ändrats. De kinesiska massaköparna är på väg tillbaka på marknaden.

Efter sommaren har de kinesiska köparna vaknat till igen. Det är under den sista månaden som vi sett ökade förfrågningar från Kina och det är goda volymer man efterfrågar.

Köparna från Kina var under 2009 mycket aktiva på den internationella massamarknaden och spekulationerna har varit intensiva kring hur stor del av de kinesiska massaköpen som motsvarar den reella efterfrågan.

En titt i statistiken visar att de kinesiska köparna köpte mer än de konsumerade ifjol, medan det omvända förhållandet gäller för inledningen av 2010.

Min gissning är att vi även ser en lagerkomponent i det köpbeteende vi ser just nu från Kina, säger Leif Brodn.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?