Post entry

Sammanfattning av 2019 och portföljuppdatering

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

2019 lider mot sitt slut och det är dags att summera. Efter ett tufft 2018 då jag tappade cirka 5% har mycket gått rätt 2019. Med några veckor kvar på året är portföljen upp 76% efter några rejäla fullträffar.

Om vikten av att hålla huvudet kallt och fokusera på sin edge

När jag skrev sammanfattningen för 2018 i december förra året var stämningen på börsen smått apokalyptisk. Börsen var i ett rejält "risk-off mode" med stora nedgångar i tech, tillväxt och småbolag. Jag avslutade min blogg med följande formulering:

"Även om utsikterna för 2019 ser ganska mörka ut i nuläget med inbromsande konjunktur, handelskrig, hög skuldsättning och ett svajande EU som främsta orosmoln, så tror jag det finns goda chanser till positiv avkastning med en stockpickingstrategi. Jag har viss beredskap för sämre tider men har aldrig tyckt att min edge i aktiemarknaden var att calla riktningen. Min kassaposition har pendlat mellan 10% och 30% under 2018 men jag har under hösten allokerat mer pengar till börsen i takt med att kurserna fallit i exempelvis SyntheticMR och Fortnox. Bolag som drivs av strukturella drivkrafter bör kunna öka i värde även med en sämre riskaptit och marknaden har sågat ner vissa aktier för hårt tror jag."

Detta visade sig stämma ganska bra även om just SyntheticMR haft fortsatt tufft. I perioder av stor turbulens är det lätt att ryckas med och se allt svart. Vi hade en liknande period i somras när börsen föll 10% på 5-6 veckor. Aftonbladet smällde upp en löpsedel med rubriken "Ekonomiexperterna varnar för kraftig nedgång på börsen - bästa tipsen för att rädda ditt sparande". Bara dagar senare bottnade börsen för att stiga nästan 18% på tre månader.

Ovanstående visar varför det är så viktigt att försöka fokusera sin energi där man har en edge. Jag kommer aldrig bli bäst på att förutsäga börsens generella riktning, utgången av handelskrigen eller hur djup en recession blir. Därför är det totalt bortkastad tid att ägna en tanke åt makro. Istället lägger jag all min tid åt att för att förstå mikro, dvs vad som händer i bolagen jag följer. Jag ägnar all min tid till att samla datapunkter och information kring de bolag jag äger (cirka 10-15) samt bolag jag bevakar (50-100). Här går det att få en edge med hjälp av sociala medier, internet och ett nätverk av smarta personer.

Modifierad strategi

I grund och botten är min strategi att hitta skalbara tillväxtbolag tidigare än den breda massan / det institutionella kapitalet. Aktier i denna kategori blir stora vinnare om de lyckas eftersom de 1) växer snabbt, 2) vinsten växer snabbare än försäljningen, 3) värderingsmultipeln expanderar när institutioner köper in sig. Alla mina stora home-runs genom åren har följt denna formel från när jag köpte CellaVision på 18 kronor till när jag började köpa Surgical Science på 40 kronor.

Men att försöka vara före "alla andra" innebär också att det ibland blir fel. Att köpa något innan en trend är uppenbar innebär att man måste chansa lite. Ett par positiva datapunkter (jag kallar dem "gröna skott") kan räcka för att väcka mitt intresse, men ibland är det inte början på en trend utan snarare ett falskt utbrott. Exempel på detta var när jag köpte Scandidos inför Varians validering, som jag trodde skulle bli startskottet på en tillväxtfas. Bolaget tog därefter två orders i USA på kort tid, men sedan tog det tvärstopp. Eller när jag köpte Micro Systemation i våras inför vad jag trodde var en acceleration drivet av bolagets försäljning av kiosker. I detta fall lutade jag mig för mycket på det jag uppfattade som en tonförändring i VD-ord samt i conference calls.

En annan lärdom som jag skrivit om tidigare är risken med att köpa olönsamma bolag. GomSpace och rymdtemat är ett bra exempel på att riskerna är höga, särskilt i kombination med kapitalintensiva branscher (hårdvara/tillverkning) . Det är fascinerande och skrämmande hur mycket kapital GomSpace har tagit in under de 3.5 år man funnits på börsen, cirka 600 miljoner kronor. Det krävs "flawless execution" för att inte aktieägarna ska få genomlida mycket smärta med den typen av kapitalbehov.

Sammanfattningsvis har jag bestämt mig för att fokusera ännu hårdare på lönsamma bolag (eller bolag som är mycket nära lönsamhet) och ännu mer på den sektor jag tjänat i särklass mest pengar på historiskt; hälsovård. Inom hälsovård har jag framförallt varit lyckosam inom medtech och med leverantörer av verktyg till läkemedelsutveckling och forskning (Genovis, Chemometec). Biotech har under vintern igen visat sig precis så omöjligt att förutspå och så riskabelt som jag egentligen alltid trott. Jag tänker främst på kollapserna i Moberg Pharma och Hansa Medical. Jag har därför bestämt mig för att ignorera denna stora grupp av bolag helt framöver (med undantag för en liten position i IBT). Min tidigare position i PledPharma är alltså såld under hösten.

Mina tio största innehav per idag är Surgical Science, Chemometec, Sedana, SyntheticMR, Genovis, C-RAD, Iconovo, Mentice, IBT och Biovica. Kassan uppgår till cirka 10%.

Innehav som ägdes vid ingången av 2019 och som sålts under året är alltså Xvivo, PledPharma, Fortnox och Cinnober. Två innehav köptes och såldes under året, Admicom och MicroSystemation. Den senare blev portföljens enda riktiga mina, med en nedgång på cirka 40% från köp till försäljning.

Portföljgenomgång

Surgical Science är årets stora glädjeämne. Aktien är upp cirka 300% och en av börsens stora vinnare. Allt sedan noteringen för 2,5 år sedan har jag trott mycket på bolagets satsning mot robotkirurgi och känt stor tilltro till VD och styrelse. I ärlighetens namn har kanske den egna satsningen på OEM inte varit så framgångsrik hittills. Intäkterna från de två befintliga avtalen är små och inga nya avtal har tecknats ännu (även om det verkar som om ett avtal med Medtronic ligger nära). Och tillväxten i kärnverksamheten har varit OK men inte fantastiskt sedan IPO, cirka 15% årligen. Men där bolaget verkligen slagit mina förväntningar hittills är på M&A. Köpet av Sense Graphics i somras måste kvala in på alla tiders topplista över lyckade förvärv. I ett slag blev Surgical Science rejält lönsamt samtidigt som man fick stor exponering mot branschledaren inom robotkirurgi, Intuitive Surgical. Man mer än dubblade utvecklingsavdelningen och fick betydande synergier och stärkt trovärdighet gentemot andra potentiella OEM-kunder. Flera stora, långsiktiga institutionella ägare kom in via en riktad emission. Allt detta åstadkoms samtidigt som prislappen på det förvärvade bolaget var enbart 7.5x förra årets rörelseresultat.

Surgical Science är idag ett "upptäckt" case med hög värderingsmultipel relativt nuvarande lönsamhet. Är det då dags att sälja och leta efter nästa oupptäckta bolag? Nej, jag tror att SUS har en mycket lång tillväxtperiod framför sig med kraftig tillväxt inom robotkirurgi / OEM, ackompanjerat av stadig tillväxt inom medicinsk simulering för akademin. Bolaget ser ytterligare förvärvsmöjligheter på en fragmenterad marknad och givet hur bra man genomförde förvärvet av Sense Graphics finns anledning att hoppas att man kan skapa aktieägarvärde igen. SUS är fortsatt min största position.

Chemometec. Efter att ha haft Chemometec på radarn något år började jag köpa in mig runt 140-150 kronor innan sommaren. Chemometec levererade ett par bra rapporter och jag bestämde mig för att dubbla innehavet i början av oktober. Bolaget gjorde kort därefter sin första roadshow till Sverige någonsin och aktiemarknaden blev tok-believer över en natt. Aktien rallade 80% på kort tid innan styrelsen levererade en dansk skalle; VD sparkas, aktien -20%. Efterföljande helg utsågs en ny VD, tidigare anställd i Chemometec. Bolagets kommunikation kring denna rockad var synnerligen undermålig och nu väntar marknaden på bevis att tillväxten kommer fortsätta i oförändrad takt. Personligen tror jag på bolagets förklaringar att en ny VD-typ behövs för nästa fas i utvecklingen och jag tror därmed att nedgången är överdriven.

Så vad gör då Chemometec? Bolaget är marknadsledande inom instrument och förbrukningsmaterial för cellanalys. Den verkliga tillväxtdrivaren är immunoterapi, ett hajpat område inom läkemedelsutveckling där patientens egna immunförsvar programmeras att attackera den specifika tumören. Än så länge finns bara tre FDA-godkända sådana läkemedel men forskningsaktiviteten är febril med uppemot 1000 preparat i pipeline. Som en av två stora leverantörer tillsammans med Beckman Coulter rider Chemometec på denna guldrusch. Och i takt med att fler läkemedel når marknaden kommer volymerna på förbrukningsvaror att öka.

Sedana Medical har också ett mycket starkt 2019 bakom sig. Bolaget har fortsatt växa försäljningen trots att man opererar i en off-label-miljö med begräsningar i hur man kan marknadsföra produkten. Studien i Tyskland fortsätter mer eller mindre som förväntat och är veckor från att vara fullrekryterad. Via en riktad nyemission har Sedana fått in en rejäl krigskassa för offensiva satsningar för att etablera sig som ohotad etta inom inhalerad sedering. Bolaget sponsrar två prövarinitierade studier i Frankrike som syftar till att visa att inhalerad sedering är bättre än intravenös dito. Lyckas man med detta kommer sedanas produkter bli golden standard med en penetrationsgrad på 50% eller mer gissar jag.

Det är svårt att inte imponeras av detta bygge och även om aktien är upp knappa 70% i år får Sedana fortsatt stort förtroende i min portfölj som ett av mina absolut största innehav. Börsvärdet ser högt ut i förhållande till försäljning och resultat även i Sedana. Men tillväxten idag är inte en bra reflektion av potentialen eftersom försäljningen sker utan myndighetsgodkännande och till stor del endast genereras i Tyskland. Mitt bet är att Sedana lyckas etablera inhalerad sedering som standard i intensivvården över tid och då kommer enorma värden skapas. Om man antar att Sedana tar 10% av den uppskattade världsmarknaden om 20-30 miljarder kronor årligen så bör man tjäna 35-40% i EBIT. Det skulle ge 1 miljard i årlig EBIT och ett börsvärde på 20-30 miljarder kronor mot dagens 3 miljarder. Delar man denna uppfattning spelar det mindre roll om det tar 5 eller 10 år att nå dit.

SyntheticMR har varit portföljens största besvikelse under 2019, även om aktien har repat sig från lägstanivåerna. Bolaget genomgår en stor strategiomläggning, regisserad av nye VD Ulrik Harrysson. Bakgrunden är att bolaget historiskt har misslyckats med att omvandla avtalen med ffa Philips och Siemens till försäljning. Tanken med den nya strategin är att SyntheticMR ska ta en mer aktiv roll i försäljningsarbetet, vilket jag tror är rätt.

Behovet av en ändrad strategi har blivit tydligare i takt med att SYNTs tillväxt saktat in. Att det rått delade meningar hur bolaget skulle hantera denna situation är ingen vågad gissning, eftersom ordförande Yvonne Mårtensson avgick hastigt och lustigt efter att bolaget kommunicerat att man satsar på att bygga upp en mindre egen säljstyrka på några utvalda marknader. Ett intressant sidospår - när Zlatko Rither ersatte Yvonne som VD på CellaVision för några år sedan gjorde CellaVision precis detta; man satsade på att komma närmare sina OEMs (Sysmex, Beckman Coulter) för att därigenom höja attach rate. CellaVision har sedan dess dubblats i storlek.

Tillbaka till SYNT. Det som händer nu är alltså att bolaget har anställt en handfull säljare för bland annat USA och Indien. Kostnader för dessa satsningar syns från dag 1 medan tillväxten kommer tidigast 6-9 månader senare. Således kommer troligen inte Q4 visa någon större förbättring av tillväxt medan vinsten påverkas negativt av ökade kostnader. Det som kan driva aktien på kort sikt är snarare ett fördjupat samarbete med General Electric eller nya OEM-avtal med exempelvis Toshiba eller United Imaging för den asiatiska marknaden.

Mitt bet är att VD Ulrik Harrysson gör rätt saker för att accelerera tillväxten. Eftersom bolaget är ett mjukvarubolag med obefintliga enhetskostnader kommer vinsten snabbt växa om försäljningen lyfter. Här lutar jag mig alltså på VDs bedömningsförmåga, vilket kan vara farligt (vem minns inte Veronica Augustssons huvudlösa satsningar på Cinnober), men jag tycker Ulrik ger ett genomprofessionellt intryck och hans tidigare erfarenhet av att implementera Danaher Buisness Systems (https://www.danaher.com/how-we-work/danaher-business-system) ger bra förutsättningar att lyckas.

Genovis har forsat fram och är upp 300% i år. Jag började köpa runt 11 kronor och har ökat i omgångar upp till runt 20 kronor. Med ett GAV runt 15-16 kronor är innehavet upp cirka 70%. Här var jag dock verkligen inte tidig in. Jag träffade VD redan när aktien kostade runt 5 kronor men blev tyvärr inte övertygad om tillväxtmöjligheterna förrän efter ett par riktigt starka rapporter. Att köpa en bevakningspost tidigt kan ha ett stort värde och göra det lättare att vara på bollen "när det händer".

Så vad motiverar denna uppgång i Genovis under 2019? Förutom att bolaget fortsatt att växa starkt i det traditionella kärnområdet (enzym för läkemedelsanalys), så har man fått ett stort genombrott inom läkemedelsproduktion (”Bioprocess” i rapporteringen) via den stora order på 13,5 miljoner kronor som levererades i Q3. Självklart finns risk att denna order är en engångshändelse men jag och marknaden tror snarare att det är en föråkare inför vad som komma skall. Volymerna inom läkemedelsproduktion är 100 gånger större än volymerna inom läkemedelsanalys, varför genombrottet verkligen är en game-changer. Aktien kommer vara otroligt nyhetsstyrd under lång tid framöver eftersom värderingen jämfört med 2019 års resultat är extremt hög.

Enligt bolaget är den order man fått hittills inom produktion för en fas I-studie. Om denna faller väl ut kommer kunden behöva uppskattningsvis minst 5 gånger så mycket material för en fas II-studie. Volymerna bör inte vara mindre i fas III. Hur stora volymer är i eventuell produktion beror på hur väl läkemedlet i fråga säljer för.

I ett scenario där Genovis kärnverksamhet fortsätter växa 25-30% per år fram till 2023 och det nya benet inom läkemedelsproduktion säljer för 100 miljoner kronor (motsvarande cirka två orders för två fas II-studier) så kan Genovis omsätta 250 miljoner kronor 2023 med 40-50% ebitmarginal. Då kommer börsvärdet vara minst 100% upp från dagens nivå. Med tanke på att vi endast har en datapunkt på affärsområdet Bioprocess är detta bara gissningar i nuläget; utfallet kan avvika kraftigt åt båda håll.

Utöver nämnda två affärsområden har Genovis ett tredje ben inom ADC (Antibody Drug Conjugates), en teknik där man fäster läkemedel på en antikropp, som därmed mycket exakt kan binda på så kallade målprotein på en tumörcell. Genovis har arbetat med Thermo Fisher inom detta område sedan 2016 och tagit fram en länkteknik kallad GlyClick. Ambitionen är att upprätta en profit share med Thermo Fisher där de båda parterna delar på en royalty från läkemedel som utvecklas med hjälp av GlyClick. Då ADC är ett fokusområde för läkemedelsbolag (Astra köpte exempelvis in sig i Daiichi Sankyos ADC-preparat för bröstcancer i våras) inom cancer finns förutsättningar för stort värdeskapande för Genovis i ett långsiktigt perspektiv.

C-RAD. Efter bolagets bokslut i våras var det tydligt för mig att bolaget gått in i en fas av lönsam tillväxt efter många år av nyemissioner. Det faktum att C-RAD är ett av börsens minst institutionsägda medtechbolag lockade också. Efter ett besök hos bolaget i Uppsala kände jag att mycket var på plats för en riktigt bra aktiestory. In a nutshell;

C-RAD är en av två stora leverantörer av produkter för patientpositionering i samband med radioterapi. Sjukvården har gradvis övertygats av behovet av tekniken och enligt VD Tim Thurn är nu posioneringsprodukter ett naturligt inslag i majoriteten av alla upphandlingar i västvärlden. På den installerade basen av linacs är attach-rate i dag cirka 13%, men C-RAD tror att denna kommer stiga mot 30-40%. En drivande anledning är att radiologin gått från att enbart fokusera på att döda tumören till att nu även lägga stor vikt vid precision. Med ökad precision minskar risken för skador på intilliggande vävnader, vilket leder till ökad livskvalitet för patienter och lägre kostnader för samhället. Boston Consulting Group instämmer i de goda tillväxtförutsättningarna för C-RADs teknik och prognosticerar 15-20% tillväxt kommande 5 år.

En återkommande invändning mot C-RAD som investering har varit att bolaget hittills haft svårt att få häv på sin fina intäktstillväxt; med andra ord att lönsamheten släpat efter för mycket. Att C-RAD nu skrivit ett distributörsavtal med Elekta för den Nordamerikanska marknaden kan ändra detta radikalt. Avtalet kan inte bara hjälpa C-RAD ta marknadsandelar på världens största marknad, den försäljning som Elekta genererar kommer med mycket hög inkrementell marginal, gissningsvis uppemot 50%. Detta innebär att C-RADs lönsamhet står inför ett stort lyft under 2020 och framåt.

Iconovo utvecklar inhalatorer och pulverformuleringar. Tillsammans med partners, främst generikabolag vill man lansera generiska produkter av blockbusters med utgångna patent inom framförallt astma och KOL.

Inhalerade produkter skiljer sig från vanliga läkemedel eftersom det är en sammansatt produkt där inhalator och läkemedel godkänns tillsammans. Om man ska lansera en generika krävs båda komponenterna samt att samma dos levereras till patienten som med orginalprodukten. Den generiska produkten får alltså varken vara bättre eller sämre. Detta i kombination med tekniska svårigheter som pulveregenskaper mm gör att generisk konkurrens hittills varit obefintlig för läkemedel med utgångna patent, trots att potentialen är enorm. Den totala försäljningen för de tre stora produkterna Spiriva, Advair och Symbicort uppgår till 10 miljarder dollar årligen.

Genom att samarbeta med Iconovo, kan ett generikabolag få hjälp att övervinna dessa tekniska och regulatoriska hinder och därmed komma snabbare till marknaden och sänka sin risk. I utbyte erhåller Iconovo en royalty på 5-10% av försäljningen.

Iconovo har idag inga lanserade produkter på marknaden men arbetar med generikabolag i ett antal projekt. Under utvecklingstiden erhåller Iconovo vissa milstolpar vilket historiskt har givit god kostnadstäckning (så god att man visat vinst vissa år). Tanken bakom den riktade emission på 60 miljoner kronor som genomfördes under hösten är att accelerera bolagets utveckling. Bolaget har inte varit överdrivet tydliga med hur pengarna ska allokeras men man kan exempelvis tänka sig att bolaget tar utvecklingen längre själv innan man söker upp partners, för att på så sätt kunna erhålla en högre royaltysats.

Risken i Iconovo måste anses klart högre än i de flesta andra bolag jag äger, men potentialen är enorm givet marknadens storlek. Förutom det faktum att man är välfinansierat och har god kostnadstäckning under utvecklingen är också huvudpersonerna något som sänker risken avsevärt anser jag. VD och flera av de anställda kommer från Astra Zenecas gamla inhalationsdivision där de utvecklade bland annat turbuhalern.

Mentice tillverkar i likhet med Surgical Science produkter för medicinsk simulering. Bolagen addresserar dock olika anatomier; SUS fokuserar på buk/tarm medan Mentice fokuserar på blodkärl och hjärta. Utöver kunder inom den direkta sjukvården är även medtechbolagen stora kunder till Mentice. Om en medtech-OEM ska lansera en ny produkt, exempelvis ett nytt implantat så behöver kirurgerna träna på ingreppet. Mentice blir en logisk partner för att sänka lanseringsrisken för en OEM eftersom handhavandefel vid operation med exempelvis en ny hjärtklaff kan få ödesdigra konsekvenser både för patienten och produktens framtid med miljarder kronor i utebliven försäljning som följd. 

Den stora potentialen för Mentice framöver är dock om man lyckas få snurr på försäljningen av sina produkter via Siemens och Philips så kallade Catheter Labs. Här har Mentice avtal som innebär att Siemes/Philips får en del av första årets intäkt på cirka €100,000 som utgörs av hårdvara samt en 1-årslicens av samtliga träningsmoduler. Efter ett år får kunden / sjukhuset välja vilka moduler man vill förlänga licensen för och dessa intäkter behåller Mentice, uppskattningsvis €20,000 årligen. Lyckas Mentice nå en hög attach-rate med Siemens och Philips (som vardera säljer cirka 750 Cath Labs per år), så kommer man sitta med en installerad bas som tickar licensintäkter. Utöver nyförsäljningen så finns cirka 40,000 Cath Labs installerade i världen. Potentialen är mycket stor för Mentice om man kommer in på allvar med sina licenser.

Aktien har dock varitnågot av en besvikelse så här långt. Bolaget satte aggressiva tillväxtmål i samband med sin börsnotering och började med att missa dessa grovt för 2019. Det är framförallt medtechförsäljningen som varit sämre med uteblivna kontrakt. I kombination med att Cath Labs-försäljningen inte kommit igång ännu ser 2019 ut att bli ett förlorat år med låg tillväxt.

IBT har varit en riktig berg-och-dalbana sedanjag köpte in mig i emissionen i början av 2018. Efter två förseningar startades äntligen den stora fas III studien med bolagets huvudprodukt IBP-9414 i somras. Studiestarten i kombination med att FDA visat sig ytterst välvilliga till IBT genom att låta bolaget använda dubbla oberoende slutpunkter (både tarmsjukdomen NEC och så kallad "feeding tolerance", ett mått på hur bra barnet äter), gjorde att aktiemarknaden fick glädjefnatt och skickade upp aktien till 270 kronor under sommartunn handel.

Aktien har dock halverats under höst/vinter efter en kavalkad av mindre positiva nyheter. Först sålde VD cirka 20% av sitt aktieinneav på 213 kronor. Därefter meddelade bolaget att patientrekryteringen gick trögare än väntat, vilket bolaget sedermera har addresserat. Slutligen kom uppgifter om att Christian Hansen har lanserat probiotiska produkter mot NEC.

Insiderförsäljningar tas i princip alltid emot negativt, och när de efterföljs av förseningar säljer många i affekt. Men värdet av en FDA-godkänd behandling mot NEC är inte mindre än tidigare och även om man kan tolka Christian Hansens lansering som att konkurrensen kan bli hårdare än väntat så kan man omvänt säga att det validerar IBT’s projekt. Fördelen som IBT har gentemot CHR är att FDA har subventionerat utvecklingen av IBP-9414. En lyckad studie innebär därmed ett stort användande på den amerikanska marknaden där läkare kommer använda den FDA-godkända produkten i första hand tror jag. Jag halverade som tur är mitt innehav runt 230 kronor men har tills vidare kvar resten av positionen, som nu är ”gratis” eftersom jag hämtade hem mer än hela investeringen (köpte på 110-115 implicit via teckningsrätter).

Biovica är mitt minsta innehav och tillsammans med IBT och Iconovo ett av de mer riskfyllda. Biovica utvecklar ett blodbaserat diagnostiskt test för tumörtillväxt, DiviTum, i första hand tänkt att användas vid bröstcancer. Testet har dock redan bevisat sig även inom andra cancerområden såsom lungcancer. Genom att tidigt få svar på om tumörens tillväxt påverkas efter administration av vissa läkemedel, exempelvis Ibrance från Pfizer, kan läkaren snabbt dra slutsatsen om patienten får önskad effekt eller inte. Att behandlas med ett läkemedel som inte ger önskad effekt är naturligtvis inte önskvärt för patienten, som då snabbt bör byta behandling. Och eftersom vissa cancerterapier är extremt dyra (Ibrance kostar $12,000 dollar per månad har jag för mig) finns det hälsoekonomiska argument för att snabbt ställa diagnos så att man kan spara pengar genom att snabbare hitta effektivast möjliga behandling.

Personligen är jag på djupt vatten när det gäller att bedöma Biovicas teknikhöjd och konkurrenskraft. Att testet fungerar som bolaget beskriver känns troligt, baserat på de många studier som genomförts, på 1700 patienter aggregerat inom bröstcancer. Det som ger mig confidence att äga aktien är framförallt att ordförande Lars Holmquist validerar potentialen för mig. Lars har ett mycket starkt CV, bland annat tack vare den tidigare VD-rollen i EQT-ägda diagnostikbolaget DAKO som såldes till amerikanska Agilent. Lars sitter även i flera styrelser internationellt och har väldigt gott renommé.

En annan sak som också validerar Biovica är att man fått tillgång till en stor blodbank via ett avtal med amerikanska SWOG Cancer Research Network (finansierat av National Cancer Institute). Det är tydligen ovanligt att man på detta sätt öppnar upp för analys av gamla blodprov, vilket sänder en signal om SWOGs inställning till DiviTums potential. Via SWOG-samarbetet skapas dessutom relationer med marknadens mest namnkunniga Key Opinion Leaders, vilket ger DiviTum tyngd både regulatoriskt och kommersiellt. Analysen ska genomföras under början av 2020 och om resultaten är tillfredsställande kan man söka FDA-godkänt redan under slutet av 2020. Då bör värderingen av Biovica vara betydligt högre än dagens 250 miljoner kronor.

Avslutning

Min strategi att investera i mindre tillväxtbolag genom stockpicking har nu 8 års historik. Sedan starten 2013 har vi upplevt en period av fallande och mycket låga räntor vilket har gynnat detta tillgångsslag. Jag har således haft en period av expanderande multiplar (högre värderingar) i ryggen, vilket gör att min avkastning varit högre än den sannolikt skulle varit med högre räntor. Dock är jag övertygad om att man med egen analys kan slå börsen med hästlängder över tid med denna strategi.

Den ackumulerade avkastningen över dessa 8 år är nu 2800%, motsvarande i snitt drygt 50% per år. Det är inte en realistisk avkastning framöver och jag är medveten om att det är svårare än på länge att hitta billiga tillväxtbolag. Tvärtom, flera av bolagen jag äger är riktigt dyra i förhållande till nuvarande vinster, men det största hotet, stigande räntor, känns osannolikt med dagens obefintliga inflation.

De faktorer som driver deflation såsom outsourcing, lönearbitrage, fallande priser på teknik och bättre pristransparens via internet känns fortfarande relevanta. Låga räntor prisas också in på räntemarknaden, med 10-åriga räntor runt 0% i många av västvärldens länder.

I en värld med låga räntor kommer bolag som växer strukturellt att fortsätta att attrahera investerare. Digitaliseringar och effektiviseringar i vården är ett tema som kommer driva strukturell tillväxt i decennier. Nya, bättre mediciner och behandlingsmetoder likaså. Och för mig är det viktigt att jag faktiskt investerar i saker som är positivt för mänskligheten (snarare än exempelvis spel, tobak). Jag kommer därför fortsätta leta efter och investera i framförallt lönsamma bolag som har dessa trender i ryggen även om värderingarna känns svårsmälta på vissa håll. God Jul och Gott Nytt Börsår!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?