Post entry

Min Q1-rapport

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Dags för en kvartalsrapport för Q1 från mig!

Nådde jag målen?

Jag har två mål jag håller ögonen på. Dels ska jag per kvartal tillföra minst 45 000 SEK i nysparande. Utfallet här blev 55 000 SEK, eller alltså 22% över målsättningen. Kvartalet var dock gynsamt och jag var inte tvungen att ta några större oförutsedda kostnader, därav det positiva resultatet.

Det är andra målet är utvecklingen i aktie- och fondportföljen, som slutade Q1 upp 3.6% i SEK räknat. Här är målet för helåret den riskfria räntan + 8%. Den riskfria räntan har jag satt till 2.6% för 2011. Även här är jag alltså ok med i matchen så långt.

Jag en bred portfölj med ca 40% fonder, 10% råvaruterminer och 50% aktier. Min portfölj präglas av ett betavärde som är lägre än börsens. Jag vill ha en stabil värdeutveckling och försöker undvika stora svängningar. Dock tar jag till case-investering med högre kalkylerad risk när jag ser ett läge som passar mig. Under Q1 gjorde jag en lyckosam case-investering i Entraction. Mina vinster från Q1 kommer dock i huvudsak från Swing trading, samt att jag var något lyckosam i entry och exit vad gäller fondköpen.

Vid beräkning av min förmögenhet har jag till detta kvartal gjort en förändring. Jag kommer nu endast ta upp min fritidsfastighet till taxeringsvärde och inte använda spekulativt marknadsvärde (som dessutom är uppåt väggarna givet fundamenta gissar jag). Min nettoförmögenhet är då 1 149 000 SEK.

Analys av enskilda aktier

Det enda svenska bolaget som jag känner starkt för just nu är SCA. Det finns en säkert befogad rädsla att kostnadsökningar ska tugga på vinstmarginalen, men jag tycker ändå det finns saker som talar för bolaget. Dels har vi ett justerat eget kapital som ligger nära börsvärdet. Och då är den produktiva skogmarken värderad till 13000 SEK per hektar. 2 miljoner hektar produktiv skogsmark sitter man på. Hygienrörelsen i bolaget är dessutom mycket fin med starka varumärken som Tena, Libero och Libresse bland annat. Jag tror bolaget är bra exponerat för tillväxt. När BNP ökar i utvecklingsländer konsumerar man mer hygienprodukter och SCA har bra marknadsandelar och starka varumärken. Långsiktigt innehav med bra direktavkastning på ca 3.8% som också lämpar sig bra för swing trading.

Vad gäller IT-konsulterna så känns de som att de är tillbaka på rimlig värdering för första gången på många år. Ingen IT-konsultaktie intresserar mig särskilt just nu. Visst, håller t.ex. Avega i sin tillväxt är det säkert en mycket bra investering. Men tiden när man kunde köpa en krona för femtio öre, de är borta nu. Så jag förvaltar nog IT-vinsterna på annat håll. Risken är att investerarna i dessa småbolag kan tröttna om vi inte ser fortsatt allt högre kurser och då kan aktierna handlas ned helt omotiverat. Har hänt många gånger i t.ex. Softronic.

Under Q2 siktar jag på att inkludera även utländska aktier i min portfölj. Här är det Microsoft som är kandidaten, men jag investerar endast om kronan och aktiekursen står rätt. Tålamod krävs vid bra affärer! Särskilt som jag här pga courtaget blir tvungen att göra en enda investering.

Makroanalys

Annars är jag fortsatt positiv till silvret. Med de summor pengar som trycks nu räcker det med att bara en liten del av alla nytryckta junkpengar letar sig in silvret för att trycka upp kursen över 50 dollar. Så länge det är bra drag i Kina och så länge FED trycker pengar kommer silvret gå bra. Och så långt jag kan se kommer inte det att ändras. Nu verkar t.o.m. en mjukis som Paul Krugman vara orolig för att FED inte ska lyckas med konststycket att krympa balansräkningen när stunden kräver det, vilket gör att inflation modell värre hotar. Det är open heart surgery man ägnar sig åt! Vad gäller oljan och guld är jag långsiktigt positiv men tror på relativ stiltje under Q2.

Många sektorer i Sverige går som tåget just. Det är bl.a. akut brist på systemutvecklare i Stockholm och många konsultbolag är helt slutsålda. Bostadspriserna är fortsatt stabila, men bankanställda och mäklare menar att förstagångsköparna har svårt att ta sig in på marknaden och att många bolåneansökningar avslås. Idag var det en intervju med en tjej i DN som köpt en 1:a på 30 kvm som kostade 2 130 000 SEK. Hon är säker på att hon gjort en bra affär. 71 000 SEK per kvm blir det. Det är en stor ungdomskull som ska flytta ut nu så priset på små lägenheter lär vara fortsatt höga. Nu börjar dock priserna närma sig bristningsgränsen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?