Post entry

Scandinavian Enviro Systems - Michelins intåg och stora triggers i Q2.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Styrelsen för Scandinavian Enviro Systems har i enlighet med en avsiktsförklaring avseende ett långsiktigt strategiskt partnerskap med den franska globala däcktillverkaren Michelin, beslutat genomföra en riktad nyemission. Den leder till att Michelin blir största ägaren i bolaget.

Emissionen är om ca 32,5 MSEK varigenom Michelin (genom det helägda dotterbolaget Michelin Ventures SAS) tecknar aktier i Enviro motsvarande ett ägande om 20 procent efter emissionen. Det strategiska partnerskapet avses omfatta bland annat upprättandet av en gemensamt ägd återvinningsanläggning för uttjänta däck samt ett gemensamt utvecklingsarbete för att bredda möjligheterna med de material som återvinns med hjälp av Enviros teknologi.

  • Börsvärde ca 200m
  • Kassa ca 74m
  • Största ägare Michelin och Pegroco Invest (20% och 10% var).

Stora triggers i närtid

  • "Ett slutgiltigt avtal avseende det strategiska partnerskapet med Michelin beräknas kunna ingås runt halvårsskiftet 2020".
  • "Enviro för även i skrivande stund diskussioner kring anläggningsprojekt med andra parter i bland annat Danmark och USA".

Det strategiska partnerskapet ger Enviro kraftigt förbättrade förutsättningar för en global etablering av återvinningsanläggningar baserade på Enviros patenterade och ledande teknologi.

– Michelin är en av världens ledande däcktillverkare och det här samarbetet gör att vi kan etablera oss globalt på ett sätt som vi aldrig hade klarat på egen hand, säger Enviros styrelseordförande Alf Blomqvist.

Sedan tidigare har Enviro haft dialog med Michelin kring bolagets material och diskussionerna till just detta partnerskap har löpande förts det senaste året, uppger Thomas Sörensson.

"Partnerskapet gör att Enviro får tillgång till en av marknadens största användare av kimröksmaterial, Michelin, som då kan producera bland annat däck från återvunnet material", säger han.

Teknologin återvinner drygt 50 procent olja utöver de cirka 30 procent kimröksmaterial som upparbetas. Enviros teknologi möjliggör att kimröken kan återvinnas från utslitna däck för att sedan användas på nytt. Kimrök tillverkas traditionellt från fossil råvara och genom att återvinna materialet minskar koldioxidpåverkan.

Partnerskapet bolagen emellan omfattar bland annat upprättandet av en gemensamt ägd återvinningsanläggning för utslitna däck, samt ett gemensamt utvecklingsarbete för att bredda möjligheterna med de material som återvinns med hjälp av Enviros teknologi, heter det i pressmeddelandet.

"Nästa steg i processen blir att gemensamt med Michelin utvärdera var den första gemensamma anläggningen ska stå. I samband med det kommer vi se över hur vi kan nyttja Michelins styrkor när det gäller industrialiseringen och det arbetet påbörjas omedelbart", säger Thomas Sörensson.

Partnerskapet med Michelin avses i nuläget omfatta fyra huvudområden:

  • Ett utvecklingsavtal för att bredda användningsområdet för Enviros pyrolysteknologi
  • Michelins aktieinvestering om totalt 20 procent av Enviro efter emissionen, vilket gör Michelin till den största ägaren i bolaget
  • Ett gemensamt projekt för att bygga en anläggning för att industrialisera teknologin. Lokaliseringen av anläggningen kommer att beslutas vid ett senare datum.
  • Ett gemensamt leveransavtal mellan Michelin och Enviro

Enviro för även i skrivande stund diskussioner kring anläggningsprojekt med andra parter i bland annat Danmark och USA.

Mangold har en analys (innan utspädningen som skett) som motiverar följande riktkurser (Detta är innan man fick Michelin som delägare och partner).

  • Bear 0.5 (Efter utspädning ca 0.34).
  • Bas 1.50 (Efter utspädning ca 1.02)
  • Bull 3.50 (Efter utspädning ca 2.38)

https://insight.mangold.se/wp-content/uploads/2019/09/Scandinavian-Enviro-Systems-initial-2019-09-06.pdf

https://www.recyclingnet.se/article/view/701207/danskt_miljotillstand_till_dackatervinning?rel=related

https://www.recyclingnet.se/article/view/713490/enviro_i_strategiskt_partnerskap_med_michelin

https://www.envirosystems.se/sv/press-releases/enviro-har-forstarkt-kassan-med-325-msek-efter-genomford-nyemission-till-michelin-2020-04-30/

Detta är ingen köprekommendation. Gör er egna analys av bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?