Post entry

Seatwirl - en grön IPO som ligger rätt i tiden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Seatwirl satsar på att kommersialisera ny teknik för havsbaserad vindkraft. Detta ligger rätt i tiden då både svensk regering och EU satsar enorma belopp på investeringar i förnyelsebar energi.

Seatwirl är ett företag som sysslar med havsbaserad vindkraft och skall nu tecknas på First North. Handeln med aktien är schemalagd att påbörjas 22 december. Nyemissionen löper till 7 dec.

Beloppet på nyemissionen är 24 miljoner kronor och bolaget har en pre-moneyvärdering på 45,8 mkr. Det finns teckningsåtaganden för halva nyemissionsbeloppet. Det finns alltså bara 12 miljoner att slåss om för övriga.

http://www.nyemissioner.se/foretag/nyemission/seatwirl_ab/2727

Grön energi ligger rätt i tiden och jag är övertygad att även denna notering kommer att bli kraftigt övertecknad.

Jag tror dock att detta är ett bolag som man skall teckna för att ligga lång i och inte bara se som en teckna och sälj-notering.

Seatwirl håller på att ta fram ett vertikalaxlat flytande vindkraftverk. Fördelen med denna teknik är att man kan ha kraftverket ute på mycket djupare vatten där vindförhållandena är bättre. Det blåser mer och vinden är kraftiga ute på djupare vatten.

Sedan sommaren 2015 har Seatwirl en prototyp av kraftverket som testas i havet utanför Lysekil. Denna prototyp går under namnet Seatwirl S1. Ett litet filmklipp på protypen finner ni på Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=LEQD_eXc0us

Själva syftet med nyemissionen är att kommersialisera ett fullskaligt kraftverk under namnet S2. Denna prototyp är tänkt att installeras år 2020.

http://seatwirl.com/technology/seatwirl-s2

Marknadsvärdet vid noteringen landar på strax under 70 miljoner och detta är för att vi har över 3 år kvar innan kraftverket har kommersialiserats. Riskerna är förstås skyhöga så här tidigt i ett projekt. Väldigt mycket kan gå fel, men i mina ögon är detta en IPO som ligger rätt i tiden.

Möjligheten till att erhålla stora bidrag från svenska myndigheter och EU gör att risken ändå känns lägre än i många andra förhoppningsbolag.

OBS jag själv ingår inte som teckningsgarant men jag har tecknat 1000 aktier på en anmälningssedel. Det återstår att se hur många jag får.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?