Post entry

SeaTwirl - Lågt börsvärde och få aktier bäddar för uppvärdering - Ny IPO 22 Dec

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

SeaTwirl börjar handlas imorgon 22/12 SeaTwirl kommer bli ledande inom flytande kraftverk. Lågt börsvärde jämfört med konkurrenter bäddar för uppvärdering.

SeaTwirl börjar handlas imorgon 22/12

SeaTwirl ska bli ledande inom flytande kraftverk. Största styrkan? Dom är inte beroende av vattendjupet som alla andra leverantörer är.

Vassa mustiga saker i pipeline för er som inte vill läsa hela bloggen

Enormt få aktier kommer finnas tillängliga. SeaTwirl planerar efter noteringen att söka bidrag från statliga myndigheter och EU för att kunna täcka ett eventuellt senare kapitalbehov. Det kommer finnas pengar i kassan med andra ord. Insiderägande om 73.1 %. Både Daniel Ehrnberg (grundare och styrelseledamot) och Pontus Ryd (styrelseledamot) äger genom bolag 24.4 % av aktierna. Störste ägare är Knut Claesson, styrelseledamot fram till november 2016, med ett innehav om 48.7 % av aktierna.

Samtliga insiders har ingått ett lockup avtal om en period av 12 månader efter notering.

I samband med noteringen passade flera insiders på att köpa mer :

SeaTwirlAB: Gabriel Ingemar Strängberg rapporterar Teckning av Seatwirl AK till volym 3 750 @ 40 utfört 2016-12-08

SeaTwirlAB: Daniel Ehrnberg (Närst.) rapporterar Förvärv av STW till volym 3 750 @ 40 utfört 2016-12-08

SeatwirlAB: PONTUS RYD rapporterar Förvärv av Seatwirl till volym 1 050 @ 40 utfört 2016-12-08

SeatwirlAB: Pontus Ryd (Närst.) rapporterar Förvärv av Seatwirl till volym 6 500 @ 40 utfört 2016-12-08

SeaTwirl AB: Katarina Frotjold rapporterar Förvärv av SeaTwirl till volym 2 500 @ 40 utfört 2016-12-08

Börsvärdet landar på ca 66 miljoner. Det känns väldigt lite om man jämför med tex Eolus Vind som har strax över 600 miljoner börsvärde. Visst nu har dom lite vindkraft i olika parker här och var. SeaTwirl ska ju ta sin produkt dit och dessutom har dom lägre kostnad per kw i. Jag kan bara tänka mig hur maffigt det kommer bli när SeaTwirl är klara för att leverera.

Om SeaTwirl dubblar sitt börsvärde är det ändå otroligt blygsamt, därför tycker jag man kan räkna med 50-100% uppsida på ganska kort sikt. På lång sikt ser det riktigt vasst ut och här är det väldigt intressant att ligga lång sedan och vänta på belöningen.

Youtube klipp om exakt hur SeaTwirls teknik fungerar:

https://www.youtube.com/watch?v=T8xhYO85HT8

Mer info via film:

https://www.youtube.com/watch?v=KvNhQaXc77M

Inkubatorn GU Ventures - Hjälper företag dom tror på att ta sig till börsen

http://www.di.se/nyheter/inkubator-framgangsfaktor-for-startupbolag/

Inkubatorn GU Ventures, som är knuten till Göteborgs universitet, tar in innovatörer som befinner sig i ett tidigare stadium, som ännu inte har startat ett bolag. Även på GU Ventures får innovatörerna hjälp med att utveckla sina affärsplaner. Under de senaste tio åren har GU Ventures investerat omkring 73 miljoner kronor i ett hundratal sådana projekt.

”Vi hjälper dem dels med det kommersiella och dels med att hitta externa investerare. Våra inkubatorsföretag har under de senaste tio åren lockat till sig 667 Mkr från riskkapitalister och affärsänglar”, säger Klementina Österberg, vd på GU Ventures.

Och de nya bolagen har svarat. Bolagen som har startat genom GU Ventures har omsatt ungefär 1,8 miljarder kronor sedan 2005.

När bolagen har etablerat sig säljer GU Ventures antingen andelar i företaget eller hela företaget.

Några försäljningar har även mynnat ut i börsnoteringar. Bioteknikbolaget Cellink, som noterades på Nasdaq First North tidigare i år, är ett exempel.

”Före jul kommer även appföretaget App Spotr och vindkraftsbolaget Seatwirl att ha blivit publika på Aktietorget respektive First North. Inkubatorer är helt enkelt en bra väg ut på marknaden”, säger Klementina Österberg."

Lite mer om vad SeaTwirl gör

SeaTwirl har utvecklat ett unikt flytande vindkraftverk som absorberar vindenergi oberoende av vindriktningen och dessutom är enklare att bygga och installera än traditionella havsbaserade vindkraftverk. Med ett flytande vindkraftverk behöver inte samma hänsyn tas till djupet på utvald plats vilket ökar de geografiska möjligheterna. SeaTwirls unika system leder till lägre tillverkningskostnad, lägre service och underhållskostnad och därmed en lägre totalkostnad. SeaTwirl sjösatte och installerade under 2015 SeaTwirl S1, en prototyp på 30kW installerad turbineffekt, i havet utanför Lysekil, ett av få projekt i världen som lyckats ta fram en flytande prototyp som är ansluten till elnätet.

Stort fokus på att få ner kostnaden per KW – Det är en av utmaningarna vid förnybar energi. SeaTwirl ligger i täten!

SeaTwirl är ett teknikutvecklingsbolag som utvecklar framtidens vindkraft. SeaTwirls vindkraftverk är en enklare och robustare lösning som i slutändan ger en lägre totalkostnad i kr/kWh.

SeaTwirls vindkraftverk använder en vertikalaxlad vindturbin med ett torn som är placerat på en undervattensdel, bestående av ett flytelement och en köl. När vindturbinen fångar vindenergi stabiliseras konstruktionen tack vare kölen likt funktionen hos en segelbåt

Från generatorhuset sitter förankringslinor ner till havsbotten. Genom att vindturbinen är sammansatt med undervattensdelen behöver inte lagren i generatorhuset ta upp vindturbinens vikt utan vattnets flytkraft bär upp vikten. Detta är unikt för SeaTwirl och innebär att lagren utsätts för mindre laster än hos andra vindkraftverk. SeaTwirls vindkraftverk erhåller en lägre tyngdpunkt och en stabilare konstruktion än horisontalaxlade flytande vindkraftverk eftersom generatorn och alla delar som kräver service och underhåll kan placeras under turbinen. Placeringen bidrar till ökad lättillgänglighet för underhållsarbete och båtar som behövs kan vara av mycket mindre storlek, vilket reducerar servicekostnaderna. Bolagets unika system leder till lägre tillverkningskostnad, lägre service och underhållskostnad och därmed en lägre totalkostnad.

Affärsmodell i sin korthet

Bolagets erbjudande skall SeaTwirl sälja tillhörande produkter och reservdelar.

Kunder är i första hand stora energibolag globalt.

Det glädjer mig att ett svenskt företag ser hela världen som sin kund. Förnybar energi är framtiden.

Varför noterar sig SeaTwirl?

SeaTwirl ska utveckla en fullskalig enhet, SeaTwirl S2, med 1MW installerad turbineffekt vilken planeras vara färdigställd senast år 2020. För att kunna ha den utvecklingstakten som vi tänkt oss behövde vi ta in kapital och då ansåg vi att en notering var ett naturligt och viktigt steg. Noteringen kommer att förstärka SeaTwirls aktieägarbas och möjliggöra tillgång till kapital från svenska och internationella kapitalmarknader. I och med noteringen kommer vi att öka medvetandet om vår verksamhet, stärka varumärket samt öka förmågan att attrahera och behålla kompetenta med¬arbetare. SeaTwirl kommer dessutom kunna väcka mer uppmärksamhet till förmån för utvecklingen av marknaden för förnybar energi och i synnerhet flytande vindkraftverk.

Vad skiljer SeaTwirl från sina konkurrenter, tekniken, kostnadseffektivitet, annat?

Idag begränsas havsbaserad vindkraft till havsdjup på max 50 m och oftast grundare än så. Det finns mycket hav som är djupare och där det därför finns en öppen marknad för flytande lösningar.

SeaTwirls vindkraftverk är i grunden en enklare och robustare lösning tack vare sin design. Det medför kostnadsbesparingar, inte minst på service och underhåll, vilket i slutändan ger en mer kostnadseffektiv produkt. De flesta andra konkurrerande projekt använder sig av horisontalaxlad teknik vilket medför fler rörliga delar som dessutom är placerade längst upp i verket vilket gör service och underhåll mer komplicerat.

http://seatwirl.com/stockpicker-intervjuar-seatwirl

Information från bla Stockpickers intervju.

Varför är en investering i SeaTwirl en bra investering enligt VD?

Marknaden för havsbaserad vindkraft är stor och växer kraftigt. Prognoser pekar på att havsbaserad vindkraft kommer vara i omfattning om tusen miljarder Euro till 2050 i världen. Det finns ännu inga kommersiella flytande vindkraftverk vilket innebär att SeaTwirl har potential att bli en av de ledande aktörerna inom flytande vindkraft i framtiden.

Finns det några siffror om havsbaserad vindkraft?
Information hämtad från Analyst Group
http://analystgroup.se/wp-content/uploads/2016/12/Analystgroup.IPO-letter-2.pdf

Havsbaserad vindkraft – stor efterfrågan framgent.

2001 installerades 4,4 gigawatt (GW) landbaserad och 51 megawatt havsbaserad vindkraft i Europa. 2015 installerades 9,8 GW landbaserad och 3 GW havsbaserad vindkraft, en ökning med 223 % respektive 5883 %. Tillväxttakten för landbaserad vindkraft har därför avtagit i jämförelse med havsbaserad vindkraft vilken vuxit markant. Europeiska Wind Energy Association (EWEA) estimerar tre scenarier, vilka beskriver den ackumulerade installationsmängden i GW år 2030 i jämförelse med år 2014.

I scenario central estimeras antalet havsbaserade installationer ha ökat med 830 % sedan slutet av 2014. I scenario low estimeras en ökning om 557 % och i scenario high en ökning om 1225 %. Ovanstående indikerar den havsbaserade vindkraftens marknadspotential. Havsbaserad vindkraft beräknas därutöver 2030 stå för cirka 14 % av hela EU:s totala elektricitetsbehov och växa med en CAGR om 27 % fram till dess. 2015 utgjorde havsbaserad vindkraft

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?