Post entry

Softronic -efter q3 och angående förvärvet av Modul1

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vad tycker ni om Softronics rapport? För mig var den ett riktigt styrkebesked.

Jag började följa IT-konsulter för kanske 12-15 månader sedan och har långt ifrån erfarenhet ifrån alla. Softronic slår en dock som bolaget med överlägset bäst lönsamhet; vissa kvartal har bolaget presterat över 18% rörelsemarginal. Även om den finansiella krisen 2008 och framåt givetvis sänkt lönsamheten så har den genom hela krisen varit god. Sämst kvartal var faktiskt q2 i år med 7,56% och näst sämst q2 2009 med 8,34%.

Softronic säger själva att lönsamheten alltid är toppfokus och det är även något som märks när man studerar dess historik.

Jan-Sept 2010 ligger man på 10,5% rörelsemarginal och 5% omsättningstillväxt cirka, och q3 rapporten var ett särskilt styrkebesked med över 12% rörelsemarginal och 8% tillväxt. Väldigt stabilt med andra ord.

Det enda som gör bilden molnig för mig är förvärvet av Modul1. Jag har aldrig följt Modul1 och har därför svårt att värdera just värdet i affären.

Räknar jag med den cirka 10% starka utspädningen av de nytrycka aktierna och räknar med en 5%-ig tillväxt omsättningsmässigt i år samt att q4 kommer ge rörelsemarginal över snittet i år (dvs över 10,5%) och justerar för nettokassan (88 mkr fordringar + 10 mkr likvida placeringar + 46 mkr likvida medel - kortfristiga skulder och avsättningar om 55,6 mkr) cirka 88 mkr så ger det ett kassajusterat p/e om 9,61.

Det som är intressant här är givetvis förbättringspotentialen. 7% tillväxt på sikt och 12% rörelsemarginal ger p/e på 8,3 exempelvis.

Softronic har alltid varit finansiellt stabilt utan längre skulder utan istället en rejäl nettokassa.

Lönsamheten är i absoluta absoluta toppskiktet bland konsulterna och ett helt OK kassaflöde. Räntabiliteten på det egna kapitalet ligger på 16-17%, vilket är extremt bra givet att det inte existerar någon belåning. Hade nettokassan delats ut så hade denna siffra givetvis sett ännu bättre ut.

Det enda som saknas i kalkylen för mig är effekten av Modul1. Hur fort kommer synergierna visas som man pratar om? Kommer det initialt komma en mindre rolig period av konsolidering av verksamheten? Ökar risken i o m förvärvet?

Vad tror ni, har ni några motiverade åsikter?

Utan förvärvet så ser Softronic i mina ögon klockrent ut, i en förmodat sencyklisk IT-konsultmarknad framöver.

Som vanligt så finns de längre analyser jag skrivit (för närvarande Royal Unibrew och Phonera) på bloggen investingforvalue.blogspot.com

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?