Post entry

Spago Nanomedical - enorm marknadspotential!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Spago Nanomedical är ett svenskt bolag som forskar inom nanomedicin och som befinner sig i ett intressant skede just nu. Med nyligen påfylld kassa i emission som tecknades till 222%, långsiktiga tunga investerare och flera triggers i närtid ser jag detta som ett riktigt intressant bolag just nu. Med base case 13 SEK i riktkurs från Redeye känns det som en fin uppsida från dagens kurs.

Spago Nanomedical AB är ett svenskt bolag som är inriktat på nanomedicin. Fokus ligger på utveckling av nanomaterial för tumördiagnostik och behandling av cancer. De huvudsakliga utvecklingsprojekten SpagoPix (diagnostik) och Tumorad (behandling) bygger på unika egenutvecklade nanomaterial.

Spago Nanomedical i siffror och potential:

Dagens kurs: 8.42 SEK

Redeye riktkurs: Bear 2kr Bas 13kr Bull 24kr

Erik Penser Bank riktkurs: 11.2 SEK

Spago har en styrelse som visar hur ett småbolag ska skötas och tar ansvar. Styrelsen och institutionella investerare däribland HealthInvest gick in i senaste emissionen som åtagare med 40% (20 miljoner kr) av emissionen som övertecknades kraftigt - hela 222%.

”Vi uppskattar det förtroende som befintliga och nya ägare visar bolaget och våra projekt. Nu kan vi lägga all kraft på att slutföra den första kliniska studien med SpagoPix samt på att visa proof of concept och utse produktkandidat i Tumorad-projektet”, säger VD Mats Hansen.

MARKNADSPOTENTIAL SPAGOPIX

Utvecklingen av SpagoPix inriktas initialt på MR-undersökning av bröstcancer, en sjukdom som årligen drabbar närmare 2,1 miljoner personer. Redan idag används MR för 15-30% av dessa patienter och ett gadoliniumfritt kontrastmedel med högre precision kan både ta marknadsandelar från befintliga preparat och öka användningen ytterligare. Baserat på SpagoPix verkningsmekanism finns möjlighet att bredda användningen ytterligare, både inom bröstcancer men även inom andra former av solida tumörer. En tumörselektiv specialprodukt, fri från gadolinium, förväntas prissättas högre än dagens produkter. Detta innebär att den tänkbara marknadsstorleken enbart inom bröstcancer är mycket attraktiv. Med användning inom ytterligare indikationer kan den maximala marknaden förväntas bli avsevärt stor.

VAD ÄR SPAGOPIX?

SpagoPix (SN132D) är ett cancerselektivt MR-kontrastmedel med potential att väsentligt förbättra cancerdiagnostiken. Genom att bättre, tidigare och mer precist synliggöra mjukvävnadstumörer och metastaser ges ökade möjligheter för framgångsrik behandling av cancerpatienter och lägre sjukvårdskostnader. Spago Nanomedical har inledningsvis valt att fokusera på bröstcancer, en sjukdom som årligen drabbar ca 2,1 miljoner personer, där MR redan idag används rutinmässigt för screening, diagnostik, eller uppföljning i 15-30 procent av alla patienter och behovet av bättre precision i diagnoserna är stort.

De kontrastmedel som används för magnetresonanstomografi (MR) idag är inte tumörselektiva vilket leder till relativt låg kontrast mellan tumörer och omgivande vävnad. Risken för falskt positiva svar, det vill säga fynd som i själva verket inte är elakartade, är därmed hög. Falska positiva svar riskerar inte bara att leda till oro och lidande för den enskilda patienten men även till betydande kostnader för onödiga påföljande undersökningar. Sammantaget är MR idag den metod som möjliggör upptäckt av flest tumörer men också den metod som ger flest falska positiva svar.

Spago Nanomedical har utvecklat kontrastmedlet SpagoPix som har unika egenskaper som skapar förutsättningar för att mer optimalt utnyttja den potential som finns inom MR-tekniken. Nanomaterialet SpagoPix är designat för att selektivt ansamlas i tumörvävnad.

Fördelar med SpagoPix jämfört med befintliga MR-kontrastmedel:

1. Tumörselektivitet – gör det lättare att skilja ut tumörer från annan vävnad i kroppen och minskar risken för falska positiva tumörfynd

2. Exceptionell förstärkning av MR-signalen – gör bilderna tydligare och förbättrar möjligheterna till tidigare upptäckt och korrekt diagnos av cancer

3. Möjlighet att ta MR-bilder under längre tid – ger möjlighet till omtagningar och noggrannare undersökning

4. Fritt från gadolinium –minskar risk för biverkningar som associeras med några av MR-kontrastmedlen på marknaden

Status SpagoPix kliniska studie:

I mars i år har den interna säkerhetskommittén i den kliniska studien SPAGOPIX-01 efter analys av data från de första sex patienterna gjort bedömningen att den initiala dosen av SN132D är säker. Nästa sex patienter som behandlas i studien kommer att få en högre dos, varefter en nu interimanalys görs. 

Att första dosgruppen slutförts och visat sig säker bedöms underlätta den fortsatta patientrekryteringen. För att öka rekryteringstakten ytterligare har Spago Nanomedical beslutat att vidga studien till ytterligare ett bröstcancercenter, Sahlgrenska Sjukhuset, för att öka patientunderlaget.

Fas I-studien bedöms bli färdig september-november 2020 och kommer då att innehålla data från 20 bröstcancerpatienter. 

Det primära målet med studien SPAGOPIX-01 är att dokumentera säkerhet på olika dosnivåer, men ytterligare ett viktigt mål är att initialt undersöka MR-kontrastverkan vid klinisk användning i patienter med bekräftad bröstcancer.

MARKNADSPOTENTIAL TUMORAD

Baserat på publika försäljningssiffror från globala aktörer med marknadsgodkända produkter uppskattas marknaden för radionuklidterapi i dagsläget vara värd minst 700 miljoner USD. Intresse från Bigpharma finns också för bolag i samma nisch. Novartis förvärv av såväl Advanced Accelerator Applications (med Lutathera) som Endocyte (med fas 3-produkten Lu177-PSMA-617) till ett sammanlagt värde om ca. 6 miljarder US dollar under 2018 enligt pressmeddelanden från bolagen.

VAD ÄR TUMORAD?

Tumorad är inriktat på utveckling av en helt ny form av radionuklidterapi för tumörselektiv strålbehandling av cancer. Behovet av nya radionuklidterapier för behandling av svårbehandlade, spridda eller aggressiva tumörer är stort.

Trots viktiga framsteg med behandling av spridd (metastaserande) cancer är långtidsöverlevnaden i många fall fortfarande otillfredsställande. Kirurgi, extern strålterapi och cytostatika är sällan botande och ofta behäftade med biverkningar som begränsar behandlingsmöjligheterna, varför behovet av kompletterande behandlingsalternativ är mycket stort. Radionuklidterapi utgör ett värdefullt alternativ eller komplement till befintlig behandling, framförallt vid spridd eller aggressiv cancer, men även för primär cancer som av olika anledningar inte går att behandla effektivt med de vanliga metoderna. Utvecklingen av Tumorad® kretsar kring att kombinera nanopartiklar med rätt egenskaper för passiv ansamling i tumörer med en kliniskt relevant radioaktiv isotop för att ge en god balans mellan effekt på tumörer och minimal påverkan på vitala organ.

Unika fördelar med Tumorad:

1. Tumörselektivitet – med potential att användas för flera olika cancerformer

2. Utnyttjar tumörernas egen näringsförsörjning och ger möjlighet att nå spridd och svårtillgänglig cancer

3. Lokal strålning av tumör som skonar omgivande friska vävnader

Status Tumorad prekliniska studie:

Spago Nanomedical AB har i prekliniska studier visat att Tumorad® ansamlas i tumörer i en omfattning som innebär att substansen har god potential att bli kliniskt användbar. Resultaten bekräftar att bolagets nanomedicinska plattform med god precision kan generera material som ansamlas i tumörer.

Detta är andra gången Spago Nanomedicals plattform generar ett material som ansamlas i tumörer genom passage ut från de läckande blodkärl som bildas kring snabbväxande cancertumörer. Principen ligger till grund för både Tumorad®-projektet och bolagets andra projekt SpagoPix som befinner sig klinisk utveckling.

Med de nya resultaten är Tumorad-projektet igenom den första delen av det studiepaket som ska generera ”proof-of-concept” för radionuklidterapin. I nästa del av studiepaketet undersöks överlevnad i en preklinisk cancermodell. Resultaten från denna studie förväntas leda till nominering av produktkandidat (”candidate drug”) i projektet.

TRIGGERS

👉Fas I-studien av SpagoPix bedöms bli färdig september - november 2020.

👉Tumorad prekliniska studie del 2 beräknas vara klar under 2020. Resultaten från denna studie förväntas leda till nominering av produkt kandidat i projektet.

👉Tumorad kan vid lyckad preklinisk studie gå in i klinik under H2 2021/H1 2022.

👉Partner till SpagoPix på plats under H2’20 ( ”signing fee” om uppskattningsvis minst 20 MSEK)

👉Listbyte till First North (från dagens Spotlight)

Med en orolig börs känns Spago som en trygg investering framöver. Jag har valt att ta rygg på ledning, styrelse och Health Invest som tagit såpass stor del av företrädesemissionen - ett styrketecken enligt mig.

(Detta är ingen köp rekommendation, alla bör läsa på och göra egen analys. Jag äger aktier i bolaget)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?